Sistematski bo ali ne bo?

Vprašanja na tosemjaz.net.
Majika141111

Sistematski bo ali ne bo?

ObjavaNapisal Majika141111 » 03 Okt 2020 21:20

Hej!
Zelo ste super.
Imam pa eno vprašanje:
Jaz sem letos 8.razred in naj bi v 8.razredu imeli sistematski pregled.zanima pa me ali bo sistematski sedaj ko je korona in če bo kdaj bo oktobra?
Upam da mi čimprej odgovorite.
Lp.maja
DrevoRožaMačka

Re: Sistematski bo ali ne bo?

ObjavaNapisal DrevoRožaMačka » 05 Okt 2020 13:42

Ja glej, tako je dandanašnji v zdravstvu, da je lažje dobiti dovolilnico za vstop v Aviano (US Navy baza v Italiji, ne prav daleč od meje) kot se prebiti v ZD, kjer opravljajo tudi sistematske preglede. Da upravičen pacient sploh lahko pride noter, se mora najprej predhodno naročiti. To pomeni, da cele ure visi na telefonu, ki zvoni v prazno. Ko vendarle zadene jackpot in se nekomu na drugi strani zljubi dvigniti slušalko, mora retorično preseči samega vladnega covid govorca Kacina in jim zelo prepričljivo dopovedati, da čisto zares potrebuje pomč, pa da to nima zveze s covidom itd. itd. itd. Če se mu nasmehne sreča, bo celo dobil termnin za pregled. Tudi ko se malo pred tem terminom pojavi pred ZD, ga takoj obstopijo vunbacitelji in ga ne spustijo dalje prej kot 5 minut pred terminom. Pa še to samo, če ni za kakšno nanostopinjo pretopel in če se jim ne zazdi, da se ne nakazuje sum smrkanja ali kašljanja. In sam ljubi Bog ne daj, da bi težko pokretnega ali dementnega pacienta smel še kdo spremiti. No, ko se naš pacient vendarle uspe prebiti mimo te prepreke, bo pred ordinacijo ugotovil, da je v tem našem zdravstvu že od pamtiveka tako, da so termini zgolj neke brezpomenske skupine številk, ki ne pomenijo nič, še najmanj pa garantirajo, da boš ob tisti uri res na vrsti. Torej bo moral v čakalnici med vsemi stoli najti enega od dovoljenih in pri tem še ocenjevati, ali je v dovoljšnji varnostni razdalji od drugih sotrpinov, ki so morda zgrešili "pravi" stol.

Vidiš, takšne barikade (pa da ne bo pomote, do neke mere je to tudi upravičeno) postavljajo tistim, ki so res bolni, zdaj si pa poskušaj predstavljati, da bi ob vseh teh ukrepih v "utrdbo" med ranljive posameznike kar tako spustili cel trop mularije, ki zdravniške pomoči najverjetneje niti ne potrebuje, ki bi tekal gor in dol po ZD med ordinacijo in laboratoriji za odvzem telesnih tekočin, ki morda trosi naokoli koktejle raznih virusov, ne da bi sploh vedeli, da jih imajo, pa zagotovo bi se našlo vsaj ene par papkov, ki že iz principa nočejo nositi "nagobčnikov", ker so tako na FB slišali od nekega estradnika, ki se na medicino spozna bolj kot vsi doktorji na tem svetu skupaj.

Skratka, za pričakovati je, da bodo takšne "nenujne" zadeve a la sistemtski preložene "do nadaljnjega". Ampak brez skrbi, takoj ko bo ocenjeno, da je "ravno pravi trenutek", bodo razni politikanti začeli biti plat zvona o dramatičnih posledich prelaganja sistematskih, da bo to dolgoročno imelo še mnogo hujše posledice, kot če bi ti par metrov stran razneslo Kemis 2.0 in bla bla bla.
Du da

Re: Sistematski bo ali ne bo?

ObjavaNapisal Du da » 05 Okt 2020 23:22

Pomoje sistematski bodo, kdaj ima vsaka šola različno določeno, mogoče bodo lahko preložili najkasneje na konec šolskega leta, samo pomoje bo treba masko imeti in obrazec dati da nimaš simptomov covida.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Sistematski bo ali ne bo?

Uredništvo » 07 Okt 2020 06:52

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena!

Po mojih informacijah trenutno vsi preventivni/sistematski pregledi potekajo normalno. Kdaj ga boš imela pa je odvisno od zdravstvenega doma. Če pa bo zaradi “korona” ukrepov prišlo do kakšne spremembe, boš o tem zagotovo pravočasno obveščena.

Seveda pa bodo od pregledih potrebni vsi preventivni ukrepi - nošenje maske, umivanje in razkuževanje rok, varna razdalja.

Lepo bodi in ostani zdrava!
Urša Kladnik, dr. med.