Težave s šolo

Vprašanja na tosemjaz.net.
Jane4
Objave: 1
Pridružen: 27 Sep 2020 14:35

Težave s šolo

ObjavaNapisal Jane4 » 27 Sep 2020 14:58

Pozdravljeni!

Najprej bi rada povedala, da sploh še ne vem točno kako deluje ta portal in če pismo pišem na pravo mesto, ampak prosila bi da moj problem ne bi bil javen.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Težave s šolo

Uredništvo » 07 Okt 2020 10:29

Odgovor svetovalke
___________________

Lepo pozdravljena »Jane4«,

vesela sem, da si se s svojo stisko in razmišljanjem obrnila name in oprosti, ker si morala nekoliko počakati na moj odgovor. Če sem prav razumela tvoj zapis, si 15-letno dekle, ki je s tem šolskim letom pričelo obiskovati srednjo šolo. V osnovi šoli si bila zelo uspešna in do šole si vselej gojila pozitiven odnos. To pa se je z vstopom v srednjo šolo spremenilo, saj le ta v tebi povzroča strah in neprijetne občutke, za katere ne najdeš pravih vzrokov. Imam prav?

Veš, prehod iz osnovne v srednjo šolo je pomembna prelomnica za vsakega posameznika. Gre za višji nivo izobraževanja, ob enem pa za menjavo okolja, sklepanje novih poznanstev in prijateljstev, usvajanje novega, drugačnega sistema. Seznaniti se moraš z načinom dela pri posameznih predmeti ter, zahtevnostjo in pričakovanji posameznih profesorjev.

Ker gre za velik preskok in spremembo v relativno kratkem času, je razumljivo, da se dijaki srečujete z različnimi vprašanji in občutki. Pogosto so prisotni občutki strahu, nemoči, negotovosti in marsikdo se na tej točki vpraša, ali se je prav odločil in ali bo vse to zmogel.

Z občutkom strahu pred šolo se soočaš tudi sama. Kot si zapisala, o šoli pogosto razmišljaš in ob tem imaš nelagoden občutek, za katerega ne najdeš pravega vzroka. Pravzaprav si razmišljala, da je za te negativne občutke kriva strogost profesorjev, zaradi česar se jih bojiš. Vendar veš, s strogostjo v pravi meri ni nič narobe. S strogostjo v pravi meri imam v mislih upoštevanje in spoštovanje pravil, redno opravljanje domačih nalog, doseganje znanja po predvidenih standardih in podobno. To so vse pogoji, ki dijake pripeljejo do uspešnosti, v kolikor je ob vsem tem prisotna tudi opora, pomoč, strokovnost in dostopnost profesorjev. Zelo pomembno je, kot praviš sama, da se z vrstniki in profesorji dobro razumeš, kar je ključnega pomena za prijetno bivanje v šoli.

Predlagam pa ti eno aktivnost, ki lahko pripomore k temu, da ti bo omogočila vpogled v prijetna čustva, ki jih pa vseeno doživljaš v šoli. Vzemi eno beležko ali zvezek, ki leži v tvoji omari. Vsak dan po prihodu iz šole pa si vzemi 5 minut in razmisli o tem, kaj prijetnega se ti je v šoli tisti dan pripetilo. To zapiši in po nekaj dneh boš videla, da kljub neprijetnim občutkom, ki se ti porajajo, doživiš v šoli tudi veliko lepega. Poskusi!

Najverjetneje pa je vzrok za tvoja trenutna negativna občutja tudi v tem, da se na novo okolje, nove zahteve in na nove ljudi še nisi čisto navadila, kar je popolnoma razumljivo. Minil je komaj mesec dni in vsak od nas potrebuje svoj čas, da se navadi na nove okoliščine, na novo obdobje v življenju. Iz tvojega zapisa pa je zaznati tudi, da si skrbno dekle, ki v šolo vlagaš veliko truda, kar je pohvalno. Vendar se najverjetneje v tem skriva tudi kanček vzroka, saj si negotova zaradi tega, ker ne veš, kako uspešna boš, saj z novimi predmeti in profesorji še nimaš izkušenj.

Zato vzemi si potrebni čas, saj, kot je razbrati in tvojega zapisa, večjih razlogov za neprijetne občutke, ki bi ti lahko povzročali skrbi, ni. Skušaj biti odprta za nova poznanstva in nove izkušnje, ki jih bo v vseh letih srednjega šolanja veliko – tako prijetnih kot tudi manj prijetnih in teh naj bo čim manj. Skušaj razmišljati tako, da s pravo mero strogosti ni nič narobe in da boš temu profesorju nekega dne hvaležna, saj te bo s svojo doslednostjo veliko naučil. Pohvalno pa je, da si svojo stisko zaupala svojim staršem in da sta ti prisluhnila, četudi niste našli posebnih vzrokov zanjo. Vedi pa tudi, da če te bodo ti občutki dlje časa spremljali, ne bo nič narobe, če se boš zaupala npr. razredničarki, dotičnemu učitelju ali svetovalni delavki na šoli. Vsi zaposleni so na šoli zato, da pomagajo dijakom in da skupaj ustvarjate prijetno klimo za vse.

Verjamem, da je pred teboj prijetno srednješolsko življenje in upam, da bodo ti občutki kmalu minili ter da boš spoznala, da je razumevanje z vrstniki ter profesorji in tvoja učna uspešnost temelj, na katerem lahko gradiš in imaš vse pogoje, da bodo ta leta ostala v lepem spominu.

Vse lepo ti želim in ostani zdrava,
Anja Knez, mag. psihologije