Zaljubljen

Vprašanja na tosemjaz.net.
MiM123
Objave: 2
Pridružen: 13 Sep 2020 21:19

Zaljubljen

ObjavaNapisal MiM123 » 13 Sep 2020 22:06

Pozdravljeni,
prosim, da ne objavljate javno. Hvala!

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zaljubljen

Uredništvo » 15 Sep 2020 12:49

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljen MiMi123!

Hvala, da si nam zaupal svojo stisko.

V ljubezni ni nobenega recepta in nobenih pravil, ki bi določala, kako bi se naj kaj odvijalo. Odvisno je čisto od vsakega posameznika in potem tudi od para na kakšen način se stvari razvijajo, kako hitro napreduje njuna zveza itd. Vsekakor je pred resno partnersko zvezo dobro, da se s partnerjem res dobro spoznata. Se strinjam s tabo, da je spoznavanje v živo lahko nekoliko hitrejše kot po telefonu, ampak, da osebo res dobro spoznaš, lahko traja več tednov, mesecev, tako da je včasih potrebno biti potrpežljiv.

Če prav razumem iz tvojega sporočila, ti je sestra povedala, da omenjeno dekle trenutno še ne želi imeti nič z nobenim fantom. Sama sicer ne morem vedeti, zakaj je temu tako. Eden od možnih razlogov pa je lahko strah – če še tudi ona do sedaj ni imela nobenega fanta, jo je lahko nekoliko strah zveze, ker ne ve, kaj pričakovati itd. Če je temu tako, lahko potrebuje nekoliko več časa, da osebo spozna in da stvari napredujejo nekoliko počasneje. Tako ti svetujem, da bodi potrpežljiv. Kolikor je moč razbrati iz tvojega pisma, te dekle ni zavrnilo, ampak si želi še naprej ohranjati stik s tabo, pri čemer si zaenkrat želi le prijateljskega odnosa, ki pa se lahko razvije tudi v partnerski odnos (ni pa nujno). Tako bi ti predlagala, da ne obupaš takoj in poskusiš z dekletom naprej ohranjati stik, se z njo še kdaj pogovarjati. Če boš videl ali pa ti bo dekle samo povedalo, da noče imeti nič več kot le prijateljski odnos, pa je prav, da to spoštuješ, čeprav verjamem, da bo težko, a bo s časom vedno lažje. Če bi se to zgodilo, ti predlagam, da se takrat pogovarjaš z nekom, ki mu zaupaš. Hkrati lahko svojo stisko izraziš skozi umetnost, npr. ples, pisanje pesmi, slikanje….

Na koncu tvojega pisma si omenjal, da se spopadaš s sladkorno boleznijo in depresijo ter da se ob stresu in stiskah zatekaš k nezdravi hrani. Kot si že sam opazil in napisal, se tvoje težave med seboj samo ojačujejo, zato se mi zdi pomembno, da na področju tako svojega duševnega kot tudi telesnega zdravja začneš graditi bolj zdrave navade, pri čemer ti bodo z veseljem pomagali ustrezno usposobljeni strokovnjaki. A imaš depresijo diagnosticirano in si vključen tudi v obravnave s strokovnjakom (psiholog, psihiater)? Če da, ti toplo priporočam, da se o tej stiski pogovoriš tudi z izbranim strokovnjakom. Če pa še nisi poiskal strokovne psihološke pomoči, ti svetujem, da to čimprej narediš. Poiščeš jo lahko v tebi najbližjem zdravstvenem domu, lahko pa za pomoč pri iskanju prosiš tudi šolsko svetovalno delavko. S strokovno pomočjo boš namreč lahko lažje razrešil svoje stiske in se tudi naučil, kako se bolje spopadati s stresnimi dogodki ter posledično tudi lažje uravnavati svoj sladkor. Za začetek lahko poskusiš poiskati pomoč tudi pri brezplačni spletni svetovalnici Kameleon (https://svetovalnicakameleon.si/), prav tako pa lahko v stiski pokličeš TOM telefon za otroke in mladostnike v stiski (116 111), ki deluje vsak od 12h do 20h. Pogovor lahko pomaga 😊 Seveda si vedno dobrodošel tudi v naši svetovalnici, ampak je naša stopnja pomoči precej omejena, zato ti res toplo svetujem, da poiščeš strokovno psihološko pomoč v tebi najbližji ustanovi. Vedi, da iskanje pomoči ni znak šibkosti, ampak znak moči, tudi na duševnem področju. Glede težav z uravnavanjem sladkorja pa ti priporočam, da se pogovoriš s svojim zdravnikom.

Nekaj o tehnikah sproščanja, ki ti lahko pomagajo pri soočenju s tvojimi težavami pa si lahko prebereš tudi na naslednji infografiki Društva študentov psihologije Slovenije https://m.facebook.com/drustvostudentov ... _tn__=EH-R.

Če imaš še kakšno vprašanje, ti bomo z veseljem spet odgovorili!

Lep pozdrav,
Sara Seršen, dipl. psihologinja (un)
MiM123
Objave: 2
Pridružen: 13 Sep 2020 21:19

Re: Zaljubljen

ObjavaNapisal MiM123 » 15 Sep 2020 15:22

Najlepša hvala odgovor mi je v veliko pomoč.
Lep vas pozdravljam.