uroinfekti

Vprašanja na tosemjaz.net.
manja98888

uroinfekti

ObjavaNapisal manja98888 » 24 Maj 2020 16:45

Pozdravljeni,
tudi jaz se na Vas obračam, ker sama počasi obupujem... Pri meni je problem tak: pb. dve leti nazaj sem prvič dobila vnetje mehurja, dobila sem AB macroBID jih pojedla.. Glavne simptome je odpravil, vendar se ni umirilo še dva ali tri mesece. Problemi so sledeči. Kakšen dan je v redu, kakšen dan le čutim mehur in me ne tišči na vodo, kakšen dan me tišči velikokrat a me ne peče, kakšen dan imam po uriniranju občutek polne sečnice in ne morem normalno sedeti.... Potem se je to samo od sebe umirilo, ker mi zdravnica ni mogla več nikakor pomagati-dala me je le na UZ mehurja, kjer je pokazalo minimalno zastajanje urina po izločanju. Naredila mi je v tem obdobju tudi laboratorijsko preizkao urina, ki je kazala zelo majhno prisotnost bakterij-zdravnica je menila, da premalo za dejansko vnetje. No potem se je to umirilo. Sedaj po dveh letih pa sem marca spet dobila vnetje. Spet macroBID spet pekoč občutek in kri stran a ostalo je spet 2 mesca isto. Razen tega, da nisem šla od 'vnetja' nič k zdravniku, ker sem menila, da bo minilo. In sicer sem imela 2 tedna v začetku maja res mir, sedaj pa me spet že 1 teden muči. Tišči me v mehurju, pa me sploh dejansko ne lulat (občutek kot da je mehur čisto razdražen in res ne vem če se mu že 'meša'), danes pa me lulat na vsake 20min ampak brez pekočega občutka, le bolečine v mehurju. Res ne vem več kaj naj naredim...? PIjem nek uroval čaj, ki mi ne pomaga. Zanima me, če je možno, da mi macroBID ne ustreza in ne pozdravi vnetja tako kot bi moral?... Nehala sem piti kavo in alkohola tudi ne pijem več nič, imam resnega partnerja, ki sva si bila prva zato to nima zveze s spolnimi boleznimi, po spolnem odnosu grem vedno takoj na wc, vedno imam okrog pasu jopco.... nevem kaj se dogaja ampak počasi obupujem. Zelo je načelo že mojo psiho sploh sedaj, ko se učim za maturo in večino časa presedim, mehur me pa nonstop tišči, zato razmišljam le še o tem.... PROSIM dajte mi kakšen nasvet
LP Obupana 18 letnica
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: uroinfekti

Uredništvo » 26 Maj 2020 12:19

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena,

težave, kot jih opisuješ, so lahko posledica vnetja mehurja, ki je v nekaterih primerih tudi precej trdovratno, možni pa so še drugi vzroki. Včasih katero zdravilo res ni uspešno in je potrebno narediti mikrobiološke preiskave urina s testom občutljivosti bakterij. Kmalu po terapiji je lahko število bakterij še nizko in je v primeru vztrajnih težav teste potrebno ponoviti, saj so se lahko bakterije kasneje ponovno razmnožile. Zato ni v redu, da ob ponovnih težavah nisi šla k zdravnici. Verjetno bo potrebnih še več preiskav, da bosta odkrili vzrok - ponovne mikrobiološke preiskave urina, morda te bo poslala k urologu, kjer naredijo tudi funkcijske preiskave mehurja.

Po internetu ti lahko posredujem samo nekaj splošnih nasvetov, pomembnih za zdravje sečil, ni pa rečeno, da bo to v tvojem primeru dovolj:
Pomembna je skrb za redno odvajanje blata. Zastajanje trdega blata v črevesu lahko pritiska na mehur ali sečnico in povzroča neprijetne občutke ali celo zastajanje seča.
Piti je potrebno dovolj tekočin – ob morebitnem vstopu bakterij v sečnico, jih urin izpira navzven.
Ne nosi tangic ali zelo oprijetih hlač. Vsako drgnjenje v predelu spolovila, lahko sčasoma povzroči razdraženo sluznico in vnetje. Tudi pri dolgotrajnem sedenju na trdi podlagi, če si precej nagnjena naprej, lahko pride do pritiska na ustje sečnice. Ustje sečnice je blizu klitorisa in intenzivno dražeje klitorisa, lahko razdraži tudi sluznico sečnice.
Prav je, da ne piješ kave in alkohola, izogibaj se ostrih začimb.

Če težave ne bodo minile, ponovno obišči svojo zdravnico.

Vse dobro ti želim in uspešno maturo!
Lucija Gobov, dr.med.,
specialistka pediatrije