Problem

Vprašanja na tosemjaz.net.
zanimameres

Problem

ObjavaNapisal zanimameres » 28 Jul 2020 19:27

Pozdravljeni, prosim, ce napisano prekrijete.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Problem

Uredništvo » 30 Jul 2020 08:53

Odgovor svetovalke
_____________________

Pozdravljen,

verjamem, da si se znašel v neprijetni situaciji in da ti to povzroča stisko. Iz tvojega vprašanja sem razbrala, da si zaradi tega pogosto obremenjen ter da ta problem močno okupira tvoje misli, zaradi česar ti je gotovo težko. Vesela sem, da si zbral pogum in svoje skrbi zaupal v naši svetovalnici. Upam, da ti je že zaradi tega nekoliko lažje.

Mladostniki v tem obdobju velikokrat preizkušate kaj novega, ugotavljate, kakšen videz si želite, ga skušate spreminjati, in pogosto se lahko zgodi, da se ne izide tako, kot ste sami upali. Verjamem, da se nezadovoljstvo tako lahko še poveča, ampak ti bo morda lažje, če ti povem, da se je podobna stvar zgodila že marsikateremu mladostniku. Prav tako bi vsak od nas bi lahko našel vsaj eno stvar na svojem telesu, s katero nismo najbolj zadovoljni. Ob tem se nam pogosto zdi, da so vsi drugi pozorni le na to ter da to najprej opazijo.

Po drugi strani pa sem prepričana, da tvoj problem ni tako močno oz. verjetno sploh ni opazen okolici, kot se zdi tebi. En dokaz za to je že to, da si napisal, da tega zaenkrat ni odkrila niti tvoja punca, ki te zagotovo dobro pozna. Veš, ko nas določena stvar obremenjuje, pogosto ne moremo nehati razmišljati o tem, zdi se nam, da našo »pomanjkljivost«, ki morda sploh ni pomanjkljivost, vsi takoj opazijo. Vendar to ni res. Predlagam ti, da poskušaš svoje misli preusmeriti. Najdi vsaj eno stvar, ki ti je na tvojem telesu všeč. Prepričana sem, da imaš še veliko drugih čudovitih lastnosti. Pomisli tudi na vse stvari, ki si jih že dobro opravil. Zapomni si, da te ta tvoja moteča lastnost ne definira. Šteje to, da si dober prijatelj, da se s punco dobro razumeta, da si skrben do drugih, se pripravljen truditi … Izberi nekaj takšnih lastnosti in se spomni nanje, ko boš spet v situaciji, ko ne boš mogel nehati razmišljati o tem problemu. Si pa tudi napisal, da se situacija izboljšuje, kar ti lahko da upanje, da se bo uredilo.

Če pa preusmerjanje misli ne pomaga in ti bo pomagalo, da se boš počutil bolje, lahko povprašaš v katerem od kozmetičnih salonov, kaj se da narediti, da se tvoj problem odpravi. Če ti je nerodno iti tja, lahko najprej pokličeš po telefonu in predstaviš svoj problem ter se nato odločiš. Zaposleni v kozmetičnih salonih so se srečali že z mnogo težavami in ni potrebe, da te je sram.

Upam, da sem te uspela nekoliko pomiriti, sicer pa si vedno dobrodošel v tej svetovalnici, da še pišeš. Vesela bom, če se spet oglasiš in sporočiš, kako ti gre.

Želim ti lepe počitnice,
Jasna Klemenčič, dipl. psihologinja (UN)