Ne vem kaj naj naredim.

Vprašanja na tosemjaz.net.
Prosimpomagite

Ne vem kaj naj naredim.

ObjavaNapisal Prosimpomagite » 18 Sep 2020 22:12

Prosim da tega ne objavite javno, prosim.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ne vem kaj naj naredim.

Uredništvo » 25 Sep 2020 13:11

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena.

V tvojem pisanju je čutiti stisko, ki jo doživljaš in občutek brezizhodnosti, čeprav se vidi tudi, da razmišljaš o tem, kaj bi vendarle lahko naredila, da bi prišla do cilja, ki si si ga zastavila.
Greva po vrsti in skupaj razmisliva o dogajanju zadnjih mesecev.

Praviš, da za skupino, preko katere so komunicirali razredničarka in sošolci, nisi vedela. Verjamem pa, da si vse mesece karantene in šolanja na daljavo vendarle morala na nek način komunicirati tudi z razredničarko (poleg komunikacije z ostalimi učitelji), zato se mi zdi nenavadno, da te razredničarka, če ni dobila tvojega odgovora glede izbirnih predmetov na messengerju, ni preko kakšnega drugega komunikacijskega kanala pozvala, da ji javiš svojo odločitev. Mogoče je, da te je 'zgrešila' in te je pozabila pozvati, da ji sporoči svoje izbire. Je mogoče tudi, da bi ti spregledala kakšen njen poziv, da ji javiš svoje želje glede izbirnih predmetov? V primeru, da je napaka na njeni strani, jo je morda poskušala prikriti in te je prijavila na predmete, ki si jih ne želiš. Vsekakor menim, da moraš zadevi priti do dna, zato da boš ti mirna in da boš morda celo uspela priti do poglabljanja tistih predmetov za maturo, ki si jih želiš. To lahko narediš tako, da se pogovoriš s starši (praviš, da te ne podpirajo, a morda lahko vseeno poskusiš?), ki lahko nato skupaj s tabo na šolo naslovijo pisno prošnjo z utemeljitvijo (študij medicine), zakaj potrebuješ naravoslovni predmet na maturi. Tudi ponovni pogovor pri svetovalni delavki ne more škoditi - prej bo pokazal na tvojo vztrajnost in močno željo, da si to res želiš. Če bo vse to naletelo na gluha ušesa, lahko poskusiš vprašati na drugih šolah, če bi lahko obiskovala priprave iz naravoslovnega predmeta pri njih. Pišeš, da je prepozno za to, a ne vem, če si to dejansko preverila - če nisi, morda temu vendarle ni tako.

Sprašujem se, zakaj bi ti profesorji govorili, da kemija ni primerna izbira zate - si imela pri kemiji v preteklih letih slabše ocene? Predmeti, ki jih maturanti na maturi poglabljajo, so namreč res zahtevnejši, znanje se poglobi, razširi, utrjuje, treba je znati povezovati snov različnih poglavij znotraj predmeta, analizirati, itd. Kakšne so tvoje dosedanje izkušnje s kemijo, si se jo lahko učila, si imela lepe ocene?

Kar se tiče same izbire študija, pa najprej nekaj dejstev.
Za to, da se vpišeš na študij medicine, ne potrebuješ naravoslovnega predmeta na maturi. Se pa v primeru omejitve vpisa (ki vsako leto je omejen), poleg učnega uspeha v tretjem in četrtem letniku ter splošnega uspeha na maturi, se upošteva tudi ocena iz angleščine, matematike in enega naravoslovnega predmeta na maturi (vsak v deležu 15%). To pomeni, da dijak, ki naravoslovnega predmeta na maturi nima, 15% točk izgubi.
Tu je na mestu vprašanje, ali imaš katerega izmed obveznih predmetov (angleščina, matematika) na višjem nivoju? To ti namreč lahko prinese tudi veliko točk v končnem seštevku in vpliva na tvoje možnosti, da si sprejeta na medicino. Letos sicer omejitve za vpis na študij medicine niso bile tako visoke kot pretekla leta; v Ljubljani je bila omejitev 87,5, v Mariboru pa 83,7 točk.

