Kako naj povem?

Vprašanja na tosemjaz.net.
najnica224
Objave: 6
Pridružen: 06 Jan 2020 20:39

Kako naj povem?

ObjavaNapisal najnica224 » 18 Maj 2020 20:58

Prosim, da tega ne objavite javno

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kako naj povem?

Uredništvo » 19 Maj 2020 10:47

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena.

Hvala, da si se obrnila na nas in zastavila vprašanje tudi v imenu vseh tistih, ki si morda še ne upajo spregovoriti o svoji drugačni spolni identiteti.

Popolnoma te razumem, da se bojiš povedati, sploh ker si želiš biti sprejeta brez obsojanja s strani najbližjih ljudi. Drugačna spolna usmerjenost, torej vsaka, ki ni heteroseksualna, je žal še vse prevečkrat tabu in se o tem načeloma ne govori veliko, sploh pa ne v pozitivnem smislu. Zato sem pa vedno vesela, ko dobimo vprašanja kot je tvoje, saj to pomeni, da se kar nekaj mladih sooča s temi izzivi, ampak to pomeni tudi, da boste ravno vi mladostniki tisti, ki boste načenjali ta vprašanja s starši in ostalimi, in začeli graditi platformo, ki bo v prihodnje omogočala ljudem, da so to, kar so. Tako se bo tudi družba začela vedno bolj zavedati, da smo vsi enakovredni in bi morali imeti vsi enake pravice. Vem, da je vam mladostnikom izredno težko skozi ta izziv in stisko, hkrati pa ste pogumni, ker iščete načine, kako družini in okolici povedati, da ste drugačni. Skozi vaše zgodbe in izkušnje se bodo tudi drugi vedno pogosteje opogumljali in spregovorili o tem, tako da bo to sčasoma vedno manjši tabu in vedno več sprejemanja drugačnosti. Mladi za vami bodo imeli tako lažje vključevanje v družbo in manjše težave z razkrivanjem svoje spolne identitete.

Iz napisanega sklepam, da staršem zaupaš in imaš verjetno dober odnos z njimi, saj ti sicer ne bi bilo tako pomembno, da jim poveš. Čuti se, da te to muči, kar verjetno pomeni, da ste si blizu. Če je temu res tako, potem te morda čaka lažja naloga, kot si morda misliš. Družine, ki imajo tople odnose in si zaupajo, lažje premagujejo izzive, saj drug drugega podpirajo in si stojijo ob strani (kar je tvoja sestra že dokazala).

Pogovor o tem lahko začneš tako, da staršem rečeš, da bi jim rada povedala nekaj, kar te muči, a te skrbi kako bodo reagirali. Lahko poveš, da gre za zelo osebno zadevo, ki bi jo rada delila z njimi, saj jim zaupaš in želiš, da to vesta o tebi. Lahko tudi rečeš, da si želiš njune podpore in sprejemanja, da to tudi zate ni lahko, zato želiš, da vesta za to oz. nekaj v tem smislu. S tem uvodom jima boš dala vedeti, da jima zaupaš in da računaš na njiju.

Starši bodo na začetku verjetno šokirani, saj kot sva že omenili, biseksualnost še zmeraj predstavlja tabu. Mogoče bodo potrebovali nekaj časa, da predelajo določena čustva, ki se bodo ob tem vzbudila, tako da predlagam, da jima daš čas, da novico 'prežvečita', premislita, začutita, potem pa počasi sprejmeta.

Vem za nekatere starše, ki so se na začetku mogoče res malo prenagljeno odzvali, a potem dokaj hitro spremenili mnenje, saj jim je sreča otroka veliko bolj pomembna kot pa njihova spolna usmerjenost. Večina staršev pride do te faze, ko jim je jasno, da lahko otroka tudi izgubijo, če ga bodo obsojali oz. bodo z njim imeli odtujene odnose, tega pa si prav noben starš ne želi. Poznam pa tudi starše, ki so otroka ob novici, da je bi- ali homoseksualen, takoj sprejeli.

Toplo ti priporočam, da se najprej pripraviš na ta pogovor, izbereš čas, ko starša ne bosta preveč utrujena ali pod stresom zaradi službe (mogoče kak vikend). Lahko zraven povabiš tudi sestro, da imaš podporo. Ne glede na odziv, pa te še naprej spodbujam, da si zvesta sebi in da se ne odrečeš temu, kar čutiš, kljub morebitni negativni reakciji staršev. Oni se bodo slej kot prej soočili s svojimi občutki in te sprejeli, ti pa ne boš nikoli srečna, če boš zatrla ta del sebe.

Želim ti vse najboljše, pogumno naprej, pa srečno!
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije
Me929

Re: Kako naj povem?

ObjavaNapisal Me929 » 20 Maj 2020 12:25

Isti problem. Pravim si samo: bo kar bo