Seks

Vprašanja na tosemjaz.net.
Jana 19

Seks

ObjavaNapisal Jana 19 » 15 Sep 2020 23:24

Ni mi do seksa. V bistvu je tako, da odkar imam novega partnerja, to je ze natanko dve leti, sem zacela jemati kontracepcijske, in od takrat (se pravi ze od prvega odnosa z novim fantom) mi ni do seksa. Nikoli. Mogoce 1x v dveh mesecih. Posledicno seveda ne seksava, ker mi ni do tega. Ko pa bi on, se ujezim, ker vem da mi ni do tega in mi gre vse skupaj okrog tega na zivce. 2 leti se tudi nisem zadovoljevala, ker mi enostavno ne pase. Ne cutim zelje in potrebe.

Kmalu bom imela 20 let in to me posteno mori, ne vem kaj naredit. Prejsnji spolni partnerji mi niso predstavljali tezav oz seks z njimi. Tega fanta sedaj imam zelo rada, zveza je resna, lepo se razumeva in tezavo predstavlja le spolnost. Malo sva se o tem pogovorila ze, a on me ne razume po mojem. In njemu to predstavlja problem, potem ker to vem, ni ok niti meni in se vrtiva v krogu. Nekaj sem poskusila na silo, ampak mi ni vsec. Ni to to.

Imate kaksen nasvet? So krive tablete diane? Ginekolog nima pametnih nasvetov razen menjave tablet, a to mi potem predstavlja tezavo zaradi drugih (zdravstvenih) tezav, zato raje ne bi.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Seks

Uredništvo » 16 Sep 2020 12:19

Odgovor svetovalke
___________________

Lepo pozdravljena.

Hvala, da si se obrnila na nas in z nami delila svojo stisko.

Tudi sama ti predlagam, da najprej poskusiš z menjavo tabletk, saj imam občutek, da pred jemanjem kontracepcije nisi imela teh težav, in deluje kot da bi pomanjkanje želje po spolnosti lahko bilo povezano s stranskimi učinki Diane tabletk. Verjamem, da to lahko vpliva na tvoje zdravstveno stanje, a predlagam, da z ginekologom najdeta takšne, ki ne bodo imele negativnega učinka na tvoje zdravje.

Vse, kar opisuješ, kaže na to, da je vajin odnos lep in ljubeč, torej pomanjkanje želje po seksu ni vezano na partnerja oz. vajino zvezo, torej bi jaz razlog za to iskala kje drugje. Če ne želiš menjati tabletk, lahko morda poskusita s kondomom ali kakšnim drugim kontracepcijskih sredstvom, vsaj toliko, da vidiš, če je to res to (morda za kak mesec in dva).
Verjamem, da je zelo frustrirajoče ne najti rešitve za te težave, a jaz bi na tvojem mestu resnično najprej poskusila z menjavo kontracepcije, potem pa pogledala, ali so vzroki morda res psihološke narave.

Bi pa se tukaj na kratko vseeno ustavila pri tvojem splošnem počutju: a se je v zadnjih dveh letih zgodilo kaj takega, kar te še posebej skrbi, a si zapadla v kakšno anksioznost, depresijo, stisko? Karkoli, kar ni vezano na vajin odnos (ali pa morda je)? Včasih se namreč zgodi, da nam razne negativne misli, občutja, duševne težave zmanjšajo libido, ki ga potem ne uspemo spet dvigniti, razen če gremo na posvet h kakšnemu strokovnjaku.

Toplo ti priporočam, da o zgoraj napisanem malo razmisliš, pa se nam še kaj oglasi, če ti uspe priti do kakšnega uvida oz. tudi če ti ne. Bova potem dalje razglabljali, kaj bi lahko bil vzrok tvojih težav.

Želim ti vse dobro, pa srečno!
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Seks

Uredništvo » 16 Sep 2020 21:30

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

če si mnenja, da je pomanjkanje želje po spolnosti posledica jemanja kontracepcijskih tablet, seveda vedno ostane možnost, da z jemanjem prenehaš ali zamenjaš vrsto tablet. Ker pa se je težava pojavila takoj po vstopu v nov partnerski odnos, se kljub vsemu poraja vprašanje, ali ne tiči vzrok temu tudi v samem partnerskem odnosu, kar pa boš verjetno najbolje lahko razčlenila le sama. Vsekakor pa se o možnem vplivu tablet odkrito pogovori s svojim ginekologom, ki tudi najbolje pozna tvojo zdravstveno zgodovino.

Lep pozdrav.
Tinkara Srnovršnik, dr.med.,
specialistka ginekologije