Krvodajalstvo

Vprašanja na tosemjaz.net.
Nive s

Krvodajalstvo

ObjavaNapisal Nive s » 30 Jul 2020 22:00

Rada bi darovala kri, ampak pri odvzemu krvi iz žile za preiskave sei je že zgodilo da sem padla v nezavest, tako da ne bem, če je pametna izbira krvodajalstvo in če je kaj lahko naredim potem? Ne vem ali imam fobijo pred krvjo ali če mogoče to ni to.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Krvodajalstvo

Uredništvo » 31 Jul 2020 12:18

Odgovor svetovalca
___________________

Pozdravljena,

najboljše, da greš poskusit in ob tem poveš, da imaš malo strahu in bi bilo bolje, da ob tem ležiš.

Bodi dobro,
Igor Rakuša, dr.med.,
specialist družinske medicine
Nive s

Re: Krvodajalstvo

ObjavaNapisal Nive s » 03 Avg 2020 18:24

Zdravnica je rekla da je to najverjetneje psihogeno in me ni niti poslala na nobene preiskave zaradi nezavesti. Ne vem če imam pa prav fobijo pred krvjo, mogoče jo imam? Koliko časa traja darovanje krvi? Več časa kot traja, več možnosti za nezavset je. Pomaga, če ne vem, gledaš stran, itd.?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Krvodajalstvo

Uredništvo » 04 Avg 2020 08:31

Odgovor svetovalca
__________________

Pozdravljena,

dokler imaš tak strah, nima smisla, da hodiš na krvodajalstvo. Drugače pa odvzem krvi pri krvodajalstvu traja nekje 20 minut.

Bodi dobro,
Igor Rakuša, dr.med.,
specialist družinske medicine
Nive s

Re: Krvodajalstvo

ObjavaNapisal Nive s » 05 Avg 2020 20:57

Če bi pa rada darovala kri, samo ne vem kako bi mi bilo?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Krvodajalstvo

Uredništvo » 06 Avg 2020 11:23

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena, Nives,

zelo pohvalno je, da želiš darovati kri – to je vsekakor čudovito nesebično dejanje, ki lahko nekomu reši življenje. Vendar pa se srečuješ s pomisleki, ki so vezani na pretekle izkušnje z odvzemom krvi. Če prav razumem, te skrbi, da boš med darovanjem krvi padla v nezavest in te zanima, ali gre v tvojem primeru za fobijo pred krvjo ter kaj lahko narediš, da do tega ne bi prišlo.

Praviš, da je to, da med odvzemom krvi padeš v nezavest, po mnenju tvoje zdravnice psihogene narave. Fobija pred krvjo je lahko eden od možnih razlogov. Fobija je anksiozna motnja, za katero je značilen močan iracionalen strah pred določenim objektom. Ob soočenju s tem objektom oseba občuti močno nelagodje, večinoma so prisotni fizični simptomi, kot so povečan srčni utrip, potenje, hitrejše dihanje, lahko pa tudi vrtoglavica ali nezavest. Oseba se strahu ne more znebiti, zato se objektu pogosto izogiba. Najbolje bi bilo, da se vprašaš, kaj je tisto, kar ti povzroča največ neugodja pri odvzemu krvi? Je to strah pred iglo, bolečino ali preprosto samo pogled na kri? Ko boš vedela, kaj je to, si boš tudi lažje pomagala pri premagovanju strahu. Fobije so zelo pogoste, sploh pa fobija pred krvjo, iglami in podobnim. Na srečo pa jih je možno odpraviti, še posebej učinkovito z vedenjsko-kognitivno terapijo.

Pri soočenju z objektom je učinkovito preusmerjanje pozornosti. Odločitev, ali boš šla na darovanje krvi, je seveda tvoja. Če se odločiš za to, lahko zdravstvenim delavcem, ki delajo tam, poveš, da imaš strah pred krvjo, gotovo so se že srečali s tem. Pomaga lahko, da med odvzemom gledaš stran in razmišljaš o drugih stvareh, se morda pogovarjaš z nekom, poslušaš glasbo – karkoli, kar ti bo odvrnilo misli od odvzema krvi. Tvoja nesebičnost in želja po darovanju krvi pa je lahko tudi dobra motivacija, da se spopadeš s strahom in se znebiš fobije, če jo imaš. Pri fobijah je učinkovito tudi postopno izpostavljanje objektu strahu. Morda se za krvodajalstvo odločiš, ko že uspešno premagaš odvzem krvi za kakšne preiskave (ki traja manj časa kot krvodajalstvo), naslednjič mogoče greš na krvodajalstvo z nekom, da ga samo spremljaš, torej opazuješ, kako kri daruje nekdo drug, zadnji korak pa lahko predstavlja to, da sama daruješ kri.

