Merjenje temperature

Vprašanja na tosemjaz.net.
Weird

Merjenje temperature

ObjavaNapisal Weird » 07 Okt 2020 18:40

Živjo,
zanima me kakšen je to termometer, ki ga dajo nad tvoje čelo in izmerijo temperaturo. To sem danes prvič doživela, ko je bilo treba podpisat še izjavo, da nimam covida. Takega termometra še nisem videla. Je to kaj novega ali počne še kaj kot meri temperaturo. Navajena sem le termometrov ko se ga da pod pazduho.
Nas bo to zdaj povsod tudi v šoli čakalo?
T7rDT3wlVy

Re: Merjenje temperature

ObjavaNapisal T7rDT3wlVy » 08 Okt 2020 12:33

Termometri delujejo na načelu, da se fizikalne lastnosti določenega materiala spreminjajo v odvisnosti od temperature. Včasih so temeljili na temperaturnem raztezanju Hg, dandanašnji pa so v obliki majhnega tipala (majhnega zato, da se njegova temperatura hitro izenači s temperaturo čela ali karkoli že meriš) in iz materiala, kjer so fiziki in kemiki družno ugotovili, da je neka lastnost močno odvisna od temperature, skoraj nič pa od drugih stvari (vlažnost, svetloba, magnetno polje itd.). Največkrat je ta lastnost el. upornost, lahko bi bila tudi kapacitivnost.... Karkoli od tega že meriš, že s preprostim vezjem se da zelo hitro zdetektirati spremembo te veličine in iz tega izračunati temperaturo tipala.

Obstajajo tudi brezkontaktni merilniki, kjer se sploh ni treba dotikati merjenega objekta. Ti temeljijo na znanem fizikalnem dejstvu, ki ga je pomagal odkrivati tudi slovenski znanstvenik Jožef Štefan, da prav vsaka stvar, ki je toplejša od absolutne ničle (0 kelvinov oz. -273 stopinj Celzija in še nekaj), oddaja elektromanetno sevanje, kjer je spekter (jasno, da se ga da izmeriti) odvisen od temperature izvora. Tako iz spektra (oz. pri bolj vročih zadevah kar iz barve) poznamo temperaturo Sonca, zvezd, magme, staljenega železa itd.

Kakorkoli že reč deluje, vsekakor na trg ne sme priti vsaka stvar, ki jo spacata tista dva iz risanke A je to, dokler je ne preizkusijo in certificirajo v akreditiranem metroološkem laboratoriju (pri nas sta to npr. SIQ ali Lotrič meroslovje). Zelo poenostavljeno povedano, tam s tvojim termometrom merijo različne temperature in rezultate primerjajo z izmerki drugih merilnih naprav, ki so kompleksnejše in veljajo za zelo točne. Če se rezultati tvojega termometra dovolj dobro ujemajo s "pravimi" (ne odstopajo več kot določen %), bodo v laboratoriju dali "žegen". Standardi se nekoliko razlikujejo tudi od namena uporabe in jasno, da so za medicinsko rabo strožji kot za potrošniški "klump".
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Merjenje temperature

Uredništvo » 09 Okt 2020 12:22

Odgovor svetovalca
__________________

Pozdravljena,

se mi zdi, da e prejšnji odgovor zelo natančen. V glavnem, brezstični termometri izmerijo toploto, ki jo tvoja koža oddaja in tako zmerijo temperaturo. Ponavadi imajo samo to eno funkcijo.

To je zdaj precej razširjeno. Ali bo še v šolah pa ne morem vedeti. O tem odloča vlada.

Bodi dobro!
Nikola Zhivkovikj, dr. med.
Pšš

Re: Merjenje temperature

ObjavaNapisal Pšš » 10 Okt 2020 00:46

Pred leti smo na šoli imeli; za tiste ki so se slabo počutili, termometer za na čelo kot nekakšna nalepka;neki komercialni termometri in so govorili da taki termometri niso najbolj zanesljivi. Kakšni termometri so to?
Brezkontaktni termomentru ali niso dragi in zato jih nimajo povsot?
Termometri za pod pazduho so govorili da so termometri iz živega srebra bolj natančni od digitalnih to še drži?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Merjenje temperature

Uredništvo » 12 Okt 2020 08:48

Pozdravljena Pšš,

naša svetovalnica je namenjena zdravstvenim in čustvenim težavam mladostnikov v času odraščanja, zato ti svetovalci na vprašanja glede termometrov ne morejo odgovoriti. V primeru, da se soočaš s kakšno zdravstveno težavo ali čustveno stisko, pa nam še piši.

Lepo te pozdravljamo,
uredništvo To sem jaz