Vojak v tujini

Vprašanja na tosemjaz.net.
Jagoda1
Objave: 51
Pridružen: 14 Avg 2019 14:27

Vojak v tujini

ObjavaNapisal Jagoda1 » 17 Maj 2020 23:50

Ojla,
že nekaj časa me zanima delo kot vojak,vendar se je v teh 6 mesecih ta želja še povečala. Letos se vpisuje na srednjo šolo in vpisala sem se na športno gimnazijo. Ker me delo kot vojak zelo zanima me zanima kako postati vojak v Ameriki v videih piše da se moraš po srednji šoli udeležiti boot camp. Slišala sem za Navy, Marine, Army, Air force, kaj je razlika in ja kako lahko pridem tja. Zelo rada bi tudi hodila na misije (Afganistan) kaj moraš postati.
Hvala in lep pozdrav
Naša Lidija v armeji

Re: Vojak v tujini

ObjavaNapisal Naša Lidija v armeji » 18 Maj 2020 11:16

Najprej odgovor na zadnji del. Tisto našteto so rodovi ameriške vojske (Navy = mornarica, Air Force = letalstvo itd.).

Na službovanje v ameriški ali drugih tujih vojskah lahko kar pozabiš. Nauk s propadom Zahodnorimskega cesarstva je bil dovolj poučen in tako praviloma skoraj povsod sprejemajo samo svoje državljane, še celo nad naturaliziranci se največkrat zmrdujejo. Morda ena redkih izjem je, kot nakazuje že ime, francoska Tujska legija. Tam moraš že za sprejem biti specialec, potem pa iz tebe naredijo dobesedno zver za najbolj umazana opravila. Če mi ne verjameš, malo poguglaj za več informacij o tistem, ki je še ne tako dolgo nazaj v samoobrambi zverinsko zaklal znanega igralca ...

Kaj dosti besed niti ne bomo izgubljali o raznih paravojaških skupinah, ki po raznih svetovnih kriznih žariščih delajo "štalo" po naročnikovih željah ali varujejo tamkajšnje investicije naftnih ali rudarskih multinacionalk. Tudi tukaj je pogoj ustrezna vojaška usposobljenost in proven track record glede brutalnosti. Naj povemo le še to, da predvsem sodelovanje pri prvem pri nas velja za kaznivo dejanje.

Tako ti praktično ostane le še kariera poklicne vojakinje v Slovenski vojski, več pa najdeš na njenih rekruterskih straneh. Tvoj ženski spol (sklepam iz slovničnih oblik v tvojem postu) ne bi smel biti problem, poleg državljanstva so pogoj še ustrezne zdravstvene in telesne predispozicije, za usposabljanje pa potem poskrbijo oni. Je pa res, da kariera full time soldata trenutno ni preveč popularna. Neprestano javkajo o mizernih plačah (nek korektiv sicer predstavljajo dodatki za službovanje v misijah v tujini), zaradi nasprotovanja "mirovniškega" dela politike jim sploh ne morejo nabaviti primerne opreme, na skupnih Natovih vajah pa so slovenski vojaki že večkrat bili tarča posmeha zavezniških sotrpinov zaradi pošvedranih čevljev.... Morda še najhuje pri vsem pa je, da te po dopolnjenem 45. letu avtomatsko načevljajo, kar je seveda še odločno prezgodaj za upokojitev, "starci" z ne ravno relevantnimi delovnimi izkušnjami pa seveda niso več posebej iskana roba pri delodajalcih. Mnogi tako preostalo delovno dobo štepajo kot varnostniki ali "vunbacitelji" (redarji), ne eno ne drugo pa niti pod razno ne sodita v kategorijo "sanjska služba".

Druga varianta je častniška kariera v SV, ki se prične z nekim ekvivalentom študija v vojaških šolah, potem začneš poklicno kariero kot zastavnik (sry, ne poznam ženske oblike tega čina) in lahko postopoma napreduješ vse do generalke. Da spol ne bi smel biti ovira, dokazuje že to, da je ena izmed žensk za kratek čas priplezala vse do položaja načelnice generalštaba. Tu obstaja tudi možnost, da se, seveda z ustreznimi priporočili in štipendijio delodajalca, vpišeš tudi na sloviti ameriški West Point ali kakšno drugo vojaško akademijo pri naših severnoatlantskih zaveznikih. Kakorkoli, več podrobnosti žal ne vem in se bo še najbolje obrniti kar direkt na vojsko ali morda zavod za zaposlovanje.

