Vprašanja o poklicu zdravnika

Vprašanja na tosemjaz.net.
Podkvica_kr

Vprašanja o poklicu zdravnika

ObjavaNapisal Podkvica_kr » 27 Jun 2020 14:13

Pozdravljeni!
Stara sem 14 let in imam zaključen 8 razred v ocenah bi lahko bila boljša ampak se bom še potrudila torej trenutno se še odločam kaj bi sla naprej ena izmed možnosti je tudi medicina zanima me pa tudi delo z živalmi ampak ja. Pišem po odstavkih kot prejšnji da boste lažje odgovorili.

1.No zanima me najprej ali moraš iti naprej v srednjo zdravstveno?
Vsekakor bi šla za tehnika potem pa bi želela še na fakulteto za kaj bolj specializiranega.
2. Glede fakultete zanima kam vse lahko greš kateri poklici se oblikujejo npr. Psiholog, psihiater, zdravnik splošne medicine potem zdravnik za diabetes pa za nevem prebavo morda in za oči kako gre to? In koliko let približno za specializirano delo? Vem da je veliko tega ampak me res zanima.
3. Nevem če bo to vprašanje ampak rada bi tudi imela pogovor z ljudmi jim pomagala in svetovala ko bodo umirali in ko jim bo hudo zanimajo me duševne motnje pa mislim da je to prehudo zame ker imam že sama neke težave. Zanima me tudi prehrana ampak je malo poklicev za dietetika ampak bi vseeno rada svetovala za prehrano v splošnem me tudi zanimajo živali tako rada bi jim pomagala samo se mi zdi da je edini poklic veterinar in inšpektor kajne? Tudi brezdomcem bi rada pomagala pa tistim ki so v revnih deželah zanima me tudi umetnost in ne razumem kako lahko nekateri najstniki že zdaj potujejo pa so še v srrenji šoli in gredo za smer fotografije že zdaj imajo toliko denarja.
4. Zanima me ali tudi takšni zdravniki potujejo ali imaš čas da se med službo prostovoljno udeležiš potovanj v druge države za pomoč? Kako pa je s prehrano in obroki je težko vzdrževat zdravo prehrano ? Se tako veliko gibaš ali je priporocljivo da se še gibaš v prostem času ali si preveč utrujen? Kako je z zasebnim življenjem ali služba vpliva na to namreč rada bi imela mirno družinsko življenje in dosti časa da se posvetim sebi in drugim rada bi lepo živela ne v nekem preveč stresnem okolju. Seveda malo stresa je lahko samo ne preveč ker veliko poslušam da je medicinsko osebje kar obremnjeno in zelo izčrpano. Zaniam me pa tudi plačilo od kje do kje se gibljejo?
5. Zelo mi je zanimivo kako nekateri v določenih krajih po svetu živijo tudi do 105 let nevem ali takšni ljudje sploh delajo kaj? So res lahko tako brez stresa in v čistem okolju? Sama bi se tudi kasneje rada dobro počutila v svojem telesu in dolgo živela ap ne v preveč onesnazenem mestu ker ljubljana npr. Tam je pa res hudo nisem iz tam in ko pridem kam npr.iz trgovine se prav zavoha tisti smrad res je groza kakšen zrak. Ali se lahkov srednjoli in na fakulteti še vedno zabavaš hodiš na zabave? Ker bojim se da to ne bo dovoljeno ker to ni primerno sploh če si že na fakulteti rada bi čim bolje izkoristila svoja mlada leta in nikoli ne želim postati preveč resna pač odrasla še vedno želim ohranit veselje in smeh pa razvajanje.
6. To je zadnja točka in je o meni imam veliko težav še vedno ne najdem sebe pač prave jaz imam slabo samopodobo pa v šoli je grozno. Ah starši prijateljica vse je na kupu in moje duševno zdravje. Zmedena sem še sama nevem kaj želim v življenju bojim se da bom nekoč stara 80 let in si bom rekla jojj zakaj nisi bila bolj sproščena zapravila si vsa svoja leta bojim se da ne bom vsega izkusila in da ne bom nikoli srečna najbolj na svetu si želim fanta ki bi me imel rad vsaj on bi me sprostil da bi odmislila vse skupaj pa tu so še druge težave imam tudi anksioznost ki me tako obrmenjuje ja pa še in še tudi dogodki iz zasebnega življenja .... najlepša hvala za vse ker vem da sem postavila veliko vprašanj.
Anaaaaa

