Depresija

Vprašanja na tosemjaz.net.
Športnica 21

Depresija

ObjavaNapisal Športnica 21 » 24 Avg 2020 21:33

Pozdravljeni!

Potrebujem vašo pomoč.
Junija sem izvedela, da sem prišla do faze anoreksije. Že nekaj let imam težave z obsesivno motnjo. Predvsem strah pred virusi ter močne vsiljive misli. Do anoreksije me je vodilo to in samoizolacija, ki smo jo vsi doživeli, je na meni pustila močne posledice. Tekmovalno se ukvarjam s športom in zato je bila prekinitev sezone zame velik šok.
Julija sem začela z zdravljenjem anoreksije. Sedaj mi dobro uspeva, dobivam nasvete prehranskega svetovalca, tako da na zdrav način pridobivam na teži in obiskujem tudi psihologa, ki sem ga sicer že prej zaradi OKM.
Sedaj pa se mi pojavlja še en kup drugih težav in sama mislim, da jih ne morem rešiti. Potrebujem pomoč, psiholog pa me samo sprašuje kaj se je dogajalo v času ko se nisva videla, ničesar pa mi ne svetuje. Torej, kakšne strategije naj uporabljam.
Zavedam se da se ne bom mogla vpisati v 2.letnik fakultete, saj mi je ostalo se nekaj izpitov. Zelo sem se začela zapirati vase, vsem sem v napoto, ne želim družbe in bila bi le sama zaprta v sobi. Počutim se kot zguba ker mi ni uspelo narediti šole. Govorim si, da si zato v življenju ničesar več ne zaslužim. Sploh ne morem normalno na treninge, ker me omejuje to, da si govorim da sem nevredna in da so okoli mene le izobraženi. Sama pa se zavedam, da sem naredila vse kar je bilo v moji moči glede izpitov na fakulteti. Pridno sem se učila in nisem zabušavala. Le korona je določene stvari zamaknila in tako se mi je podrl sistem. S starši se sploh ne pogovarjam, malo le z mlajšo sestro, ki vidi da sem slabo. Vsak dan jočem in sem preprosto utrujena od vseh teh misli. Vsak dan si tudi želim zaspati že ob 16h, da bi prekinila te misli in ne bi trpela v glavi. Na trenutke resnično pomislim, da bi prekinila tudi svoje življenje. Prav v ničemer ne vidim smisla.

Ničesar si ne izmišljujem, to so moja občutja, ki jih doživljam.
Predvidevam, da bi lahko šlo za znake depresije.
V pomoč bi mi bil kakšen vaš nasvet in bi bila zanj zelo hvaležna. Morda pa obstajajo tudi kakšne naloge, kako se izvleči iz tega.

Vse dobro vam želim in vas lepo pozdravljam.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Depresija

Uredništvo » 25 Avg 2020 16:10

Odgovor svetovalke
___________________

Draga mladenka,

tvoje pisanje me je kar razžalostilo. Ne zaradi problemov, ki jih ni malo, temveč zaradi tega, ker nikjer ne vidiš izhoda. Toda izhod vedno je. Samo najti ga je treba. Pa pojdiva po vrsti.

- praviš, da nisi naredila prvega letnika faksa: nisi ne prva ne zadnja. Umetnost življenja ni v tem, da nikoli ne pademo, ampak v tem, da se po vsakem padcu ponovno poberemo. Zgled ti je lahko otrok, ki se uči hoditi. Kolikokrat pade, toda vedno se ponovno pobere in začne znova. Res je, da tega ne počne zavestno, saj je za kaj takšnega še premajhen. Toda počne. Tudi ti lahko narediš nekaj, kar uspe enoletnemu otroku. Samo odločiti se moraš. Ali dokončati študij ali ne? Verjetno je odgovor da. Začni torej delati v tej smeri. Odloči se, da boš v določenem času naštudirala en predmet in se prijavila na izpit.

