Zobni aparat

Vprašanja na tosemjaz.net.
Ughh

Zobni aparat

ObjavaNapisal Ughh » 19 Maj 2020 20:00

Pozdtavljeni,
Decembra sem prenehala z nošenjem fiksnega zobnega aprata. Spodaj mi je ortodontinja namestila fiksno žičko, za zgornje zobe sem pa dobila snemljiv zobni aparat. Torej naročila mi je naj ga nosim ponoči in ko pridem iz šole. Že takoj prvi teden sem ugotovila da mogoče pa ni pravilno nastavljen za moje zobe. Naročila sem se na pregled, ki naj bi bil marca, ampak, ker zdaj zaradi koronavirusa ortodonti ne delajo do tega pregleda ni prišlo, me pa moti ker sem začela opažati premikanje zob in dejansko ne vem kaj naj. 2 leti sem nosila fiksnega, zdaj imam zaradi tega težave z dlesnimi (ne ni vzrok v nenitkanju, ker sem si ko sem imela zobni aparat zobe nitkala) in se mi res zdi bedno ker se vedno nimam zob, ki bi jih zelela, ta premik pa je ze nekako postal viden. Strah me je na pregled k ortodontiji, ker bo najvrž vzrok iskala v tem, da aparata sploh ne nosim. Res ne vem kaj naj, zobje so bili že od nekdaj vzrok za pomankanje moje samozavesti in zdaj se bojim, da bo šlo samo nazaj.
Lep pozdrav in veliko zdravja
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zobni aparat

Uredništvo » 21 Maj 2020 09:25

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena.

Predvidevam, da je bilo decembra zaključeno zdravljenje s fiksnim ortodontskim aparatom, zobje so bili postavljeni v željen položaj. Vendar, zdravljenje s snetjem fiksnega aparata še ni zaključeno, pač pa se nadaljuje s tako imenovanim retencijskim snemljivim aparatom, ki ti je decembra bil nameščen z navodilom, kako oz. koliko časa mora biti prisoten v ustih. Premiku zob se morajo prilagoditi še mišice, čemur je namenjen snemljiv ortodontski aparat. Če je ta faza zdravljenja opuščena, neupoštevanje navodil ortodonta, se zaradi natega mišic, zobje postopno vračajo na mesto, kjer so bili pred začetnim ortodontskim zdravljenjem. To se dogaja v tvojem primeru.

Kot sem že večkrat zapisala. Ortodontsko zdravljenje je dolgotrajen proces. Za dober rezultat zdravljenja, je potrebno strokovno znanje ortodonta, enako pomembno pa je sodelovanje pacienta, njegovo popolno upoštevanje navodil, ki mu jih daje ortodont v različnih fazah zdravljenja. Le tako, je dosežen rezultat, ki ga želi pacient in tudi ortodont.

Svetujem ti, da čim prej vzpostaviš kontakt z ortodontom, da se dogovorita, kako naprej. Glede na to, da sta že več let sodelovala, bosta skupaj našla rešitev.

Lep pozdrav,
Vilma Cvikl, dr.dent.med.,
specialistka pedontologije