overthinking

Vprašanja na tosemjaz.net.
kngmala

overthinking

ObjavaNapisal kngmala » 04 Okt 2020 16:56

najprej bi vas prosil ce lahko ne objavite javno

/Izbrisano v urendištvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: overthinking

Uredništvo » 06 Okt 2020 12:11

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljen,

najprej hvala, da si se opogumil in pisal.

Praviš, da si postavljen v neprijetno situacijo, saj pogosto razmišljaš in premišljuješ, če so bile tvoje besede in dejanja na mestu. To te po eni strani jezi, po drugi strani pa te dela nemočnega, saj nikoli ne veš ali je bilo to, kar si povedal prav in kako se bodo na to odzvali drugi. Verjamem, da je zate to zelo naporno.

Čeprav se bo morda sprva zdelo zelo težko, ti predlagam, da si v odnosu s prijatelji čim bolj iskren. Iskren v smislu, da brez slabe vesti poveš kateri glasbeni izvajalec ti je všeč, da ti matematika ni najbolj pri srcu… Tako ti bo verjetno lažje, saj boš lahko res to kar si. Čisto nič ni narobe, če imaš drugačen okus glede glasbe, predmetov v šoli in tudi drugih dejavnost. In tudi prav je tako, saj smo si ljudje zelo različni in nas posledično zanimajo različne stvari. To pa še zdaleč ne pomeni, da te prijatelji ne marajo ali pa da jim greš na živce. Tudi oni imajo verjetno interese, ki se ne skladajo povsem s tvojimi. Kljub vsemu pa verjetno obstajajo neke skupne točke, ki vas družijo. Pomembno je, da se zavedaš, da smo si ljudje različni in da je čisto normalno in celo zaželeno, če se v nekaterih vidikih razlikuješ od preostalih sošolcev in prijateljev. Tako ti bo morda vsaj malenkost lažje v odnosih.

Omenil pa si tudi, da imaš včasih občutek, da te sošolci ne marajo in da jim greš na živce. Verjamem, da je zate to zelo neprijetno. Čeprav o tem nisi povedal veliko, ti lahko samo za prikaz pomagam na primeru, ki si ga navedel. Praviš, da si prosil sošolko za slike snovi, ki so jo obravnavali v šoli. Njen odziv ti je dal občutek, da ji greš na živce in da te ne mara. Morda se je tako odzvala, ker je bila utrujena od napornega dne, ali pa je bila takrat, ko ti je pisala, v situaciji, ko se ji je res mudilo. Bistvo je to, da če o napisanem, o besedah in dejanjih drugih premišljujemo preveč časa, lahko hitro sklenemo nekaj napačnega. Večkrat lahko z našim prepričanjem vidimo stvari, ki jih morda, če bi spremenili naše mišljenje, ne bi. In tudi to je nekaj, kar se je zagotovo zgodilo že vsakemu izmed nas.

Sprašuješ se tudi, če je s teboj kaj narobe, saj se bojiš kaj bodo drugi mislili in rekli. Pa naj ti povem, da je to del odraščanja. Mladostništvo postavlja številne izzive in eden izmed teh je tudi opora in podpora s strani vrstnikov, ki v tem obdobju izrazito pridobivajo na pomenu. Verjetno tudi sam opažaš, da ti je mnenje prijateljev in ostalih vrstnikov pomembno. Tudi kasneje v življenju so mnenja nekaterih drugih posameznikov za nas ključna in nič ni narobe, če so nam pomembna. Ljudje pač imamo tendenco po pripadnosti in na drugi strani tudi po odobravanju s strani drugih, za nas pomembnih posameznikov. Seveda pa tudi v tem primeru obstajajo razlike med posamezniki, saj se nekateri bolj ozirajo na mnenja drugih, drugi manj. Torej ne, ni narobe, če se oziraš na mnenja drugih posameznikov, ki so ti pomembni. Te pa spodbujam, da kljub vsemu izraziš svoje mnenje, čeprav to morda kdaj ne bo v skladu z mnenjem drugih.

Verjamem, da je situacija, ki jo opisuješ res neprijetna in boleča. Želiš si, da bi imel dobre odnose s prijatelji in sošolci, ampak si pogosto v dilemi kako se odzvati. Čeprav se bo sprva morda zdelo težko, ti res predlagam, da skušaš biti to kar si. Kljub temu, da to vedno ne bo v skladu s prepričanji tvojih prijateljev in sošolcev, boš iskren in pristen v odnosih. To pa je za uspešen odnos bolj pomembno, kot nenehno prilagajanje mnenja drugim. Zavedaj se svoje edinstvenosti in bodi na to tudi ponosen.

Želim ti veliko poguma, iskrenosti in optimizma!
Urška Pisar, dipl. psihologinja (un)