Odstranitev znamenja

Vprašanja na tosemjaz.net.
desperated

Odstranitev znamenja

ObjavaNapisal desperated » 22 Maj 2020 19:59

Pozdravljeni.
Stara sem 15 let in imam ogromno znamenj. Zaradi tega sem večkrat obravnavana pri dermatologu, ki pa pravi, da je vse ok. Družinski zdravnik mi je rekel, da bi lahko odstranila znamenje, ki ga imam na spodnjem delu hrbta in je malo večje (recimo premer 1 cm) in "izbočeno". Ni nevarno, je pa estetsko grdo in včasih tudi moteče (hitro lahko zapneš s kakšno majico).
Ta poseg me malo skrbi. Zdravnik mi je ponudil, pri tem pa je tudi ostalo. Nimam še napotnice, nič. Me pa to vseeno čaka v bližnji prihodnosti.
Zanima me, kako poteka celoten poseg. Najbolj me skrbi, ali kaj boli. Nekaj sem brala, z laserjem (ne vem, ali je to samo samoplačniško?) in dobiš anestetik - no to me je že strah, ker mi ni ravno prijeten občutek, da dobim injekcijo v hrbet :( Je kaj pomemben čas odstranjevanja (zaradi okrevanja)? Kakšno je okrevanje? Se lahko kaj zakomplicira?
Hvala!
marss11

Re: Odstranitev znamenja

ObjavaNapisal marss11 » 26 Maj 2020 18:43

Pozdravljena,

meni so odstranili že pet znamenj (med prstoma na nogi, v dimljah, na nosu in na prsih, na čelu). Znamenje na nogi in znamenje v dimljah so mi odstranili (pred desetimi leti) tako, da so ga izrezali (to, kar so izrezali so potem poslali na analize). Malo je zabolelo, ko so mi dali prvo inekcijo, sicer pa ni bilo nobenih bolečin. Dobil sem nekaj šivov, rana se je zacelila zelo hitro, sem imel pa zelo veliko modric, ki so izginile čez nekaj tednov. Še vedno imam brazgotine od šivov, ki pa so skoraj nevidne. Znamenja so mi odstranili v bolnišnici v Celju.

Lani in letos so mi odstranili še znamenja na nosu, čelu in prsih in sicer z (mislim, da se tako reče) z radifrekvenčno terapijo. Dobiš inekcijo (ansestitk), ki čisto nič ne boli, ker je zelo tanka, nato pa ti "zažgejo" znamenja. Čez kak dan se pojavi krasta, ki je podobna oteklini. Krasto je treba pokrivati (paziti, da ni izpostavljena soncu) ter mazati s kremo (podobno kot pri negi opekline), čez kak teden pa se že zaceli. Na obrazu se mi sedaj čisto nič ne pozna (nobene kraste, ničesar - ni možnosti, da bi našel mesto znamenja), na prsih imam pa malo bolj svetlo liso, ki pa bo s časoma postala še manj vidna. Baje je s to metodo mogoče odstraniti tudi zelo velika znamenja. Ta znamenja so mi odstranili v eni samoplačniški dermatološki ambulanti, plačal sem cca. 100 EUR.

Jaz ti vsekakor priporočam, da se odločiš za odstranitev znamenja, če ti je tako svetovala zdravnica. Pa še manj skrbi boš imela. Posvetuj se z zdravnico o tem, kateri način odstranitve znamenja bi bil zate najbolj primeren. Če bi si jaz moral odstraniti še kako znamenje, bi se zagotovo odločil za radifrekvenčno terapijo (ker imaš manj brazgotin, ni treba odstranjevati šivov, poseg traja zgoj 5 minut), a le-ta ne pride v poštev, če je izrezano znamenje potrebno poslati v laboratorij (kar v tvojem primeru najbrž ni potrebno).

Lepo te pozdravljam!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Odstranitev znamenja

Uredništvo » 26 Maj 2020 23:01

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdravljena.

Zgleda, da te ta sprememba ter poseg kar skrbita. Rad bi ti povedal, da je skrb (v taki meri) povsem odveč.
Laser pride v poštev samoplačniško, a le pri določenih znamenjih. Za ugotovit ali je tvoje tako pa potrebuješ pregled dermatologa.
Verjetno ti ne bo ostalo drugo kot injekcija v hrbet. Je pa, verjemi, veliko bolje to kot nož v hrbet :)
Če se to dela na precej izpostavljeni koži, potem je bolje, da se ne odstrani poleti, sicer ni pomembno.
Okrevanje je tako: za čas, ko imaš šive, moraš malo paziti. To je nekje okrog 10 dni. Vedno se lahko zakomplicira, a strokovno narejen (takšen) poseg, praktično ne predstavlja tveganja.
Se pa postavlja vprašanje: če znamenje ni nujno potrebno odstraniti in tebi niti ni do tega, zakaj bi ga potem sploh odstranjevala?

Lep pozdrav,
Miljen Vidaković, dr.med.,
specialist družinske medicine