nimam pravega prijatelja

Vprašanja na tosemjaz.net.
dekyy
Objave: 21
Pridružen: 24 Nov 2018 15:09

nimam pravega prijatelja

ObjavaNapisal dekyy » 27 Jun 2020 23:38

Prosim, da mojega besedila ne objavite javno :)


/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: nimam pravega prijatelja

Uredništvo » 01 Jul 2020 15:12

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljen,

če povzamem, imaš občutek, da med vrstniki nimaš pravih prijateljev, saj se ti zdi, da te kličejo samo takrat, ko te potrebujejo, ne pa za druženje. Verjamem, da ti je težko, ko se počutiš nesprejetega.

Na začetku bi te rada pohvalila, da si tako prijazen in pripravljen pomagati. To so čudovite lastnosti in verjamem, da drugi to cenijo, čeprav se ti lahko kdaj zazdi, da ni tako. Predlagam, da skušava na tvojo situacijo pogledati še malo drugače. Napisal si, da te v resnici nihče ne mara. Kako to veš? Kakšne dokaze imaš za to? Kaj pa bi lahko kazalo nasprotno, torej da to pravzaprav ni res in da te imajo ljudje radi? V svojem pismu si navedel, da imaš prijatelja, s katerim se družiš, da te imajo sošolci za dobrega kolega, da ste se družili tudi izven šole in se ob tem imeli lepo ter da drugi cenijo tvoj smisel za humor. Ali ob vsem tem še zmeraj lahko rečeš, da te nihče ne mara? Meni se ne zdi tako. Veš, vsi imamo kdaj kakšne podobne negativne misli, ki se pogosteje pojavijo, ko smo potrti in žalostni ali pa nam je dolgčas, včasih pa jih sproži kakšen negativni dogodek. Te misli naše slabo razpoloženje še krepijo, vendar niso nujno resnične. Lahko si pomagaš tako, kot sem napisala prej: za negativno misel poskušaš najti dokaze in protidokaze. To te bo spodbudilo, da na situacijo pogledaš malo bolj na široko in opaziš pozitivne stvari, na katere prej nisi bil pozoren ali pa se jih nisi zavedal. Prepričana sem, da ti bo uspelo najti veliko pozitivnega, saj razberem iz napisanega, da si prijeten, zabaven fant in dober prijatelj.

Praviš, da te drugi pogosto pokličejo, ko kaj potrebujejo. Verjamem, da lahko ob tem hitro dobiš občutek, da si jim koristen le zato. Ampak to, da te prosijo za pomoč, lahko pomeni tudi, da cenijo tvoje sposobnosti, ti zaupajo in verjamejo, da jim boš pomagal. Super je, da si že sam aktivno pristopil k njim in se dogovoril za druženje. Nič ni narobe, če daš ti prvi pobudo za to. Tudi v prihodnje lahko poskušaš narediti tako in potem sam predlagaš, kaj bi rad, da počnete skupaj, če ne želiš, da ste samo blizu doma (npr. da greste v center, kot si omenil). Prav tako je zelo dobro, da imaš prijatelja, s katerim se lahko pogovarjaš in imaš lepo, ampak si napisal, da se ne moreš z njim družiti prepogosto, ker »ima svoje življenje«. Če prav razumem, se tudi v tem odnosu počutiš nekoliko nesprejetega? Po čem sklepaš, da se ne bi mogel z njim družiti tako pogosto?

Počitnice pa lahko poleg druženja izkoristiš tudi za druge stvari. Veliko prostega časa pomeni, da se lahko pogosteje ukvarjaš s svojimi hobiji ali pa si omisliš celo kakšen nov hobi. Razmisli, kaj vse si si želel početi med šolskim letom, pa ti je za to zmanjkalo časa.

Vesela bom, če se boš spet oglasil in mi sporočil, kako se imaš. Upam, da ti bodo počitnice postale nekoliko bolj prijetne in zabavne.

Lepo te pozdravljam,

Jasna Klemenčič, dipl. psihologinja (UN)