Starsi

Vprašanja na tosemjaz.net.
Zafran

Starsi

ObjavaNapisal Zafran » 13 Sep 2020 14:34

Zivjo
Stara sem 16 let
Starsa sta verbalno nasilna skos se pocutim suicialno in me zanima ce bi lahko kje drugje zivela ali pa dobila drugw starse ker ne vem koliko dolgo lahko zdrzim preden se bom res ubila

Lp
Pikicapokica111

Re: Starsi

ObjavaNapisal Pikicapokica111 » 14 Sep 2020 21:42

Enako se počutim želim si umret...
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Starsi

Uredništvo » 15 Sep 2020 11:09

Odgovor svetovalke
___________________

Hvala za zaupanje, drago dekle. Tako malo besed in tolikšna stiska, čutim jo.

Ne gre, se mi zdi, za verbalno agresijo s strani staršev, marveč tudi za dejansko zanemarjanje, trpinčenje, neupoštevanje tvojih potreb, že dlje časa. Mi lahko zaupaš, napišeš kaj več? Ali komurkoli, pomembno je, da nisi čisto sama. Spoštujem tvoj pogum, da si se oglasila.

Da, seveda so možnosti, da bi živela drugje, ne doma. V okolju, ki bo bolj spodbudno zate, kjer se boš lahko posvetila sebi, šolanju, svoji prihodnosti. Verjetno si že srednješolka. Možno je bivati v dijaškem domu, ali v kateri od bivalnih skupnosti za mlade, za tiste, ki jim dom ne nudi varnosti, topline. Ne vem, ali si ti, ali tvoja družina, bila deležna pomoči Centra za socialno delo na območju, kjer živite. Imaš morda sorojence, brata, sestro? Se lahko s kom pogovoriš, da ti bo pomagal poiskati rešitve? Morda razrednik v šoli, šolska svetovalna delavka, tvoja zdravnica? Je kdo od odraslih v tvojem okolju, ki mu lahko popolnoma zaupaš ? Vem, to so težki koraki, a so nujni. Ne smeš biti sama, ne zmoreš sama, zato stopi korak dlje, išči pomoč zase. In ostani v stiku z menoj, prosim.

V skrbeh sem zate, prosim, če mi lahko zaupaš kaj več. Ali komu drugemu. Brezplačno anonimno pomoč lahko poiščeš na telefonski številki TOM telefona za mladostnike v stiski, od 12. do 20. ure, 116 111. 24-urno brezplačno in anonimno pomoč nudijo pri zaupnem telefonu Samarijan, 116 123. Prav tako v združenju Posvet 031 704 707. Ta številka ni brezplačna. Povsod svetujejo strokovnjaki, ki so posebej šolani za pomoč v stiski.

Prav tako se lahko zatečeš v Krizne centre za mlade, ki so v vseh večjih krajih Slovenije. Njihove številke najdeš na spletni strani, delujejo pri Centrih za socialno delo.

Pred teboj mora biti lepša prihodnost, drago dekle. Nisi sama. Vse svoje moči usmeri v iskanje podpore zase. Držim pesti, mislim nate.
Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja