fiksni zobni aparat

Vprašanja na tosemjaz.net.
Lalalalal

fiksni zobni aparat

ObjavaNapisal Lalalalal » 16 Sep 2020 11:31

zdravo. Zanima me ce mogoce veste kje bi lahko dobila fiksni zobni aparat najceneje.
Bila sm v postopku za aparat 4 leta in sem vedno hodila samo na preglede in danes vprasam kdaj pa bom dobila aparat (ugriz mi je ze pred meseci vzela) in rece nikol in da sm itak ze pounoletna. Vsa leta je zavlacevala za nic in zdaj me zanima kje bi bilo najceneje. Imam globok ugriz in krive zobe
Lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: fiksni zobni aparat

Uredništvo » 28 Sep 2020 09:51

Odgovor svetovalke
____________________

Pozdravljena.

Nekoč so imeli otroci brezplačno ortodontsko zdravljenje do 18. leta. Toda danes je drugače. Otrok ima pravico do ortodontskega zdravljenja, ki vključuje izdelavo ustreznega ortodontskega aparata, če je pri njem prisotna srednja, težja ali zelo težka oblika nepravilnosti zob in čeljusti. Toda, Zdravstvena zavarovalnica krije stroške zdravljenja otrokom do 18. leta starosti samo takrat, ko je bila potreba po ortodontskem zdravljenju ugotovljena pred 16. letom starosti. Po 16. letu pa ta pravica velja le v enem, sicer dokaj redkem primeru, če je ortodontsko zdravljenje potrebno, kot priprava na ortognati kirurški poseg- zaradi težkih nepravilnosti obraznega skeleta.

Iz napisanega ugotavljam, da do 18. leta starosti niste bila napotena k ortodontu, zato ni bila napravljena ocena potrebe po ortodontskem zdravljenju, posledično, sedaj niste več upravičena, glede na pravila ZZZS, do ortodontskega zdravljenja na stroške ZZZS.

Na vprašanje: "Kje bi dobila fiksni aparat najceneje", vam ne vem odgovoriti. Ta podatek boste dobila na spletu. Odtipkajte: Ortodonti v Sloveniji. Dobila boste seznam vseh ortodontov. Pri vsakem posebej se lahko pozanimate za ceno.

Lep pozdrav!

Vilma Cvikl, dr.dent.med.,
specialistka pedontologije
lalalaalalalal

Re: fiksni zobni aparat

ObjavaNapisal lalalaalalalal » 28 Sep 2020 18:16

pravzaprav sem bila v postopku da bi dobila aparat že nekaj let, se ko sem hodila v osnovno solo. Ortodontka mi je pri 17(torej prejsno leto) vzela ugriz in me ves ta cas zavajala da bom aparat dobila, takrat je rekla tud da ma aparat ze pripravljen. Pri zadnjem pregledu pa sem jo vprasala kdaj tocno ker ze nekaj casa cakam mi pa rece "nikol"
In ja potrebujem zobni aparat ker mam krive zobe in globok ugriz in to mi tut znizuje samozavest
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: fiksni zobni aparat

Uredništvo » 29 Sep 2020 09:43

Pozdravljena,

žal nam je, da si doživela takšno izkušnjo pri ortodontu in da nisi dobila zobnega aparata, čeprav bi ga želela. Svetovalka je na tvoje vprašanje že odgovorila, glede možnosti, da dobiš aparat pa bo najbolje, da se še enkrat pogovoriš s svojo ortodontko, saj ona najbolje pozna stanje tvojih zob in kakšne so možnosti da vendarle dobiš aparat preko zdravstvenega zavarovanja.

Iz uredništva ti želimo vse dobro in te lepo pozdravljamo.