Razumem tvojo jezo in žalost, če si bila spregledana s strani razredničarke in zato prikrajšana za tisto, kar si želela. Vsekakor pa to ni razlog, da obupaš in se odpoveš svojih sanjam. Če so tvoje možnosti za študij medicine realne (to pomeni, če imaš dovolj dober učni uspeh, ti gredo naravoslovni predmeti in je ta poklic tudi sicer zate ustrezen), potem gotovo obstaja pot, da te cilje uresničiš. Poskusi na načine, ki ti jih predlagam zgoraj, bodi vztrajna in se ne pusti odpraviti.

Če ti lahko še kako pomagam, se oglasi. Vesela bom tudi informacije, kako si se uspela dogovoriti oz. kaj si si uspela izboriti.

Drži se, želim ti veliko uspeha.
Nives Laul, univ. dipl. psihologinja
Prosimpomagite

Re: Ne vem kaj naj naredim.

ObjavaNapisal Prosimpomagite » 30 Sep 2020 15:24

Najlepša hvala za odgovor. Zelo ste mi pomagali in mi veliko pomeni, da ste si vzeli čas zame in mi odgovorili.

Med karanteno smo se dobivali na zoomu približno 2-3x na teden z razredničarko, ker nas uči tudi nek predmet. Na zoomu ni nikoli omenila izbirne predmete za maturo pa tudi na spletno učilnico in gmail ni nikoli nič napisala, saj sem vsak dan spremljala, včasih tudi večkrat ker nisem želela česa spregledati. Letos v šoli je rekla, da je objavila na spletno in sem ji pokazala, da ne piše nič potem je pa kar rekla, da je pozabila objavit. Nato mi je tudi rekla, da jo obtožujem da je vsega ona kriva, pa sploh nič nisem rekla. Prijavila me je na ostale predmete, ker je mislila da mi bo vseeno, pa mi ni! Zgodovino ne maram in se zaradi tega zelo težko učim, to sem tudi povedala, pa je rekla če česa ne razumem da jo lahko vprašam. Razlika je med razumevanjem in učenjem, jaz sicer razumem, ampak se težko spravim učit nekaj česar ne maram in me ne zanima. Starši so že večkrat rekli, da je vseeno na kateri faks grem in da naj ne kompliciram z maturo in se naj naučim “tisto” zgodovino. Večkrat sem se že želela pogovoriti z razredničarko in svetovalno pa mi vedno isto rečeta, da zaradi mene ne bodo spreminjali urnik pa, da se jima ne da ponovno urejati vseh papirjev. Ko pa vprašam če grem lahko na drugo šolo obiskovat ta predmet(v okolici je le še ena gimnazija) pa rečeta, da ni več prostora zame, ker imajo že svojih dovolj. Potem sem tudi vprašala za bio in fiz in sta rekli, da bio sploh ni ker je bilo premalo prijav, fiz pa je vendar premalo prostora. Govorita mi tudi, da je to moja usoda in da mi je bilo tako namenjeno. Jaz temu ne verjamem in bi želela, da imata bolj profesionalen odnos do učencev.

Naravoslovni predmeti mi ne delajo težav, vedno sem bila uspešna. Za kemijo in biologijo, sem bila tudi na tekmovanju. Kemijo in matematiko sem se učila zelo malo vendar sem imela vedno petice, ker sem vedno takoj razumela in mi je v veselje računat, pretvarjat...v šoli sem imela vsa leta odličen uspeh.