Re: Vprašanja o poklicu zdravnika

ObjavaNapisal Anaaaaa » 29 Jun 2020 21:02

Za študirat medicino ali psihologijo moraš imeti splošno maturo, torej iz srednje strokovne kjer imaš poklicno maturo, ne moreš direkt, ampak moraš najprej splošno maturo narediti. Specializacija iz medicine traja odvisno nekje 2—6 let, seveda takrat si že zaposlen kot zdravnik in vso specializacijo prejemaš plačo. Tudi če želiš kot psiholog delati v zdravstvu se mi zdi da rabiš specializacijo. Iz srednje zdravstvene greš lahko direkt na zdravstveno fakulteto, socialno delo, itd. Za delo s starejšimi so primerni zdravstveni poklici, socialno delo, ... s starejšimi lahko delajo tudi prostovoljci. Če te zanima področje zdravstvenih delavcev, pogoji dela in veselje do dela, izgorelost, plača itd. predlagam da se pozanimaš pri nekom ki dela v zdravstvu, ti bo najbolje znal povedati. Za študirati kako lahko ljudje živijo 100 let so primerni naravoslovni in tudi družboslovni poklici, antropologija, kulturologija itd.
Za delo z živalmi je primerna tudi srednja veterinarska šola, po njej si veterinarski tehnik, torej „asistent veterinarju“, iz nje greš lahko greš direk veterino študirat.Za prehrano je študij dietetika, obstajajo pa tudi plačljivi 10 tedenski tečaji in na koncu narediš izpit za svetovalca prehrane.
Fotografi ponavai potujejo in jim ali starši dajejo denar ali imajo štipendijo ali ga zaslužijo že med šolanjem.
Podkvica_kr

Re: Vprašanja o poklicu zdravnika

ObjavaNapisal Podkvica_kr » 03 Jul 2020 20:52

Pozdrav!
Hvala Anaaaaa za tvoj odgovor : )
Znova sem tu in zdaj vem MALO več prebrala sem si in moram reči da me zanimajo poklici v smeri specializacije na duševni ravni pač psiholog, psihiater, klinični psiholog ampak je kar veliko let ali ne ? Se lahko sploh prej zaposliš? Zanima me tudi sladkorna bolezen in prehrana kar sem najbrž že omenila ampak kako se reče takšni specializaciji? Mi navedete primer koliko let je približno specializacija mislim da s srednjo šolo skupaj kar 12 let ali še več vsekakor me gimnazije ne zanimajo bi rada šla na srednjo zdravstveno in opravljala 5 splošni predmet ali vseeno lahko prideš potem na filozofsko ali medicinsko fakulteto? Ti kdo svetuje na poti do specializacije kako poteka na koga se obrneš in vse to vem da je veliko vprašanj in najlepša hvala za trud in vse ki ga boste vložili v odgovor res bom hvaležna!! Pa še enkrat hvala Anaaaaa!
Podkvica_kr

Re: Vprašanja o poklicu zdravnika

ObjavaNapisal Podkvica_kr » 03 Jul 2020 21:01

Joj še enkrat pozdrav!
Mislim da mi je uporabnica že odgovorila na nekaj pa sem spet vprašala oprostite. Želela sem samo še vprašati ali se specializacijo kakorkoli plača in če potrebuješ za šolo kakršenkoli denar ?
Anaaaaa

