Stran 1 od 1

Brez prijateljev

Objavljeno: 25 Jul 2020 19:54
Napisal Osamljen
/Izbrisano v uredništvu/

Prosim da napisanega ne objavite javno in upam da mi boste odgovorili ;)
Lp

Re: Brez prijateljev

Objavljeno: 28 Jul 2020 13:39
Napisal Uredništvo
Odgovor svetovalke
__________________

Dragi mladenič,

bom pričela pri zadnjem vprašanju. Nihče ni 100% hetero ali pa homoseksualec. Gre za to, katera smer v človeku prevladuje. Si v obdobju, ko se naša spolna identiteta oblikuje. V katero smer, pa je odvisno od več dejavnikov: genetski, družbeni, kulturni itd. Pri nekaterih prevladuje heteroseksualna usmerjenost, pri nekaterih homoseksualna, pri nekaterih pa biseksualna. Normalno je, da se iščeš.

Nič ni narobe, če ne maraš videoigric, nogometa, grobosti, (ki je odraz pomanjkanja samozavesti) in drugih stvari, ki jih počnejo tvoji sovrstniki. Vsak izmed nas je enkratno in neponovljivo bitje in prav zato, si naj vsak izmed nas poišče svoj smisel življenja, ki pa seveda ne sme ogrožati ostalih.

Pi tebi je zelo izrazita socialna nota - želiš pomagati ljudem. Torej, pomagaj. Sošolki, ki je izpostavljena medvrstniškemu nasilju. Najdi z njo kontakt, povej ji, da te dejanja sovrstnikov motijo in morda bosta skupaj našla kakšno rešitev. Ne čakaj, da bodo drugi storili stvari, ki motijo TEBE, čeprav popolnoma upravičeno. Vzemi stvari v svoje roke. Zmoreš, ker verjameš, da je tako prav.

Zdaj ko so počitnice, lahko veliko pomagaš doma v gospodinjstvu. Razbremeni npr. svojo mamo: skuhaj kosilo, pospravi stanovanje in še bi se kaj našlo.
Skušaj ugotoviti, kaj te v življenju veseli, kaj bi rad počel in si potem v tej smeri izberi primerno literaturo. Zaenkrat pa ti svetujem, da prebereš dve knjigi, Elisabeth Lukas Na sledi veselju in Izviri, ki napajajo življenje s smislom. Potrudi se, da boš imel vsak dan neko nalogo, ki jo boš izpolnil. Tako bodo občutki osamljenosti manj boleči, lahko pa bodo tudi izpuhteli kot jutranje poletne meglice.

Ne vem, ali sem ti lahko kaj pomagala. Če boš še imel kakšna vprašanja, mi lahko pišeš na moj mail. maja.krajnc@guest.arnes.si

Prav prisrčno te pozdravljam in želim vse dobro.
mag. Maja Krajnc, univ. dipl. sociologinja in politologinja

Re: Brez prijateljev

Objavljeno: 28 Jul 2020 16:30
Napisal Osamljen
Zdravo!

/Izbrisano v uredništvu/

Tako kot prvo pismo bi to tudi prosil da zakrijete pred javnostjo.
Lp

Re: Brez prijateljev

Objavljeno: 29 Jul 2020 15:07
Napisal Uredništvo
Odgovor svetovalke
_________________

Dragi mladenič,

ne vem, kaj si mislil s plesom na valeti? Ali morda na to, da bi plesala dva fanta? Če da, potem ti na to ne znam odgovoriti. Ali ne bi mogel plesati z dekletom, morda s tisto, ki je predmet norčevanja? Ali pa s katero drugo. Mislim pa, da imaš do takrat še kar nekaj časa in res nima smisla, da se s tem vprašanjem ukvarjaš že danes.

Žal tudi ni nikakršnega splošnega nasveta, kako pridobiti prijatelje. Nekaj v tej zvezi sem ti že napisala (ponudi svojo pomoč, bodi pripravljen poslušati in seveda kdaj pa kdaj tudi potrpeti in prenašati njihove muhe). Poskusi se vključiti v kakšno organizacijo (taborniki, športno društvo, kulturno društvo; kar te pač veseli in morda boš našel somišljenike in kakšnega dobrega prijatelja). Mimogrede - ali imaš vsak dan nalogo, ki naj bi jo izpolnil????? Ne bi bilo slabo, da to narediš.

Imej se lepo in vse dobro.
mag. Maja Krajnc, univ. dipl. sociologinja in politologinja