Ugotovitev

Vprašanja na tosemjaz.net.
Poguba

Ugotovitev

ObjavaNapisal Poguba » 06 Okt 2020 19:53

Že od majhnega sem hotela biti igralka. Hodila sem na dramski krožek, tecaje, potem sem šla tudi na igralsko šolo, avdicije, statirala in imela nekaj manjših vlog v filmih in serijah. Tok sem si želela tega, da sem jokala, hotela sem v London, Hollywood, sanjala o podpisih z agencijami, imeti svojega agenta ...
Ugotovila sem, da mi je neprijetno objemati ljudi, kazati čustvenost navzven, kadar sem jaz na vrsti imam tako tremo, da mislim, da bom padla skupaj. Sploh ne uživam v tem. Ne vem ali naj to jemljem kot ugotovitev, da to ni zame. Ta poklic ni tako bleščeč kot se zdi. Sem vegi, pred kamero ne bi mogla jesti mesa. Ne bi mogla se poljubljati s fantom, biti samo v kopalkah ali modrcu, izvajati intimnih prizorov ... Sem zelo čustvena oseba, ampak to tlačim vase, tega ne pokažem zunaj, zato sem se srečala s pisanjem. Čustva, ki jih čutim izrazim skozi besede, ni mi treba nastopati, se afnati pred ljudmi, se sekirati zaradi neumitih las, mozoljev na obrazu, kakšno postavo imam ... Zdi se mi, da so vsi ki so mi govorili da nisem za igralko imeli prav.
Rada opazujem svet okoli sebe, pišem pesmi, romane, izdala sem pesniško zbirko, zdaj bom izdala fantazijski mladinski roman naslednje leto. Zdi emi, da vsi dvajsetletniki vedo kaj hočejo, samo jaz ne. Gibam se bolj v umetniških vodah, veliko vrstnic hoče biti pevk in piše svoje tekste, izdaja pesmi ... Tudi jaz sem hotela biti pevka, začela sem s pevskimi vajami, imela nekaj nastopov, s prijatelji smo posneli avtorsko pesem, ki ni ravno dobra, na odru mi ni ravno fino, počutim se tuje, neudobno. Ni tistega žara, čutim da se silim. Moji glasbeni vrstniki pa pojejo s srcem, igrajo na kitaro vsak dan, ni dneva ki ga ne bi preživeli ob glasbi, jaz pa raje poslusam ptičje petje, žloburenje vode, ponoči pa tišino, glasba me v bistvu velikokrat moti.
Zdaj sem v precepu - kaj naj sploh bom?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ugotovitev

Uredništvo » 11 Okt 2020 21:54

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena!

Nikakor nisem zmogla napisati "draga Poguba", ker to vsekakor nisi. Beseda ima negativen predznak in nakazuje, da nisi vredna, da si brez znanja in veščin itd. Nič od tega ne drži. V drugem koraku, pa se ti opravičujem, ker si na odgovor čakala nekoliko dlje časa.

Skrbno sem prebrala tvoj zapis. Všeč mi je, kako si zapisala, da rada poslušaš ptičje petje, žuborenje vode, ponoči tišino, kako pišeš pesmi, kako boš izdala fantazijski mladinski roman. Vsi ti opisi govorijo o tem, da si, kot sama praviš čustvena oseba. Jaz pa dodajam še čuteča in ustvarjalna. Na vprašanje kaj naj sploh bom, si odgovarjaš kar sama. Ustvarjalnost, željo po ustvarjanju izražaš skozi pesmi, pisanje...To počne ogromno umetnikov, ki izbere svoj izrazni jezik. Ti si izbrala besede, nekdo drug pa, kot zapišeš sama, glasbo, dramsko igro, slikanje, fotografijo, izrazni ples... Svojo željo po izražanju pa lahko uresničujemo na več načinov. Nekaterim ustreza, da so v ospredju, v soju odrskih luči, bodisi kot igralci, pevci, inštrumentalisti. Spet drugi pa so raje v ozadju, a to ne pomeni, da so manj pomembni. Še več. Vsak pevec, igralec si želi, da bi zapel, odigral predstavo, ki bi bila napisala kvalitetno, bralci radi beremo dobre knjige, pesniške zbirke. Morda velja razmisliti ali je morda to tvoja pot. Ustvarjati, a se ne izpostavljati v ospredje (o tem že govoriš v tvojem zapisu). Naj tvoja napisana dela govorijo zate. Veliko pa je tudi poklicev, ki so povezani z umetnostjo, a ne zahtevajo odrskih nastopov itd. - npr. v gledališču - lektor, dramaturg, scenograf, pa v založbah urednik, pa v časopisnih hišah kritik itd. Morda razmisli o kakšnem od njih.

Zelo dobro se mi zdi, da, kot si zapisala, da raziskuješ kaj ti je všeč in kaj ne. Kaj pomeni biti igralka, pevka, morda kaj drugega.... poklicev / področij, kjer lahko uresničuješ svoje potenciale, je veliko. Na tak način boš lažje izkuščila tisto, kar ti je všeč oz. boš srečala poklic, dejavnosti, ki so ti blizu. Morda razmišljaj tudi o širjenju kroga poznanstev na tiste, ki niso povsem v teh umetniških vodah. Lahko ti predstavljajo še kakšen vir informacij ali pa ti nakažejo še kakšen drug pogled v svet poklicev. Pri tem pa si ne delaj skrbi v smeri - drugim je pa to všeč, dobri so, jaz pa tega ne maram, kaj bo iz mene... Verjamem, da tudi drugi tvoji vrstniki iščejo svojo pot in se srečujejo s podobnimi vprašanji kot ti. Življenjsko obdobje v katerem ti si, je namenjeno prav temu.

Kar pogumno naprej in sledi sebi.
Želim ti vse dobro. Lepo te pozdravljam,
Barbara Stožir Curk, univ. dipl. psihologinja