Re: Vprašanja o poklicu zdravnika

ObjavaNapisal Anaaaaa » 06 Jul 2020 14:44

Za medicino in psihologijo ne moreš iti s poklicno maturo in 5. Predmetom, ampak moraš najprej (po srednji strokovni šoli) pisati še splošno maturo, ker za medicino in psihologijo je pogoj splošna matura. Za sprejem na medicino in psihologijo moraš zelo dobro maturo pisati, omejitve vpisa, koliko točk v preteklih letih si rabil si lahko na spletnih staneh pogledaš če te zanima. Na ostale programe na filozofski fakulteti pa lahko greš s poklicno maturo in 5. Predmetom. Programi kot so pedagogika in podobni. Za tiste ki jih zanima medicina ali psihologija in tako gredo običajno na gimnazijo in so pridni v šolah.
Včasih ko so bili še sprejemni izpiti, je bilo tako, da si lahko s srednje zdravstvene šel direkt na medicino in če si dovolj dobro pisal sprejemne izpite so te sprejeli ampak ni več tako.
Specializaciji za sladkorno bolezen se reče diabetologija, v praksi pa takšne specializacije ni in v diabetološkem dispanzerju delajo zdravniki, ki so specialisti internisti in jih zanima sladkorna bolezen. Specializacija iz prehrane žal ne obstaja, to delajo samo dietetiki. Za specializacijo iz medicine razpiše zdrsvniška zbornica določena mesta za določene specializacije na podlagi potreb in potem si izbiraš. Če delaš specializacijo, si zaposlen kot zdravnik že no. Specializacijo ti plača zdravniška zbornica. Za izbiro specializacije naj bi že med študijem ti malenkost svetovali. Psihologija traja 3+2 za zapositev mora psiholog narediti še +2. Diplomanti samo na 3 leta vem da so izjavali recimo svetovanje ob koronavirusu in tako prostovoljno.
Za specializacijo iz psihologije ne vem ampak se mi zdi da se lahko takoj po mag. zasposliš. Specializacijo iz klinične psihologije plača zbornica, ki to razpisuje. Takrat kot specializant si že zaposlen. Za druga usposabljanja psihologov je tukaj društvo psihologov slovenije, ki si ga poglej. Upsposabljamja pri njih so brezplačna.
Edino specializacija za psihoterapevta vem da se vedno plača iz lastnega žepa.
Tako bom rekla, če te nekaj veseli te leta študija in učenja ne motijo ampak te veselijo.
V kopru obstaja še biopsihologija. Na katero lahko greš s poklicno maturo in 5. predmetom.
mkc

Re: Vprašanja o poklicu zdravnika

ObjavaNapisal mkc » 06 Jul 2020 15:49

Specializacijo se seveda plača, tako kot vse na tem ljubem svetu. Ampak večini če ne kar vsem specializantom to v okviru "štipendije" plača delodajalec (nek zdr. zavod), kjer si v tem času zaposlen(a) in ti teče delovna doba. V zameno pričakuje, da po opravljeni spec. ostaneš "privezan(a)" pri njem na "tlaki" najmanj še čas "štipendiranja". V primeru "nezvestobe" moraš "neodsluženi" del odplačati z zamudnimi obrestmi, podrobnosti morajo biti v pogodbi.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Vprašanja o poklicu zdravnika

Uredništvo » 08 Jul 2020 09:19

Odgovor svetovalke
___________________

Podkvica, pozdravljena.

Šla bom po vrsti, kot si storila sama, da bo pregledno.

