Možnosti zanositve

Vprašanja na tosemjaz.net.
Anksiozen Samorog

Možnosti zanositve

ObjavaNapisal Anksiozen Samorog » 14 Jul 2020 19:27

Pozdravljeni,

sem nebinarna oseba oziroma demifant in bom tukaj uporabljal_a nevtralne zaimke oz. podčrtaj. Konec meseca bom star_a 21 let in ker je moj biološki spol ženski, sem začel_a uporabljati kontracepcijske tablete Qlaira. Do sedaj sem vzel_a 18 tabletk (torej 18 dni od začetka menstruacije), vsak dan ob približno isti uri. S trenutnim spolnim partnerjem sva vaginalni seks začela prakticirati šele po tem, ko sem 6 dni že jemal_a tabletke, vsakokrat pa sva uporabila tudi (moški) kondom.

Kljub temu, me je na smrt strah, da zanosim. In ko rečem "na smrt", nikakor ne pretiravam. Naj vam podrobneje opišem situacijo: nosečnost zame predstavlja najhujšo možno stvar, ki se mi lahko zgodi v življenju. Raje izgubim ud, dobim raka, umrem.
Vem, da to ogromno ljudi zelo težko razume, zlasti ker me svet še vedno vidi kot "žensko" in od žensk družba danes še vedno pričakuje, da bo rojevala otroke. Meni pa nikoli ni bilo do otrok in sama misel na dojenčke, nosečnost in vse povezano s tem, mi kar obrne želodec. Že od nekdaj mi je bilo jasno, da to pač ni zame in če bi že nekako preživel_a porod (sicer nisem samomorilen človek, a ob nosečnosti bi definitivno razmišljal_a o samomoru), vem, da svojega otroka ne bi ljubil_a, kar pa seveda ni dobro in tako ne uničiš le svojega življenja, ampak tudi življenja nekega nedolžnega otroka.
Še manj prenesem ljudi, ki mi govorijo, da si bom premislil_a, ko bom starejši_a. Pri skoraj 21 letih pa menda že imam približno sliko v glavi kaj je dobro zame in kaj ne. Pri 21 letih, je moja mami že mene rodila.

Lahko bi rekli, da imam neko obliko tokofobije. Morda najhujšo obliko, ampak ne zdi se mi je vredno "zdraviti", ker tudi izven spektra fobije, jaz pač nimam želje po otrocih. Fobija pa za to, ker je to lahko zelo neracionalen in hud strah. Kot je bilo zgoraj opisano, uporabljam kontracepcijo, a še vedno se v meni na trenutke pojavi misel: "Kaj pa če sem vendarle noseč_a?" Ta misel skorajda lahko sproži panični napad, kar slabo mi postane, srce mi začne hitreje biti.

Nekje sem prebral_a, da ob kombiniranju tabletk ter kondomov, zanosi 1,6 žensk od stotih. To se meni zdi še vseeno precej velika možnost, zato se nikakor ne morem sprostiti. Edina 100 % rešitev, ki jo vidim zase je abstinenca, a kaj ko imam tudi precej visok libido... Tudi glede teh tabletk oz. hormonske kontracepcije še ne vem ali mi sploh ustrezajo, zdaj jih jemljem le 18 dni, morda v prihodnje dobim kakšne neprijetne stranske učinke (npr. migrene). Včasih bi najraje vzel_a nož in si kar izrezal_a maternico. Pa ne, da to res nameravam, nikakor ne, vendar je slika v mojih mislih še vedno precej jasna.

Pišem v nekem pretiranem optimističnem upanju, da me bo kdo uspel pomiriti, da se nimam za kaj sekirat, čeprav je odgovor ponavadi le "hja, nobena kontracepcija ni 100 %"... T^T

Kljub temu že vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav,

Anksiozen Samorog
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Možnosti zanositve

Uredništvo » 15 Jul 2020 12:38

Odgovor svetovalke
___________________

Lepo pozdravljen/a.

Hvala, da si se obrnil/a na nas s svojo stisko in z nami delil/a svoje strahove.

