Anorksija!Kaj naj naredim!

Vprašanja na tosemjaz.net.
Happykiddo123

Anorksija!Kaj naj naredim!

ObjavaNapisal Happykiddo123 » 07 Okt 2020 21:28

Pozdravljeni!
Od marca do julija letos sem shujšala 13kg. Prej sem imela 62kg, sedaj pa jih imam 49kg. Vem, da je to za mojo starost prevelika izguba teže. Poskušam normalno jesti, a mi vedno ne uspe. Do sedaj sem imela menstruacijo januarja in junija letos. Zdravnik mi je rekel, da jo bom dobila decembra ali še kaj prej. Namreč menstruacije so na začetku ne redne. Bojim se, da imam anoreksijo. Vsi mi govorijo, da naj se zredim, ampak je to nemogoče oz. zelo težko. Prav tako to tudi psihično vpliva name. Če bi prevrtela čas nazaj ne bi toliko shujšala. Imate mogoče kakšen nasvet? Hvala :)
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Anorksija!Kaj naj naredim!

Uredništvo » 11 Okt 2020 18:45

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

Kot si že sama ugotovila, je bilo hujšanje res prehitro. Kar nekaj neznank je v tvoji zgodbi: Kaj je bil povod, da si začela hujšati? Zakaj ti ne uspe normalno jesti, če to poskušaš? Kakšno je tvoje splošno počutje?
Napisala si, da to psihično vpliva nate. Bojim se, da si zamenjala vzrok in posledico. Morda imaš res anoreksijo, pri anoreksiji so običajno neke globlje psihične težave, ki privedejo do samouničevalnega ravnanja, kamor spada tudi odtegovanje hrane, ki jo telo potrebuje.
Če se problema zavedaš in se ne želiš pogrezniti v anoreksijo, se še lahko potrudiš, da se sama izkoplješ iz tega. Poskušaj se držati rutine pri prehranjevanju. Jej vsaj trikrat ali štirikrat na dan, vedno ob istem času. Ne spuščaj obrokov. Tudi, če ti takrat ni do hrane, se potrudi, da vsaj nekaj poješ. Vzemi to kot terapijo, kot bi vzela zdravilo za neko kronično bolezen. Če boš vzdrževala težo, ki jo imaš sedaj in ne boš več hujšala, bo v redu.
Če ti ne bi uspelo in bi še naprej hujšala, poišči strokovno pomoč. Najprej se lahko obrneš na osebnega zdravnika/co, ki ti bo svetoval/a, kako naprej.

Vse dobro ti želim.
Lucija Gobov, dr.med.,
specialistka pediatrije