Cepljenje

Vprašanja na tosemjaz.net.
Gigp

Cepljenje

ObjavaNapisal Gigp » 14 Sep 2020 23:35

Nisem bila na sistematskem pregledu v tretjem letniku in cepljena nisem bila takrat. Končala sem srednjo šolo in nimam osebnega zdravnika ker sem že devetnajst stara mi je zdravnica rekla da pri njej ne morem več biti. Se lahko v zdravstvenem domu cepim na zavarovanje ali se ne morem sploh cepiti v zdravstvenem domu ker tam nimam osebnega zdravnika oz. moram kam samoplačniško samo iti?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Cepljenje

Uredništvo » 20 Sep 2020 13:39

Odgovor svetovalke
____________________

Pozdravljena!

Najprej bi ti svetovala, da si poiščeš svojega osebnega zdravnika. Ne samo zaradi cepljena, tudi za ostale situacije, ko boš potrebovala zdravnika. Zagotovo je v tvoji bližini kateri od osebnih zdravnikov, ki vpisujeno nove paciente. Potrebuješ zdravstveno kartico in zdravstveni karton, ki ga bodo iz ambulante tvojega pediatra poslali k tvojemu novemu osebnemu zdravniku.

Vesela sem, da te skrbi, kar se tiče cepljenja. To je namreč varen in učinkovit način za zaščito pred nekaterimi nalezljivimi boleznimi. Z novim osebnim zdravnikom bosta pregledala tvoj zdravstveni karton, kako je s tvojimi cepljenji. Nekje imaš zagotovo tudi cepilno knjižico, kjer so vsa tvoja cepljenja navedena. Potem bo lahko tvoj izbrani zdravnik opravil potrebna cepljena, ki ti manjkajo (če so v programu obveznega cepljenja jih krije zavarovalnica) ali pa te bo napotil v Ambulanto za cepljenje in potovalno medicino v bližnji NIJZ. Zagotovo bo tvoj osebni zdravnik vedel kako ravnati!

Lep pozdrav!
Urša Kladnik, dr. med.
Gigp

Re: Cepljenje

ObjavaNapisal Gigp » 21 Sep 2020 19:21

Na njizu so rekli da oni samo samoplačniško cepijo da lahko grem pri njih ampak je brezveze ker mi na zavarovanje pripada. Rekli so da se lahko cepim pri svojemu pediatru in naj ne bi komplicirali ker do 26. Leta ti takšne stvari pri še pediatru pripadajo? Poznam kar nekaj ljudi ki si novega zdravnika še niso izbali ker niso imeli do zdaj nobenih težav in ga niso potrebovali. Če si nekoga izbereš tudi moraš načeloma biti pri njem in ne moreš kar tako menjati.
Cepilno knjižico ima moja mama jaz je nimam (tvoj zdravnik cepilne knjižice nima in jo samo ti imaš)?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Cepljenje

Uredništvo » 23 Sep 2020 18:33

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

vesela sem, da si tudi sama povprašala na NIJZ. S tem podatkom lahko sedaj ponovno kontaktiraš svojega pediatra, ali pa si izbereš svojega osebnega zdravnika in bosta cepljenja potem opravila tam.
Izbiro svojega osebnega zdravnika pa ti vseeno svetujem. Morda boš potrebovala zdravnika, da te pregleda, če zboliš. Če se boš kdaj poškodovala, boš potrebovala preveze, ali pa morda zdravniško potrdilo za šolo. Vse to lahko uredi le tvoj osebni zdravnik. V urgentnih ambulantah se namreč zdravijo samo urgentna, to so življenje ogrožujoča stanja, vse ostalo zdravi tvoj osebni zdravnik. Zagotovo lahko koga vprašaš glede osebnih zdravnikov v tvoji okolici (kam hodita tvoja starša, prijatelji?). Če s svojim zdravnikom nisi zadovolja, pa ga lahko menjaš. Po navodilih zavarovalnice velja, da lahko opraviš zamenjavo po poteku enega leta od prejšnje izbire, pri čemer nisi dolžna navesti razlogov za zamenjavo. Seveda lahko zamenjavo opraviš tudi prej, vendar pa je pri tem potrebno navesti razloge. Več si lahko prebereš na nasledni povezavi: https://zavarovanec.zzzs.si/wps/portal/ ... /azos/ioz/
Upam, da boš našla zdravnika, s katerim boš zadovoljna. Zagotovo pa bo vsak deloval v tvojo korist!

Tvojo cepilno knjižico bi morala imeti doma, zelo redko ostane v zdravstvenem kartonu (lahko preveri tvoj pediater).

Lepo bodi!
Urša Kladnik, dr. med.
Gigp

Re: Cepljenje

ObjavaNapisal Gigp » 24 Sep 2020 18:18

Čeprav so na njizu tako rekli se bojim da če kličem pediatru da me oni ne bodo želeli cepiti mogoče ali je za 100% da do 26. Leta ti cepljenje pri pediatru še pripada?
Cepilno knjižico je moja mama nekam založila in ne ve kje je, tvoj zdravnik nima v kartotki zapisanih podatkov o cepljenju? Na njizu sem se šla samoplačniško cepiti proti klopnem in sem tam dobila novo cepilno knjižico.
Za novega zdravnika ti lahko tvoj pediater svetuje ali bo rekel da je to tvoja stvar?