Spolna usmerjenost

Vprašanja na tosemjaz.net.
coming_out

Spolna usmerjenost

ObjavaNapisal coming_out » 03 Okt 2020 21:36

Zdravo!
Sem srednje šolec in sem pred kratkim sprejel dejstvo, da me privlačijo tudi moški, vendar nisem prepričan, če sem bisexual ali gej. Ima kdo nasvet kako naj odkrijem kaj sem in kdo mi je vsec. Prav tako bi rad poskusli kaksne stvari s tipi, zato me zanima kje bi lahko spoznal kaksne gej al pa bi tipe.
Hvala za odgovor
bisexualboyyy

Re: Spolna usmerjenost

ObjavaNapisal bisexualboyyy » 05 Okt 2020 19:53

hej. sicer nisem svetovalec ampak ti bom useeno poskusil pomagati..
tudi jaz sem bi fant ki je pred kaksno leto ugotovil da ni straight. jaz osebno sem zvedel na ta tak nacin da ko sem gledal kaksno serijo, ali kaksen music video na youtubu so mi vedno bli privlacni moski, zenske tudi.
in mi ni bilo najlazje to sprejeti (zgolj samo zato kaj bodo drugi rekli), kar pa nima veze in nikoli se ne boj kaj bodo rekli naprimer sosolci, prijatelji ali celo druzina. ker ti ne mores nic narediti s tem, si kar si in tu ne mores nic. zato mores najprej sprejet sebe (kar pomojem si se ze). ce te zanima kako spoznati cim vec bi ali lgbtq ljudi, priporocam ti ce imas instagram da napises v search "lgbt tinder slo" ali kaj takega, nasel bos veliko profilov kjer se med sabo ljudje spoznavajo, si pomagajo. upam da sem ti vsaj malo pomagal :)
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Spolna usmerjenost

Uredništvo » 06 Okt 2020 13:36

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljen,

moj predlog bi bil ta, da si vzameš čas za to, da odkriješ ali si gej ali bi. Popolnoma lahko razumem željo oziroma potrebo po jasnosti spolne usmerjenosti in tega, da se definiraš. Konec koncev nam to da neke okvire, znotraj katerih se ljudje počutimo varne in vemo kam spadamo. Istočasno pa se mi zdi pomembno, da si pustiš dovolj prostora za to, da lahko slediš sebi in svojim občutkom. Da se v odnosu osredotočiš na to, kako se ti počutiš ob osebi. Da preveriš pri sebi ali te ta oseba privlači, ne glede na spol. Za postavljanje definicij je dovolj časa in z njimi ne rabiš hiteti.

Za spoznavanje oseb je kar nekaj možnosti. Žal so v večini omejene na spletne aplikacije, kjer pa se mi zdi, da je pri uporabi teh potrebna mera previdnosti, zdrave pameti, predvsem pa, da jih uporabljaš varno. Na voljo je še Mavrični forum na katerem lahko postaviš kakšna vprašanja ali se povežeš z osebami iz skupnosti. Dostop do prostorov, kjer se LGBT osebe družijo je odvisen od kraja kjer živiš. V Ljubljani je npr. kar nekaj nevladnih organizacij (Legebitra, Dih, Kvartir, Škuc, Pride... ), ki imajo redne dogodke za mlade LGBT osebe. Legebitra ima tudi mladinski center, kjer je možnost drop in-a in udeležbe na raznih dogodkih. Velika večina organizacij ima dogodke objavljene na socialnih omrežjih (fb, Instagram), kjer jim lahko slediš in preveriš, če je kaj, kar bi te zanimalo. Izven Ljubljane pa je žal bolj malo organizacij in možnosti za druženje. V Mariboru je Maribor skozi rožnata očala (program MKCja), kjer organizirajo dogodke bolj priložnostno. V Slovenj Gradcu pa Koroška pride, ki ima redne dogodke za osebe iz skupnosti.

Želim ti uspešno raziskovanje, če bi te zanimalo še kaj, se pa kar oglasi :)

Mateja Vilfan,
uni.dipl. socialna delavka
Društvo informacijski center Legebitra