Težava

Vprašanja na tosemjaz.net.
Snapgirl123

Težava

ObjavaNapisal Snapgirl123 » 02 Okt 2020 17:47

Živjo imam en problem pa prosim če ne objavite vprašanje samo odgovor

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Težava

Uredništvo » 06 Okt 2020 12:16

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

prekomerna uporaba mobilnih telefonov in drugih naprav je danes pogosta težava pri mladih in lahko vodi tudi v zasvojenost. Če se zavedaš prekomerne uporabe, je to že zelo dober korak v preprečevanju odvisnosti.

Predlagam ti nekaj ukrepov, ki jih lahko uporabiš in preizkusiš:

- Določi si pravila koliko časa lahko preživiš na telefonu in na določeni aplikaciji ter se tega drži. Veliko telefonov ima tudi možnost, da si lahko sama nastaviš koliko časa lahko uporabljaš določeno aplikacijo, potem se ta zaklene (poglej med nastavitvami pod »čas zaslona« ali »digitalno ravnovesje« - vsak telefon ima malo drugače).

- Prav tako telefona ne uporabljaj med jedjo, poukom, v kinu, na pijači itd. Takrat je čas, ki ga moraš posvetiti osebam okrog sebe. Telefon izklopi ali utišaj tudi pred spanjem in seveda med učenjem.

- Če misliš, da za določeno aplikacijo porabiš preveč časa in je ne potrebuješ za nič pomembnega, jo izbriši.

- Čas, ki ga preživiš na telefonu, zamenjaj za druge aktivnosti – šport, druženje s prijatelji, kino, branje knjige, risanje, izlete v naravi itd. Poišči si hobije, ki te veselijo in preživi dan produktivno. V tem času naj bo telefon izklopljen ali pospravljen. Ne zamenjaj pravih prijateljev in druženja v živo, za komunikacijo preko telefona. S sestro si lahko aktivnosti poiščeta skupaj in tako kvalitetno preživljata čas, hkrati pa spodbujata druga drugo pri zmanjševanju časa, ki ga preživita na telefonih.

- Težave in skrbi lahko zaupaš tudi staršem in prijateljem, ki ti bodo morda pomagali še s kakšno drugo rešitvijo ali idejo.

Verjamem, da ti bo uspelo omejiti uporabo telefona. Pomembno je, da se zastavljenih ciljev dosledno držiš.
Barbara Plazar, dipl. soc. in prof. ped.