Zdravniški pregled

Vprašanja na tosemjaz.net.
Jagoda1
Objave: 51
Pridružen: 14 Avg 2019 14:27

Zdravniški pregled

ObjavaNapisal Jagoda1 » 28 Sep 2020 17:34

Živjo, sem v 1.letniku in imeli smo sistematski pregled. Zdravnica je domov poslala da sem presuha (napisala je da treniram od 6-7x na teden čeprav sem ji povedala da zdaj ne ker sem poškodovana in da imam od 2-4 obroke ne jem zajtrka in kosila, vendar sem ji jaz povedala da zajtrka ne morem jesti ker je prekmalu, kosila pa namam toplega vendar imam toplo malico. Fora pa je da jaz imam od 6-8 ali celo več obrokov na dan). Zanima me ali moramo izvid nujno nesti zdravnici in če je kakšna možnost da na dom pride socialna, kar res nočem? Lep pozdrav odgovor pa bi potrebovala zelo hitro
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zdravniški pregled

Uredništvo » 29 Sep 2020 09:17

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena!

Ugotovitve s sistematskega pregleda običajno pošljejo tvojemu osebnemu zdravniku direktno. Ta se odloči, na kak način te povabi na kontrolni pregled in na kak način bosta skupaj reševala odstopanja, ki jih je ugotavljal zdravnik na sistematskem pregledu.
Mislim, da ti ni treba skrbeti, da bo zaradi tega obveščena socialna služba. Do tega bi prišlo, če bi zdravnik ugotavljal, da je ogroženo tvoje zdravje, ter da ti in tvoja družina ne sodelujete pri tem, da bi se tvoje zdravstveno stanje izboljšalo. Predvidevam, da v tvojem primeru zgodba ni takšna.
Bi pa te prosila, da nam zaupaš svojo težo in višino in na kratko opišeš svoj dnevni jedilnik in ti morda lahko svetujmo kar tukaj.

Lep pozdrav,
Sanja Vulović, dr.med., specializantka pediatrije
Gigp

Re: Zdravniški pregled

ObjavaNapisal Gigp » 30 Sep 2020 16:28

Mora vedno zdravnik s sistematskega ugotovitve poslati tvojemu osebnemu zdravniku, tudi če ni nič posebnega? Kako pa sploh ve kdo je tvoj osebni zdravnik, če te ne vpraša?
Meni je zdravnica na sistematskem rekla da sem kao presuha čeprav imam normalen itm, in nisem športnica. Ni tako da postave so različne?
Jagoda1
Objave: 51
Pridružen: 14 Avg 2019 14:27

Re: Zdravniški pregled

ObjavaNapisal Jagoda1 » 30 Sep 2020 22:17

Visoka sem 167 cm, težka pa 45 kg. Zajtrka ponavadi ne jem. V šoli imam toplo malico in namesto kosila kakšen čokoladni rogljiček in sadje, na trening frutabela in za večerjo tisto kar mama skuha.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zdravniški pregled

Uredništvo » 07 Okt 2020 10:28

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljeni!

Ja, praviloma se odstopanja ugotovljena ob sistematskem pregledu sporočajo izbranemu zdravniku. Podatki o le-tem so zapisani na zdravstveni kartici posameznika. In ravno zato, ker smo si po telesni sestavi različni in se vsak razvija s svojim tempom in po svoji krivulji rasti, je najbolje, da ta odstopanja oceni tudi zdravnik, ki te najbolje pozna in zdravnik, ki je več let spremljal tvoj razvoj.
Odgovor na zadnje vprašanje: indeks telesne mase je v tvojem primeru v mejah normale. Bi pa vsem toplo priporočala v prehrano vključiti zajtrk. Tudi če je to nekaj manjšega - kos sadja, jogurt, smoothie, kos kruha ipd. Ravno zjutraj potrebujemo največ energije za opravljanje vseh obveznosti. Preostale obroke pa prilagoditi dnevnim aktivnostim.

Lep pozdrav,
Sanja Vulović, dr.med., specializantka pediatrije
Gigp

Re: Zdravniški pregled

ObjavaNapisal Gigp » 07 Okt 2020 18:25

Zakaj mi je potem zdravnica rekla da sem presuha če imam normalen itm in bi lahko še kak kg shujšala pa še vedno imela normalen itm in tudi punce ki imjo malenkost prenizek itm se smatra da imajo še vedno normalno težo (sploh če so ne vem športnice ...)?
Se podatki posredujejo osebnemu zdravniku ne glede da ni nič posebnega? In če ne želiš da se posredujejo? Kaj pa če oseba nima izbranega osebnega zdravnika, ti npr. napotnico napiše kar šolski zdravnik?
Pri zdravstveni kartici sem mislila da so gor napisani smo osebni podatki in ni napisano kdo je osebni zdravnik in ostalih medicisnkih inrormacij. Razen če je zdaj napisano kdo je osebni zdravnik in ostale medicinske informacije? Osebna zdravnica mi je kljub temu da sem bila na sistematskem (in naj bi kao imela te podatke) rekla da me bo kao merila in tehtala, zakaj to če ima že moje podatke potem kao?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zdravniški pregled

Uredništvo » 12 Okt 2020 22:01

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena!

S pomočjo zdravstvene kartice ugotavljamo osebne podatke pacienta, podatke o zavarovanju ter podatke o izbranem pediatru/zobozdravniku/ginekologu.
Praviloma se izbranemu zdravniku pošljejo podatki o odstopanjih ugotovljenih na sistematskem pregledu - o katerih presodi posamezni zdravnik, ki je preglede izvajal. Nato pa te lahko osebni zdravnik povabi na pregled, zato da še sam oceni, če gre za kakšno težavo, ki bi potrebovala ukrepanje.
Izbrani zdravnik je tudi tisti, ki ti lahko izda napotnico za obravnavo pri drugem specialistu, če je to potrebno. Zaupnost podatkov je seveda stvar med zdravnikom, ki te je pregledal in teboj. Če iz kakšnega razloga ne bi želela, da se informacije o tebi posredujejo drugim zdravnikom, se lahko na tvojo zahtevo tako tudi dogovorita.
Je kakšen poseben razlog, da bi želela podatke s pregleda zadržati zase? Preventivni pregledi so namreč namenjeni skrbi za zdravje otrok in mladostnikov. Njihov namen ni, da vam je ob njih neprijetno ali da povzročali nepotrebne skrbi.

Lep pozdrav,
Sanja Vulović, dr.med., specializantka pediatrije