Najprej bi rada izpostavila, da je čisto ok, če si ne želiš otrok in da je normalno, da si jih nekateri pač ne želijo, ker menim, da bi bil ta svet precej dolgočasen, če bi vsi imeli enake cilje in si želeli enake stvari. Tako da te zelo spodbujam pri tem, da ostaneš zvest/a sebi in slediš temu, kar čutiš, se pravi želji po biti brez otrok.

Naslednje, zelo se mi zdi pomembno izpostaviti tvoje odgovorno vedenje. Zavedaš se, da ne želiš otok, veš da jih s svojimi občutki morda ne bi zmogel/a vzgajati v duhu, ki si ga otroci zaslužijo, zato se pri spolnih odnosih zaščitiš, da preprečiš, da se to zgodi. Zelo pohvalno, ker to je res zrelo razmišljanje.

Zdaj pa se dotakniva še tvojih skrbi glede strahu pred nosečnostjo kljub uporabi kontracepcije. Ginekologija ti bo svetovala glede slednjega, in kakšne so možnosti za zanositev, jaz pa se bom bolj osredotočila na psihični del, torej na strahove. Res je, možno je zanositi kljub uporabi kontracepcije, so pa le-te zelo minimalne. Menim, da so nek odstotek morali napisati zato, da se zaščitijo oz. zato, ker se je komu zanositev že zgodila in tako farmacevtska industrija ne more 100% trditi, da do zanositve ne more priti. Gre tudi za vprašanje, kako redno je oseba, ki je zanosila, jedla tabletke in ali je istočasno partner uporabljal še kondom. Ženske včasih pozabijo vzeti tabletko vsak dan, kar poveča možnosti zanositve. To so morda tisti odstotki, za katere potem ne moremo reči, da so 100%, ker so na to vplivali še drugi dejavniki (neredno jemanje tablet, povišana plodnost, uporaba le ene kontracepcije ne dveh kot recimo v tvojem primeru, in podobno). Jaz se tudi ne bi preveč zanašala na odstotke, ker čeprav je dobro, da se zavedamo, da tabletke morda niso 100%, je dobro tudi, da vemo, da v življenju ni nič 100%. Letalske in prometne nesreče se dogajajo vsak dan, pa ljudje še vedno uporabljajo ta prevozna sredstva. Ljudje se razidejo, varajo, umrejo, pa se kljub temu navežemo in damo vse od sebe, čeprav vemo, da ta oseba ne bo večno z nami. Nič ni 100%, pa kljub temu počnemo stvari in se navežemo na ljudi, ker življenje je pač nepredvidljivo in ga ne moremo kontrolirati. Sicer lahko prevzameš precej kontrole nad svojim spolnim življenjem (a brez želje, da imaš 100% nadzor), a ne tako, da nehaš imeti spolne odnose, sploh če si jih želiš. Lahko pa imaš spolne odnose izven ovulacije (ki si jo lahko dokaj točno izmeriš), kar zelo zmanjša možnosti zanositve. Zadnja najbolj dokončna možnost, da kadarkoli zanosiš, pa je sterilizacija. Ne vem, ali si pripravljen/a sprejeti tako veliko odločitev glede na tvoja leta, ampak če si popolnoma prepričan/a, da si otrok nikoli ne boš želel/a in če misliš, da se ne boš mogel/a sprostiti pri spolnosti, potem je to ena najbolj zanesljivih možnosti.

Predlagam, da si daš čas in o vsem dobro razmisliš. Veliko je možnosti, da zmanjšaš svoj strah, ti pa se odloči, kaj se ti zdi najbolj prav in kar čutiš, da je najboljše zate. Pa srečno!
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije
Anksiozen Samorog

Re: Možnosti zanositve

ObjavaNapisal Anksiozen Samorog » 15 Jul 2020 13:34

Najprej hvala za vaš odgovor.

Vem, da v življenju nič ni 100 %, a to tveganje me na vseh drugih področjih ne moti in sem ga pripravljen_a sprejeti. Samo tukaj ne, iz že opisanih razlogov.
Se pa zavedam, da je morda v te odstotke pri kontracepciji zajeto tudi to, da lahko oseba pozabi vzeti tabletko, na kar jaz zelo pazim.

Tudi o sterilizaciji sem že razmišljal_a in tukaj mislim, da bi bili največja ovira vsi drugi in ne jaz. Jaz sem odločen_a, da ne želim otrok. To je moja odločitev in četudi bi si v prihodnosti zares kar naenkrat zaželel_a otrok, še vedno obstajajo druge poti, npr. posvojitev. Moj odnos do odločitev je namreč tak, da se poglobim vanjo in se nato preprosto odločim in stojim za tem. Četudi potem gledam nazaj in vem, da bi bila mogoče druga pot boljša, a to je v preteklosti in preteklosti se ne da spreminjati. V danem trenutku si pač pretehtal vse možnosti in to je to. Potem pa gledaš samo še naprej in sterilizacija prepreči le eno pot do starševstva ter bi me hkrati zavarovala pred nosečnostjo, česar me je najbolj strah. Ampak ob sterilizaciji se vedno spomnim na Ted Talk Christen Reighter (https://www.youtube.com/watch?v=A_xXC37CDSw). Ko sem prvič gledal_a ta video, sem se močno zjokal_a, ker je končno neka oseba govorila točno o tem, o čemer sem že sam_a razmišljal_a in se v teh mislih počutil_a zelo osamljeno_ega, ker me ni nihče razumel. Tudi Christen ni želela otrok in se je odločila za sterilizacijo. Pri tem pa se je cel svet zarotil proti njej. Ker očitno še vedno živimo v seksistični patriarhalni družbi, kjer ženske nimajo telesne avtonomije in želijo vsi drugi odločati o tem, kaj lahko ženska počne s svojim telesom. Zdravniki, vsi po vrsti, so jo gnjavili, kaj če si bo premislila, kaj če bo njen PARTNER želel otroke. Kar je absolutno ogabno, noben partner te ne more prisiliti v to, da imaš otroke. Če imaš otroke samo zato, ker nekdo drug tako zahteva od tebe, kdo ve kaj bo iz teh otrok...
In ker naš zdravstven sistem tudi ni ravno biser perfekcije in že na primer transspolne osebe doživljajo ogromno diskriminacije s strani zdravstvenega osebja, verjamem, da bi se kaj takega lahko zgodilo tudi meni. Ne želim iti v vojno s sistemom, zaradi tega, ker sem se jaz odločil_a za sterilizacijo (hipotetično), kar bi morala biti izključno samo moja odločitev, katero bi morali zdravniki upoštevati. Christen je tudi izpostavila, da seveda, ob vazektomiji, moški niso deležni enake pristranskosti...
Poleg tega, je sterilizacija v Sloveniji možna le pri osebah nad 35 let, kolikor je meni znano, torej to trenutno ne more biti rešitev. Poleg tega mora tvojo prošnjo odobriti posebna komisija ginekološke klinike in dvomim, da so moji razlogi "zdravstveno utemeljeni", čeprav bi ravno tako morali biti, ker mi to vendarle povzroča veliko stisko. Ampak oh, saj res, mentalno zdravje še vedno ni tako pomembno kot fizično.

Kolikor tudi razumem delovanje mojih kontracepcijskih tabletk, naj bi pravilna raba zavrla ovulacijo, torej le-te načeloma sploh ne bi smelo biti. Ker pa sem s tableti šele začel_a, bo moj cikel zdaj verjetno v vsakem primeru še nekoliko neustaljen (zdaj imam že ves čas rjav izcedek od začetka jemanja tabletk, danes je bilo vmes še nekaj krvi), kar pomeni, da se ne morem niti zanašati na menstruacijo kot mesečnega pokazatelja "nenosečnosti", ker ta ni več redna zaradi novih hormonov, ravno tako lahko fluktuacije hormonov povzročajo podobne simptome kot sama nosečnost, kar me je prestrašilo že v preteklosti, ko je menstruacija zamujala.

P. S. Sem ravnokar poklical_a še v svojo ginekološko ambulatno, da tudi preverim, če je rjav izcedek normalen in sem povprašal_a tudi glede svoje kontracepcije in mi je bilo povedano, da je načeloma pomembno res le, da jemljem redno tabletke ob pravem času in je to potem še s kondomom res varno :)
Ampak fobije pač niso vedno zelo racionalen strah.

Lep dan še naprej,

Anksiozen Samorog
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Možnosti zanositve

Uredništvo » 16 Jul 2020 06:25

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljen/a,

kot je bilo že napisano v tvojem sporočilu, je tako, da nobena kontracepcija ni stoodstotna, kar je pač potrebno vzeti v zakup pri misli na morebitno neželeno nosečnost. V prvih mesecih jemanja tabletk so lahko prisotni rjavi in krvavi izcedki, ki se ojačajo zlasti v primeru, če se tabletk ne jemlje redno in dosledno. Če se želiš z veliko gotovostjo izogniti neželeni nosečnosti, sta pogoj vsekakor redno in dosledno jemanja ter sočasna raba kondoma; sterilizacija pride v Sloveniji v poštev načeloma po 35. letu starosti.

Lep pozdrav.
Tinkara Srnovršnik, dr.med.,
specialistka ginekologije
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Možnosti zanositve

Uredništvo » 16 Jul 2020 10:29

Odgovor svetovalke
__________________

Lepo pozdravljen/a.

Hvala, da si se ponovno javil/a in z nami delil/a svoje razmišljanje.

Te popolnoma razumem: včasih je na nekaterih področjih veliko lažje sprejeti, da nimamo 100% kontrole in da je vse možno, ko gre za situacije, ki so povezane z našimi najglobljimi strahovi, pa je to veliko težje.

Točno tako, poglobitev in razmišljanje o odločitvi ter sprejemanje le-te z zavedanjem, da si pretehtal/a vse možnosti, je najbolj kvalitetno sprejeta odločitev. Ko veš, kaj si želiš in za tem tudi stojiš. Glede drugih pa menim takole: ko se gre za sprejemanje nekonvencionalnih odločitev (sterilizacija in podobno) in ko nekdo postopa drugače ali 'v nasprotju' z družbenimi normami, bo ta oseba vedno naletela na nesprejemanje in neodobravanje s strani drugih. Predvsem v Sloveniji se jasno kaže, da imamo kot družba še veliko dela pred sabo, da sprejmemo drugačnost in da se je nehamo bati, ali pa da ljudem, ki si želijo živeti drugače kot večina, nehamo metati polena pod noge (stereotipi, da moraš imeti otroka, ker sicer nekaj s tabo ni v redu). Mislim, da ti stopaš po tej drugačni poti in živiš svojo identiteto, kar je za nekoga tvoje starosti izredno pogumno, sploh v družbi, ki sem jo prej omenila. Sterilizacija je seveda še korak dalje in bi povzročila dodatno nesprejemanje, ampak v končni fazi je v življenju najbolj pomembno, kaj ti čutiš, da je prav zate. Seveda si to želiš skomunicirati tudi z drugimi in želiš, da bi to sprejeli, ampak kaj oni počnejo s svojimi občutki in obsojanjem tebe/tvoje odločitve, pa je na njih, prav tako je to njihova odgovornost.

In ja, ko omenjaš Christen in njen Ted Talk, zares globoko začutiš njeno stisko in s čim se je morala soočati in kako težko ji je bilo ob tem. In te razumem, da ne želiš kljubovati sistemu, včasih pa so/ste določeni posamezniki revolucionarji, ki prinesete drugačne poglede v družbo in zaradi te drugačnosti začne družba počasi odpirati oči in srce. To je zelo velik izziv in traja leta, včasih desetletja, da se kolesca premaknejo naprej, in verjamem, da je občasno izredno težko hoditi po tej poti, po drugi strani pa močno spodbujam vsakega, ki si to upa. Ne trdim, da se moraš pa zdaj kar odločiti za sterilizacijo (nisem vedela za starostno omejitev, prepričana sem, da je v tujini drugače), ampak da še naprej pogumno stojiš za svojo odločitvijo glede otrok. In da se z nekaterimi o tem morda sploh ne pogovarjaš, ker (še) niso dovolj odprti, da bi razumeli. In nekateri mogoče nikoli ne bodo, kar te potem spet postavi v nov izziv, kaj storiti z odnosom, kjer nekdo kar malo rigidno vztraja pri svojem prepričanju in se ne odpre dovolj, da bi razumel tebe ter tvoje stališče, občutke.