1. Če želiš študirati medicino, moraš imeti opravljeno splošno maturo, kar pomeni, da moraš končati gimnazijo. Mogoče je tudi, da po opravljeni srednji strokovni šoli (katerikoli) opravljaš maturitetni tečaj, ki traja eno leto in služi pripravi na splošno maturo; nato opravljaš splošno maturo, enako kot gimnazijci. Pri vpisu na medicino poleg uspeha na maturi štejejo tudi ocene pri posameznih predmetih v gimnaziji - več o tem si lahko prebereš na tej povezavi http://portal.evs.gov.si/documents/1015 ... c76ef38e95. Če se boš odločila za šolanje na srednji zdravstveni šoli, boš zaključila šolanje s poklicno maturo, kar ti bo odprlo vrata na visokošolske strokovne študije, torej triletne študije, kot so npr. zdravstvena nega, fizioterapija, delovna terapija, radiologija, ... Za univerzitetne in magistrske študije (psihologija, medicina, socialno delo, veterina, ...) potrebuješ splošno maturo, oz. za nekatere je dovolj poklicna matura in dodatni predmet na splošni maturi - recimo za socialno delo, veterino (če končaš program veterinarski tehnik), itd. Več o tem, na katere univerzitetne študije se je mogoče vpisati s poklicno maturi, najdeš na povezavi http://portal.evs.gov.si/documents/1015 ... 5ebd9e9717.

2. Psiholog postaneš, če študiraš psihologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani in Mariboru, biopsihologijo pa lahko študiraš v Kopru. Ta študij z medicino nima povezave v smislu vrste študija. Psihologi se lahko zaposlujejo marsikje (šolstvo, zdravstvo, sociala, gospodarstvo, ...), od področja dela pa je odvisno, kakšen strokovni izpit posameznik opravlja, po vključitvi na delovno mesto. Psihiatri pa so ljudje, ki so končali študij medicine, nato pa so se vpisali na specializacijo iz psihiatrije. Enako velja za ostale vrste zdravnikov: po končanih šestih letih študija medicine se odločiš za specializacijo, ki traja od 2 pa do 6 let, lahko tudi več, če gre za kakšno bolj specifično področje (kirurgija, ...). Obstajata tudi univerzitetni študij živilstva in prehrane ter študij visokošolski študij dietetike.

3. Če želiš delati z ljudmi, obstaja veliko poklicev, kjer lahko to uresničiš: v zdravstvu, šolstvu, sociali, pa tudi v prodaji, komuniciranju z javnostjo, politiki, pravniki ipd. Z živalmi lahko delaš kot veterinar, obstaja tudi študij kmetijstvo in živinoreja, a takšnega dela z živalmi verjetno nisi imela v mislih. Z depriviligiranimi skupinami, kot so brezdomci, lahko delaš na področju socialnega dela, kjer se zaposljujejo socialni delavci, psihologi, socialni pedagogi in drugi.
Razmišljati o tem, kako si lahko nekateri privoščijo šolanje, ki je povezano z večjimi stroški, npr. fotografijo, ni smiselno - če si nekdo nečesa res želi, lahko skoraj vedno to tudi uresniči, če v to vloži veliko truda, npr. ob srednji šoli vsak konec tedna dela in varčuje za fotoaparat. Bolj smiselno je razmišljati o tem, kaj veseli tebe in kako boš lahko prišla do cilja, ki si ga boš na podlagi tega postavila.

4. Na vprašanje, ali bi v službi zdravnika imela čas za družino in zase, je tako rekoč nemogoče odgovoriti. Zakaj? Ker zdravniki delajo marsikaj in marsikje, odvisno od priložnosti, ki jih imajo, od delovnega mesta in od njihove lastne ambicioznosti. Če se specializiraš za delo, kjer ambulantno vsak dan oddelaš 6-8 ur, občasno pa si dežurna, ti ostane veliko časa tudi za zasebno življenje. Če pa delaš nekje, kjer so dežurstva redno na vrsti, kjer je tvoje delo zelo fleksibilno (urgenca, bolnišnica, ...), potem moraš bolj računati z delovnimi prazniki, vikendi in dolgimi delavniki. Dejstvo je, da je do specializacije dolga pot in do takrat študenti opravijo številne dolge ure prakse in dela v bolnišnicah. A to ne pomeni, da nimajo družin, nikakor. Usklajevanje dela in družinskega življenja je lahko naporno v katerikoli službi, če je posameznik ambiciozen; če veš, da so tvoje vrednote poleg dela tudi družina in čas zase, si boš tudi delo temu podredila, ne glede na poklic. Glede plače zdravnikov nisem pravi naslov, ne vem, če boš enostaven odgovor sploh lahko dobila. Spet je vilo odvisno od delovnega mesta, vrste dela in specializacije, ur in dežurstev, ki jih opraviš, delovne dobe itd. Splošno gledano pa seveda plače zdravnikov niso nizke v primerjavi z mnogimi drugimi poklici.