Še ena varianta je, da ko boš polnoletna, kandidiraš za predsednico države. Če ti uspe, boš mdr. avtomatsko postala tudi vrhovna poveljnica oboroženih sil.
Jagoda1
Objave: 51
Pridružen: 14 Avg 2019 14:27

Re: Vojak v tujini

ObjavaNapisal Jagoda1 » 18 Maj 2020 23:00

Delo v Slovenski vojski me ne zanima. Rada bi se šolala drugje in tako uspela. Zanima pa me kje si ti dobil-a toliko podatkov.
Just for you

Re: Vojak v tujini

ObjavaNapisal Just for you » 19 Maj 2020 10:59

Ne boš verjela, ampak tudi ameriška vojska ima svojo stran Join Military, kjer lahko najdeš nekaj začetnih informacij. Če nimaš ameriškega državljanstva, uradno zadostuje tudi dovoljenje za stalno bivanje (t.i. zelena karta), kako priti do nje, je pa seveda že druga zgodba. Ni nobena skrivnost, da Trump ni ravno naklonjen priseljevnju, z nekega zaprtega sestanka je nekoč pricurljala njegova opazka, da bi morali zmanjšati priseljevanje iz "usr*nolukenjsih držav" in ga povečati iz Norveške. Glede na izrazito rusofilsko usmerjenost zadnjih nekaj naših vlad pa se bojim, da smo v ameriških očeh bližje prvemu kot drugemu :(, pa Melania gor ali dol.

Lahko pričakuješ, da te bodo kot tujko še posebej temeljito obveščevalno "pretresli", da bo slehernega izpraševalca čisto iskreno zanimalo, zakaj se ti j*** za domovino in hočeš raje dati življenje za drugo državo. Pa raje ne računaj preveč na deficit med domačini. Bodi brez skrbi, da rekruterji znajo še kako dobro nagovarjati mladeniče s socialnega roba v "getih", ki jim vojaška služba predstavlja boljšo možnost od civilnega životarjenja in ki se jim nenazadnje da lažje prati možgane s črtomirovskimi pridigami.
Jagoda1
Objave: 51
Pridružen: 14 Avg 2019 14:27

Re: Vojak v tujini

ObjavaNapisal Jagoda1 » 19 Maj 2020 23:53

Ne j*** se mi za domovino, samo delo vojaka me bolj zanima drugje kot pri nas. Ker zelo rada bi pomagala ljudem v drugih državah (npr. v Siriji, Afganistanu). Rada bi bila kot '' uporabem''vojak, ne pa da delam v pisarni ali štejem in urejam papirje. Za to delo grem lahko za tajnico. Vem da so vse službe in dela enakovredne, ampak če me nekaj zanima bom to naredila, kajti gre za mojo prihodnost, pa če gre za domovino ali pa ne.
GirlPower

Re: Vojak v tujini

ObjavaNapisal GirlPower » 20 Maj 2020 23:10

Kot prvo- pohvala ker dejansko razmišljaš o tem.
Pomoje no kar problem prist v ameriško vojsko.
Kot drugo. Misije v Afganistanu, Siriji,...so zelo nevarne. Tam dnevno umira nedložen folk.
Še enkrat- pogumna si
GirlPower

Re: Vojak v tujini

ObjavaNapisal GirlPower » 20 Maj 2020 23:12

In če greš kot ameriška vojakinja v Afganistan na misijo mi verjemi da tvoja misija ne bo pomagati ubogim ljudem ampak jih ubijati.
#JustSaying
Kokicaaaa

Re: Vojak v tujini

ObjavaNapisal Kokicaaaa » 22 Maj 2020 11:59

Ja se strinjam s tabo Powergirl bolj kot da bi pomagala boš škodovala ljudem. Je pa težko najti službo v tej smeri saj večinoma je vse v prostovoljstvu in ni zaslužka brez dohodka pa se živeti ne da.
Kokicaaaa

Re: Vojak v tujini

ObjavaNapisal Kokicaaaa » 22 Maj 2020 12:00

Ponesreči sem napisala Powergirl namesto Girlpower.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Vojak v tujini

Uredništvo » 22 Maj 2020 20:49

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

vidim, da te zanima poklic vojakinje. Vesela sem, da razmišljaš o svojih željah in pridobivaš podatke zaradi katerih bi željo lahko uresničila. Na žalost ti ne morem podati informacij ki jih iščeš- torej kako je z vpisom v vojsko v tujih državah. Zelo težko sem tudi sama iskala. Najlažja pot do poklica vojakinje je vstop v slovensko vojsko za katero si že napisala da nimaš želje. Si morda razmišljala da pa bi vpis v slovensko vojsko bil odskočna deska za vpis v vojsko v tuji državi? Naučiš se določenih spretnosti, ki jih kot vojakinja potrebuješ, in verjamem, da ti tam lahko podajo več informacij glede vojske v tujini.

Upam, da boš našla informacije ki te zanimajo!

Želim ti vse dobro!
Urška Koštomaj, mag. psihologije