Žal še vedno živimo v patriarhalni družbi, kjer vlada prepričanje, da ženska mora roditi in da se lahko od nje (sploh v zakonu) to tudi zahteva/pričakuje. Vsi, ki o tem mislimo drugače in ki se zavzemamo za naprotno od tega, smo v očeh te iste družbe spoznani za 'bogokletne', češ da nasprotujemo krščanskim in družbenim vrednotam. Tole bitko bomo bili še precej let, vseeno pa se mi zdi vredna borbe, ker verjamemo, da bi ženska morala sama odločati o svojem telesu, o tem ali želi otroke in o vsem ostalem, kar zadeva njeno telo, srce in dušo.

Imaš prav, transspolne osebe so še vedno žrtev diskriminacije, kar pomeni, da boš žal imel/a izzive in ovire marsikje, imam pa občutek, da se precej trdno zavedaš svoje identitete in vrednosti, in to ti bo najbolj pomagalo čez najtežje stiske in soočanja z omejenim razmišljanjem večine. In to je precej strma in težka pot, ampak te toplo spodbujam, da ostaneš na njej, saj ti bo prinesla največ trdnosti, pa tudi zaupanja vase.

Super, da si poklical/a in se še dodatno pozanimal/a, sploh ker sterilizacija (vsaj v Sloveniji) očitno ni dosegljiva. Vseeno pa imam občutek, da ti je mnenje ginekologinje odvalilo en kamen od srca, kar pomeni, da lahko res veliko sam/a storiš zato, da preprečiš nosečnost. Te nove informacije (veliko pa si jih že sam/a imel/a in točno veš o čem govoriš), pa bodo sčasoma zmanjšale tudi tvoj malo manj racionalen strah. Ko se enkrat prepričamo, da je vse ok, da se nosečnost ne bo zgodila, se to novo zavedanje 'vsede' v našo zavest, to pa pomaga naši podzavesti predelati neracionalne strahove.

Želim ti vse najboljše na tvoji poti, pa srečno!
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije
Anksiozen Samorog

Re: Možnosti zanositve

ObjavaNapisal Anksiozen Samorog » 16 Jul 2020 14:21

Hvala vam obema za spodbuden odgovor, še enkrat :)
Srečno naprej tudi vam!

Anksiozen Samorog
Samsam

Re: Možnosti zanositve

ObjavaNapisal Samsam » 31 Jul 2020 01:05

Zdravo. Zdravstveno sebje govori da določanje plodnih dni ni zanseljiva metoda kontracepcije, vi ste napisali da ovulacijo si lahko točno izračunaš? Je enako zanseljivo kot tabletke pravijo nekateri?
Žensk ki je zelo strah nosečnosti potem največkrat nosečnost prekinejo ali razmišljajo vsaj o tej možnosti?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Možnosti zanositve

Uredništvo » 31 Jul 2020 09:52

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

po daljšem opazovanju rednih ciklusov se lahko ovulacijo razmeroma natančno določi, je pa vsekakor hormonska kontracepcija (npr. tabletke) bolj zanesljiva metoda kontracepcije kot pa določanje plodnih dni.

Lep pozdrav.
Tinkara Srnovršnik, dr.med.,
specialistka ginekologije
KakoTo

Re: Možnosti zanositve

ObjavaNapisal KakoTo » 02 Avg 2020 22:45

Hm, jaz sem videla študijo, kjer je bilo spremljanje bazalne temperature v kombinaciji z sluzjo materničnega vratu in koledarskimi dnevi enako zanesljivo kot tabletke.