Gibanje in prehrana

Vprašanja na tosemjaz.net.
Liza 123

Gibanje in prehrana

ObjavaNapisal Liza 123 » 06 Okt 2020 18:28

Zdravo!
Zanima me kolikokrat na teden naj bi se gibali in kako razporediti telesno dejavnost cez cel teden? Je zelo narobe ce si vzamem dan ali dva ker mi ne znese zaradi sole cisto vsak dan sportati...sicer tecem vsaj trikrat na teden + hoja v hrib.
Zanima me tudi koliko naj telovadim da obdrzim telesno tezo?
Kako pa je s prehrano? Mora biti v dnevih neaktivnosti manj obilna?
Kaj mi svetujete?

Hvala in lep pozdrav
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Gibanje in prehrana

Uredništvo » 13 Okt 2020 23:27

Odgovor svetovalke
___________________

Živjo!

Odlično, da se gibaš! Po trenutnih priporočilih bi se naj odrasla oseba gibala 150 minut tedensko. Prerazporeditev tega časa in intenzivnost se bi naj prilagodila posameznikovim zmožnostim- nekaterim je dovolj že hoja, drugim ustreza intenzivna telesna vadba. Vsekakor je normalno, da si vmes vzamemo tudi kakšen dan počitka. Glede na tvoj urnik bi rekla, da ti gre kar dobro! Zlato pravilo uravnavanja telesne teže je ravnovesje med zaužito količino kalorij in porabo le teh. Telesno težo boš torej obdržala, če boš glede na intenzivnost telovadbe prilagodila vnos hrane.
V dneh neaktivnosti ti predvsem svetujem, da naj bo takšna, ki ti v danem trenutku paše, zagotovo pa za ležanje na kavču ne potrebujemo obilnih obrokov. Upam, da sem ti pomagala, težko ti pa v tako kratkem pogovoru žal svetujem bolj specifično ali osebno.

P.S.: Oprosti za pozni odgovor, imela sem nekaj tehničnih težav.

Srečno!
Katarina Zemljak, dr. med.