- praviš, da si v življenju ničesar ne zaslužiš!? Zaslužiš vse, kar ti življenje nudi. Vsak izmed nas je enkratno in neponovljivo bitje, ki ima določeno nalogo. Katera pa je tvoja naloga pa skušaj ugotoviti, ko si boš odgovorila na naslednja vprašanja:
- kaj si želim?
- kje se vidim čez 1 leto, 5 let, 10 let, 20 let?
Pri teh odgovorih bodi popolnoma iskrena do sebe in nato delaj v tej smeri. Zavedam se, da bi bil pogovor v živo bistveno boljši. Zato
odtipkaj na googlu Posvet in dobila boš seznam brezplačnih svetovalnic v Sloveniji, kjer nudijo prvo psihološko pomoč. Če pa si v Celju, ali njegovi okolici, pokliči na številko 031 778 772 in dobila boš dodatne informacije.

- na koncu si zapisala, da bi želela spoznati naloge, ki bi vodile iz te situacije. Žal, neposrednih in hitrih nalog ne poznam, toplo pa ti
priporočam knjigo Elisabeth Lukas Na sledi veselju, v kateri te bo popeljala k drugačnemu načini razmišljanja. Zelo terapevtska pa je tudi knjiga Viktorja Frankla Kljub vsemu reči življenju da. Meni je velikokrat pomagala pri premagovanju življenjskih kriz.
Ko boš prebrala obe knjigi, si boš morda lažje odgovorila na vprašanje Kje vidim smisel svojega življenja.

Žal mi je, da se s teboj ne morem osebno pogovoriti, toda upam, da ti bo tisto, kar je napisano vsaj malo pomagalo.
Najprej v knjižnico po omenjeni knjigi (to je naloga za katero si prosila), potem pa upam, da bova spet v stiku.

Tudi tebi želim vse dobro in te toplo pozdravljam.
mag. Maja Krajnc, univ. dipl. sociologinja in politologinja
Športnica
Objave: 11
Pridružen: 15 Avg 2019 13:09

Re: Depresija

ObjavaNapisal Športnica » 25 Avg 2020 20:13

Najlepša hvala za vaš hiter odgovor.
Zelo ste mi bili v pomoč in trenutno se počutim malo bolje.
Ko preberem knjigo Louise Hay: Življenje je tvoje, bom vsekakor prebrala tudi ti 2, ki ste ju predlagali.
💗
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Depresija

Uredništvo » 28 Avg 2020 12:17

Odgovor svetovalke
_________________

Draga mladenka,

hvala za tvoj odgovor. Vesela sem, če sem ti lahko vsaj malo pomagala.

Vidiš, pa je vedno kakšna majhna lučka na koncu tunela.

Prisrčen pozdrav in vse dobro.
mag. Maja Krajnc, univ. dipl. sociologinja in politologinja
Športnica
Objave: 11
Pridružen: 15 Avg 2019 13:09

Re: Depresija

ObjavaNapisal Športnica » 07 Sep 2020 23:41

Pozdravljeni Ga. Maja.
Še vedno se obračam na vas, saj ponovno ne vem kako si pomagati. Čutim potrebo po samouničevanju in najraje bi si rezala roke, a ker nisem prenesla bolečine ko sem to poskusila, si sedaj s kulijem rišem, da je vsaj podobno.
Najraje bi tudi prekinila kar svoje življenje, a se zavedam da se ne morem o tem odločati ko sem v takšnem stanju.
A tako pač čutim.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Depresija

Uredništvo » 08 Sep 2020 13:15

Odgovor svetovalke
___________________

Draga mladenka,

žal mi je, da si se ponovno znašla v hudi stiski. Ne vem, ali si že prebrala knjige, ki sem ti jih svetovala. Zdi pa se mi, da trenutno potrebuješ pogovor in da svetovanje preko spleta ne bi bilo uspešno. Zato pokliči na 116 111. To je zaupni telefon za mlade (TOM telefon) V prvi vrsti je TOM nastal kot čustvena opora otrokom in mladim, ki se v procesu odraščanja srečujejo z različnimi vprašanji, dilemami ali stiskami. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni. Na ta način želimo mlade vzpodbuditi k razvijanju samozavesti in komunikacijskih spretnosti ter jih pripraviti na samostojno reševanje konfliktnih situacij.