Na maturi bom imela matematiko in angleščino na višjem nivoju. Sem izračunala točke za vpis in če bi odštela 15% bi bilo okoli 85 točk, ampak bi morala imeti vse točke na maturi+ še en predmet na višjem nivoju in pa odličen uspeh v 3. in 4. letniku, je pa vseeno premalo za medicino v lj, v mb pa me starši ne bi pustili, ker je predaleč in predrago. Mogoče AMPAK res mogoče bo letos še manj točk potrebnih ali pa več mest na voljo zaradi virusa, pomanjkanja zdravnikov... mogoče bo pa tudi manj vpisov. Imam še vedno upanje. 🙂

Pri vpisu bom pod 1.željo napisala medicino, ker poskusiti ni greh. Pogledala pa sem še enkrat vse fakse in njihove predmetnike in sem za 2. željo izbrala laboratorijsko biomedicino in pa za 3. željo biokemijo (pri obeh faksih se šteje za vpis 40% splošni uspeh v 3. in 4. letniku in pa 60% uspeh na maturi). Jaz se bom res zelo potrudila na maturi in vem, da mi bo uspelo.

Mislite, da bi se lahko po 1.letniku laboratorijske biomedicine prepisala na medicino?

Sprva me je prizadelo, da mi v šoli nihče ni želel pomagati in so me tako izključili, hkrati pa sem tudi spoznala, da si bom sama najbolj pomagala. Nisem več žalostna in brez volje, saj me je ta dogodek bolj motiviral, da ne obupam in da se učim še več in dokažem sama sebi, da sem sposobna. Ne bom se več ukvarjala s tem dogodkom ampak bom šla naprej in uresničila svoje sanje, ne glede na kaj. Imam še to leto in upam da bom zdržala. Komaj čakam, da bo konec srednje!😐

Še enkrat najlepša hvala za pomoč.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ne vem kaj naj naredim.

Uredništvo » 09 Okt 2020 14:14

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena.

Veseli me, da si uspela na stvari pogledati s pozitivne plati in da vidiš rešitve za svojo situacijo. Na ta način boš našla tudi pot do cilja, ki si si ga zastavila.

Kar se tiče preusmerjanja med študijskimi programi, pa ti težko odgovorim. Ta merila in možnosti namreč določajo fakultete same. Mislim sicer, da zelo verjetno ni, da bi se to dalo, saj gre vendarle za drug študijski program.

Vsekakor pa je laboratorijska biomedicina študij, ki je tesno povezan s področjem medicine, ki te zanima in se boš morda, če ga boš študirala, v njem čisto našla. Omejitve so sicer tudi na tem programu visoke, tako da ti želim uspešno uresničitev ciljev, ki jih imaš glede ocen in uspeha na maturi. Kjer je volja, tam je običajno tudi pot. In volja, se mi zdi, imaš.

Želim ti veliko uspeha in pogumno stopanje po zastavljeni poti.

Prijazen pozdrav,
Nives Laul, univ. dipl. psihologinja
Prosimpomagite

Re: Ne vem kaj naj naredim.

ObjavaNapisal Prosimpomagite » 09 Okt 2020 23:28

Najlepša hvala.💕
nekdo12345_6

Re: Ne vem kaj naj naredim.

ObjavaNapisal nekdo12345_6 » 11 Okt 2020 19:08

Živjo,
prebral sem tvoj problem in mislim da šola nikakor nima možnosti tebi onemogočati možnosti za nadaljni študij. Vsekakor te ne bi smeli prijaviti na predmete na katere ti nisi želela.
Nič ni prepozno to da si na izbranih predmetih je tvoja PRAVICA in nobena svetovalna delavka nima kaj govoriti. Pojdi na predmet, pridobi to možnost. Pomojem se lahko pritožiš tudi na ministrstvo za šolstvo in pač zahtevaš to kar je tvoja pravica in pravica vseh tvojih sošolcev. Itak bodo mogoče priprave na maturo čez čas prek zooma in potem ne bo problema če je en dijak več.
Kakorkoli, ne se pustit. Ker to je izbira za vse življenje (študij medicine), z minus 15 % pa je kar težko priti na medicino.
Jaz bi na tvojem mestu VSEKAKOR PRIDOBIL SVOJO PRAVICO. Če te starši ne podpirajo pač njihov problem, ti se boš s tem kar boš študirala, ukvarjala vse življenje.
Lepo opravi!