hating myself

Vprašanja na tosemjaz.net.
heather

hating myself

ObjavaNapisal heather » 09 Sep 2020 21:02

prosim da objavite zasebno...

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: hating myself

Uredništvo » 16 Sep 2020 09:58

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljen, heather,

vesela sem, da si se s svojim vprašanjem obrnil na nas. Žal mi je, da (se) tako doživljaš. Moram priznati, da me je tvoje pisanje preplavilo z različnimi emocijami, zato upam, da ti bo moj odgovor v pomoč. Kakor sem te razumela, imaš predvsem težavo s sprejemanjem svojega obraza, si pa zadovoljen z izgledom svojega telesa.

Pri telesnem izgledu je tako, da je v veliki meri podedovan in lahko le malo vplivamo na to kakšen je. Vsaka oseba je lepa. Žal mi je, da se ljudje preveč obremenjujemo z zunanjostjo, pozabljamo pa na druga področja, ki nas delajo lepe. Zaradi vpliva medijev, družbenih omrežij, pritiskov družbe smo lahko ljudje pretirano kritični do svojega telesa in telesnega izgleda. Predvsem je to značilno za obdobje mladostništva. V naši naravi je, da želimo biti sprejeti s strani drugih. Potrebujemo občutek pripadnosti in sprejetosti s strani našega družbenega okolja, vendar videz res ni vse. Naš videz je del nas, zato je po eni strani logično, da nam je naš izgled pomemben, vendar pri tem pozabljamo, da je še bolj pomembna naša notranjost, energija, ki jo oddajamo ter osebna naravnanost. Veš, v mladostništvu je zelo pogosto, da se najstniki začnejo med sabo primerjati, soditi svoj izgled – večkrat tudi preveč kritično. Bolj kot to, kako izgledamo, je pomembno, kako doživljamo sami sebe. Kakor si omenil, včasih si sam sebi všeč, včasih ne. Pomisli, ali ni tvoje doživljanje in predstava o tvojem obrazu bolj kot s tem, kako tvoj obraz dejansko izgleda, pogojena s tvojim razpoloženjem. Žal je tako, da lahko malo narediš, da bi spremenil svoj obraz, veliko pa lahko narediš na tem, kako boš razmišljal o svojem telesu in obrazu. Ljudje pogosto ne vidimo stvari, takšne kot dejansko so, ampak to kako dojemamo sebe izhaja iz tega kako se trenutno počutimo. Zato za začetek predlagam, da se osredotočiš na tvoje počutje, se lotiš stvari, ki te naredijo srečnega. Opazuj malo ali so tvoji občutki glede obraza povezani s kakšno situacijo, družbo, delom dneva, … Mogoče boš prepoznal kakšne okoliščine, ki spodbudijo to, da se slabo počutiš in potem gledaš preveč kritično nase. Te okoliščine pa lahko spremeniš. Iz tvojega pisanja ne morem razbrati, kako dolgo že trajajo ti občutki, zato te povabim, da mi kaj več poveš o tem. Ali si se vedno tako dojemal ali si mogoče šele v zadnjem času postal tako nezadovoljen s svojim obrazom? Svetujem ti, da se poskusiš o tem pogovoriti z nekom, ki ti je blizu in ki mu zaupaš – lahko je to kateri izmed tvojih družinskih članov ali pa prijateljev. V vsakem primeru naj bo nekdo, ki te osebno pozna, tebe, tvojo notranjost, osebnost in tvoj izgled. Včasih je pogovor dovolj, da lahko na neke stvari gledamo drugače, saj dobimo drugo, pogosto drugačno mnenje, ki nas usmeri v drugačno razmišljanje.

Sicer si sam napisal, da so ti ljudje že svetovali, da se imej rad. In moram jim pritrditi. Zavedam se, da pot do tega, da se sprejemamo, ni tako enostavna, vendar glede slabe samopodobe lahko veliko narediš sam. Tako, da poskušaš aktivno usmerjati svoje misli v to, kaj ti je na tebi, tvojem telesu, tvoji osebnosti všeč. In ne obratno. Prepričana sem, da lahko najdeš veliko lepih lastnosti, tako zunanjih, kot notranjih. Seveda pa je sprejemanja sebe in učenje kako se imeti rad proces, zato ne moreš pričakovati, da se boš iz danes na jutri počutil čisto drugače. Če pa meniš, da so tvoje težave s samopodobo oz. nezadovoljstvo s tvojim obrazom bolj resne, pa ti svetujem, da se obrneš po pomoč na psihologa ali svojega osebnega zdravnika, ki ti lahko glede na tvojo specifično situacijo napiše napotnico za ustreznega strokovnjaka.

Vse se začne in konča pri tebi, tvojih mislih in občutkih, zato delaj na tem, da bodo tvoje misli o sebi pozitivne. Upam, da sem ti pomagala z odgovorom. Če potrebuješ še kakšen nasvet, se kar pogumno oglasi.

Lepo bodi,
Mateja Vek, univ. dipl. psih.