5. Pišeš: 'Ali se lahko v srednji in na fakulteti še vedno zabavaš hodiš na zabave? Ker bojim se da to ne bo dovoljeno ker to ni primerno sploh če si že na fakulteti rada bi čim bolje izkoristila svoja mlada leta in nikoli ne želim postati preveč resna pač odrasla še vedno želim ohranit veselje in smeh pa razvajanje.' Tvoje razmišljanje mi je zanimivo in me malce preseneča, saj večina mladih študijska leta zelo povezuje z zabavo. Mladost je (tudi) zato, da človek preizkuša različne vloge, uživa v novih izkušnjah, preizkuša različne odnose. Vsekakor je to obdobje, ko se ljudje največ zabavajo, so sproščeni in neobremenjeni, saj jih še ne zaposlujejo službene in družinske skrbi. Koliko časa imajo za to, pa je med drugim odvisno od šole oz. študija. Zahtevnejša kot sta, manj časa ima posameznik za zabavo. A verjamem, da se vedno zna najti čas za sprostitev in druženje, če si posameznik tega želi.

6. Pod to točko praviš, da pišeš o sebi, a pravzaprav vse tvoje pisanje govori o tvojih željah, skrbeh, mislih, ... Vse to, o čemer se sprašuješ, je za tvojo starost ne le normalno, ampak tudi pričakovano. Si v obdobju iskanja svojega mesta v svetu, v obdobju oblikovanja identitete. Pred tabo je celo življenje, miselno si že zelo razvita, očitno tudi radovedna in ambiciozna, hkrati pa ne moreš črpati iz izkušenj, ker si še zelo mlada. To, da ne veš, kaj pri svojih letih želiš v življenju, ni nič narobe - si predstavljaš, da bi že sedaj imela začrtano celo svojo življenjsko pot, vse do 80. leta?? To bi bilo strašno ... Življenje je pot, je izziv, je polno presenečenj in obratov, mi pa se kot osebnosti razvijamo celo življenje in takšna kot si danes, čez deset let ne boš več - in tako mora biti!

Če pa imaš doma resne težave in čutiš, da je tvoja tesnoba močna, ti predlagam, da si poiščeš pomoč. To je lahko odrasla oseba, ki te bo znala poslušati: razrednik, svetovalni delavec, kakšen sorodnik, ki mu zaupaš, zdravnik.

Želim ti vse dobro na tvoji poti. Ne pozabi, da so okrog tebe ljudje, ki te imajo radi in ti bodo pomagali, ko boš pomoč potrebovala. Skupaj z nami ☺.

Nives Laul, univ. dipl. psihologinja
Zzaskrbljenna

Re: Vprašanja o poklicu zdravnika

ObjavaNapisal Zzaskrbljenna » 09 Jul 2020 16:43

Nekaj o biopsihologiji. Govorili so da biopsihologi v Sloveniji niso zaposljivi, ker po zakonu kot psihologi v Sloveniji ne morejo delati. Kje drugje naj bi bilo tudi zelo težko dobiti zaposlitev ker je to še nepoznan poklic in iščejo psihologe, biopsihologi kao nimajo kompetenc, ker so psihologi zakonsko uveljavljen poklic? Študij živilstva kaj je to in kje se lahko zaposliš s tem, koliko zaposljivo je to?