Krvodajalstvo

Vprašanja na tosemjaz.net.
Nive s

Krvodajalstvo

ObjavaNapisal Nive s » 30 Jul 2020 22:00

Rada bi darovala kri, ampak pri odvzemu krvi iz žile za preiskave sei je že zgodilo da sem padla v nezavest, tako da ne bem, če je pametna izbira krvodajalstvo in če je kaj lahko naredim potem? Ne vem ali imam fobijo pred krvjo ali če mogoče to ni to.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Krvodajalstvo

Uredništvo » 31 Jul 2020 12:18

Odgovor svetovalca
___________________

Pozdravljena,

najboljše, da greš poskusit in ob tem poveš, da imaš malo strahu in bi bilo bolje, da ob tem ležiš.

Bodi dobro,
Igor Rakuša, dr.med.,
specialist družinske medicine
Nive s

Re: Krvodajalstvo

ObjavaNapisal Nive s » 03 Avg 2020 18:24

Zdravnica je rekla da je to najverjetneje psihogeno in me ni niti poslala na nobene preiskave zaradi nezavesti. Ne vem če imam pa prav fobijo pred krvjo, mogoče jo imam? Koliko časa traja darovanje krvi? Več časa kot traja, več možnosti za nezavset je. Pomaga, če ne vem, gledaš stran, itd.?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Krvodajalstvo

Uredništvo » 04 Avg 2020 08:31

Odgovor svetovalca
__________________

Pozdravljena,

dokler imaš tak strah, nima smisla, da hodiš na krvodajalstvo. Drugače pa odvzem krvi pri krvodajalstvu traja nekje 20 minut.

Bodi dobro,
Igor Rakuša, dr.med.,
specialist družinske medicine
Nive s

Re: Krvodajalstvo

ObjavaNapisal Nive s » 05 Avg 2020 20:57

Če bi pa rada darovala kri, samo ne vem kako bi mi bilo?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Krvodajalstvo

Uredništvo » 06 Avg 2020 11:23

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena, Nives,

zelo pohvalno je, da želiš darovati kri – to je vsekakor čudovito nesebično dejanje, ki lahko nekomu reši življenje. Vendar pa se srečuješ s pomisleki, ki so vezani na pretekle izkušnje z odvzemom krvi. Če prav razumem, te skrbi, da boš med darovanjem krvi padla v nezavest in te zanima, ali gre v tvojem primeru za fobijo pred krvjo ter kaj lahko narediš, da do tega ne bi prišlo.

Praviš, da je to, da med odvzemom krvi padeš v nezavest, po mnenju tvoje zdravnice psihogene narave. Fobija pred krvjo je lahko eden od možnih razlogov. Fobija je anksiozna motnja, za katero je značilen močan iracionalen strah pred določenim objektom. Ob soočenju s tem objektom oseba občuti močno nelagodje, večinoma so prisotni fizični simptomi, kot so povečan srčni utrip, potenje, hitrejše dihanje, lahko pa tudi vrtoglavica ali nezavest. Oseba se strahu ne more znebiti, zato se objektu pogosto izogiba. Najbolje bi bilo, da se vprašaš, kaj je tisto, kar ti povzroča največ neugodja pri odvzemu krvi? Je to strah pred iglo, bolečino ali preprosto samo pogled na kri? Ko boš vedela, kaj je to, si boš tudi lažje pomagala pri premagovanju strahu. Fobije so zelo pogoste, sploh pa fobija pred krvjo, iglami in podobnim. Na srečo pa jih je možno odpraviti, še posebej učinkovito z vedenjsko-kognitivno terapijo.

Pri soočenju z objektom je učinkovito preusmerjanje pozornosti. Odločitev, ali boš šla na darovanje krvi, je seveda tvoja. Če se odločiš za to, lahko zdravstvenim delavcem, ki delajo tam, poveš, da imaš strah pred krvjo, gotovo so se že srečali s tem. Pomaga lahko, da med odvzemom gledaš stran in razmišljaš o drugih stvareh, se morda pogovarjaš z nekom, poslušaš glasbo – karkoli, kar ti bo odvrnilo misli od odvzema krvi. Tvoja nesebičnost in želja po darovanju krvi pa je lahko tudi dobra motivacija, da se spopadeš s strahom in se znebiš fobije, če jo imaš. Pri fobijah je učinkovito tudi postopno izpostavljanje objektu strahu. Morda se za krvodajalstvo odločiš, ko že uspešno premagaš odvzem krvi za kakšne preiskave (ki traja manj časa kot krvodajalstvo), naslednjič mogoče greš na krvodajalstvo z nekom, da ga samo spremljaš, torej opazuješ, kako kri daruje nekdo drug, zadnji korak pa lahko predstavlja to, da sama daruješ kri.

Vesela bom, če se spet oglasiš in sporočiš, kako si se odločila. Želim ti čim več uspeha pri soočanju in držim pesti!
Jasna Klemenčič, dipl. psihologinja (UN)