Prva punca

Vprašanja na tosemjaz.net.
Effouffo
Objave: 2
Pridružen: 02 Nov 2019 18:03

Prva punca

ObjavaNapisal Effouffo » 22 Jul 2020 10:04

Pozdravljeni!

Zanima me kdaj je čas za prvo aktivno zvezo (s poljubljanjem...). Ali je v osnovni šoli še prezgodaj?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prva punca

Uredništvo » 24 Jul 2020 12:02

Odgovor svetovalke
__________________

Lepo pozdravljena,

vesela sem, da si se svojim vprašanjem obrnila na nas: zanima te, kdaj je čas za prvo zvezo. Naj ti povem, da pravilen odgovor na tvoje vprašanje žal ne obstaja, saj se čas, ko nekdo vstopi v prvo resno zvezo, od posameznika do posameznika zelo razlikuje. Pomembno je, da gre za vzajemno ljubezen (torej, da oba čutita zaljubljenost) in za odnos, ki temelji na zaupanju, spoštovanju in zavezi o skupnih načrtih za prihodnost. Želim ti povedati, naj te toliko ne "skrbi" starost, ampak bolj to, če si želita vstopiti v zvezo, če sta pripravljena skupaj reševati morebitne spore, če si oba želita, da bi čim več prostega časa preživela drug z drugim itd.

Zagotovo pa ti svetujem, da daj času čas. Intima (kot je tudi poljubljanje) se v zvezi razvije postopoma in spontano - in prav to je tudi edinstven čar obdobja, v katerem se nahajaš.

Želim ti zabavno poletje in te lepo pozdravljam,
Elena Vižintin, mag. psihologije
UoO

Re: Prva punca

ObjavaNapisal UoO » 24 Jul 2020 16:01

Nekateri se prej poljubljajo, kot imajo zvezo sem opazila, da je to družbeno sprejemljivo kar, tudi med starši,kaj pa to? Večina ima prvi poljub v osnovni šoli sem opazila, nekateri pa tudi kasneje, v srednji.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prva punca

Uredništvo » 31 Jul 2020 11:12

Odgovor svetovalke
__________________

Lepo pozdravljena,

Prav si ugotovila - nekateri se poljubljajo preden vstopijo v zvezo. Gre se za način spoznavanja: dva si postaneta všeč, preživljata čim več prostega časa skupaj, opazita, da med njima vlada "kemija". Odločita se, da bosta svoj odnos nadgradila z nekoliko intime in se poljubita. In šele nato se odločita, da bosta šla uradno v zvezo. S tem ni seveda nič narobe: mladostništvo je čas, ko spoznavamo, kaj nam je všeč in kaj nam ne ustreza. Kako starši to dojemajo, ti žal ne morem povedati. Če te skrbi njihovo mnenje, je najboljše, da se z njima odkrito pogovoriš in jih o tem tudi povprašaš.

Seveda, kot sem že napisala v zgornjem odgovoru, se čas, ko oseba doživi prvi poljub, zelo razlikuje, saj je odvisno od mnogih dejavnikov (npr. od moralne zrelosti, socialne zrelosti, interesov itd.).

Lepo te pozdravljam in za kakršnokoli drugo vprašanje sem ti na voljo :)
Elena Vižintin, mag. psihologije