Vesela bom, če se spet oglasiš in sporočiš, kako si se odločila. Želim ti čim več uspeha pri soočanju in držim pesti!
Jasna Klemenčič, dipl. psihologinja (UN)
Nive s

Re: Krvodajalstvo

ObjavaNapisal Nive s » 13 Nov 2020 17:08

Zdravo.
Sem šla, ampak mi je zdravnica rekla da zaradi strahu mi odsvetuje darovanje še vsaj 5 let. Rekli so da standardni pregled poteka pred vsakim darovanjem krvi. To me je razžalostilo, da tako dolgo naj ne bi mogla darovati po priporočilu. Zanima me, le se lahko kako okrepim, psihično ali fizično da bi lahko prej darovala? Mogoče vem česa me je strah, vsaj približno oz. delno. Moja mami ima sladkorno tipa 2 in potem sem tudi jaz podedovala to nagnjenost. Ampak moja mami ne pazi na mojo prehrano, ker meni da ni potrebno ker da sem kao zdrava. In potem me je strah, da bodo našli, če ne skrbiš zase npr. povišan krvni tlak, itd. Če razumete. Mogoče boljša prehrana, fizična aktivnost, da te to tudi mentalno pripravi na to? Kakšne mentalne vaje obstajajo? Brala sem da je strah pred krivo ne samo fobija, ampak da je tudi nagonsko, ker da kri mora biti znotraj telesa ne zunaj, če je zunaj, je to krvavitev in se lahko izkrvavi (pri odvzemu ali darovanju krvi ne, ampak tvoji živalski možgani tega ne vedo) in ti potem pade pritisk da se prepreči izkrvavitev.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Krvodajalstvo

Uredništvo » 17 Nov 2020 17:50

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena,

svetujem ti, da upoštevaš mnenje zdravnice, saj je za to področje usposobljena in ima izkušnje s posamezniki s podobno težavo, s katero se srečuješ. Vendar razumem, da si razočarana, da še ne moreš biti krvodajalka. Vsekakor želim spet zelo pohvaliti tvojo nesebičnost in pripravljenost pomagati.

Prizadevanje za zdrav življenjski slog je zmeraj koristno, še sploh pa, če so že prisotne kakšne bolezni ali dejavniki tveganja. Tudi če smo zdravi, je dobro, da se trudimo jesti čim bolj pestro, nepredelano, zdravo hrano, se dovolj gibati, pa tudi skrbeti za psihično kondicijo. To lahko storimo s skrbjo za dobre medosebne odnose, pa tudi s skrbjo zase, torej da se znamo spopadati s stresom, da si znamo postavljati meje, upoštevati lastne potrebe, skrbeti za pozitivno samopodobo, si vzeti trenutek zase …

Za odpravljanje strahu pred krvjo pa se mi, tako kot sem ti že napisala v prejšnjem odgovoru, najbolj učinkovita zdi vedenjsko-kognitivna terapija. Če si že polnoletna, bi te usmerila v svetovalnico Posvet, kjer ti bo svetovalec ali svetovalka pomagal/a, da se s strahom soočiš in ga skušaš premagati oziroma vsaj nadzorovati do te mere, da te ne bo oviral. Svetovalnice Posvet delujejo po vsej Sloveniji, kje vse, pa si lahko natančno pogledaš na tej povezavi: http://www.posvet.org/, kjer najdeš tudi kontaktno številko, preko katere se lahko naročiš na svetovanje. Žal ti ne znam odgovoriti, zakaj točno se strah pred krvjo pojavlja, povsem možna se mi zdi tudi razlaga, ki si jo navedla. Enako je glede mentalnih vaj, vendar verjamem, da te bo svetovalec v svetovalnici Posvet znal usmeriti tudi glede tega in ti podati kakšne koristne napotke, kako ravnati med dajanjem krvi oz. kako biti v čim boljši (psihični) kondiciji.

Upam, da sem ti odgovorila na vprašanje. Lepo te pozdravljam,
Jasna Klemenčič, dipl. psihologinja (UN)