Pokliči čimprej in verjetno boš dobila prepotrebno pomoč.

Prisrčno te pozdravljam in želim vse dobro.
mag. Maja Krajnc, univ. dipl. sociologinja in politologinja
maja456
Objave: 4
Pridružen: 09 Sep 2020 15:14

Re: Depresija

ObjavaNapisal maja456 » 09 Sep 2020 15:55

Živjo, žal mi je, da se slabo počutiš. Razumem, da je obupno, ko ne narediš letnika in grejo vsi naprej, ti pa izvisiš. Mogoče ti bo malo pomagalo, če ti povem, da na faksu ogromno ljudi ponavlja letnike, se izpiše ali pa preprosto neha hoditi. Ker vztrajaš, si prišla dlje kot veliko drugih! Sama sem naredila prvi letnik, ponavljala drugega in pol tretjega pavzirala, ker sem bila v bolnici, tako da mi je triletna diploma vzela 5 let. Potem sem se vpisala na magisterij, šla na koncu še enkrat v bolnico in torej pavzirala eno leto, zdaj sem pa 1. letnik končno naredila in grem v drugega. Počasi se daleč pride :)
Športnica
Objave: 11
Pridružen: 15 Avg 2019 13:09

Re: Depresija

ObjavaNapisal Športnica » 10 Sep 2020 12:12

Še enkrat najlepša hvala za vajino pomoč z odgovori. Se bom nekako potrudila, da iz sebe spravim ta tesnobni občutek, ki me pesti in da lahko začnem živeti življenje brez skrbi in slabega občutka ob neuspehu. In želim doseči to, da sebe ne bi krivila za moj neuspeh, saj se zavedam, da sem imela skozi leto veliko treningov, potem pa sta me še napadli duševni bolezni. A kljub vsemu sem se pridno učila, toliko kolikor pač rabim za vsak izpit. bilo je tudi do 10 ur na dan, ker si s težavo zapomnim učno snov in potrebujem za to več časa. Pa še pri izpitih sem poštena in si ne dovolim plonkati. To bi v meni samo vzbujalo občutke nepravičnosti.

Obema želim vse dobro na vseh življenjskih poteh. In še enkrat iz srca hvala.
Nekdo123uh

Re: Depresija

ObjavaNapisal Nekdo123uh » 16 Sep 2020 01:33

Živjo
Tudi sam sem bil v podobni situaciji kot ti. Vse se mi je podrlo tudi zaradi faksa ker sem padel samo en izpit in potem mogel celo leto pavzirati. Ampak! Bilo je težko a na koncu je bilo cisto ok to leto sedaj sem super in ze vpisan naprej.
Veš, mogoče zdaj ne vidiš izhoda. Ampak čez čas mi vrjemi, res vrjemi da boš gledala na to situacijo in si rekla ah za kaj sem se sskirala, nič takega ni bilo.
Če si padla letnik pomeni to da bos le eno leto nekaj kasneje dokoncala (glede na doooolgo zivljenje ni to nic). Pa se to morda ne. Veliko ljudo vzame absolventa in na koncu koncate hkrati.
Boš imela eno leto malo bolj frej in čas za preostale izpite pa morda treninge in da delas kar te veseli.
Lepo se imej in ne obupuj!
Športnica
Objave: 11
Pridružen: 15 Avg 2019 13:09

Re: Depresija

ObjavaNapisal Športnica » 17 Sep 2020 16:54

Tudi tebi se prav tako najlepše zahvaljujem za spodbudne besede. Se trudim iz sebe dati negativen in tesnoben občutek.
Lepo bodi!