napihnjen želodec

Vprašanja na tosemjaz.net.
klara545545454444555

napihnjen želodec

ObjavaNapisal klara545545454444555 » 17 Maj 2020 23:19

pozdravljeni,
upam da boste razumeli kaj mislim in kaj je moj problem. Moj trebuh je vredu dokaj raven samo takoj skoraj pod mojimi prsmi je bolj napihnjen želodec... vedno in potem še posebej ko kaj pojem ali popijem.Nevem kako naj to spremenim ali to lahko spremenim? Delam različne vaje za trebuh samo nikoli ni bilo razlike. Saj to je želodec, ki je napihnjen oz izstopa takoj pod prsmi, je moj trebuh bolj napihnjen in potem spet bolj raven.... nevem kako naj to spremenim....
Hvala za vaše nasvete.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: napihnjen želodec

Uredništvo » 20 Maj 2020 09:35

Odgovor svetovalca
__________________

Pozdravljena Klara,

ali imaš težave kot so bolečine v žlički pred/po jedi, slabost, bruhanje, driska, napet in boleč trebuh po jedi (tukaj mislim celoten trebuh in ne samo v zgornjem delu)?
Ne predstavljam si točno, kako izgleda to, kar opisuješ. Če nimaš takšnih težav, kot sem jih zgoraj opisal, potem bi rekel, da je verjetno tako zgrajeno tvoje telo. Super je, da telovadiš. Opazuj tudi, kako posamezna hrana vpliva na tvoj trebuh. Eni ljudje imajo težave z določenimi vrstami hrane, tako da imajo po jedi napihnjen trebuh in jih celo boli ali imajo drisko.
Vsekakor mislim, da se ne smeš preveč obremenjevati s tem. Če nisi prekomerno težka, kar po opisu sklepam, da nisi, potem je tvoje telo takšno in se ga moraš naučiti sprejemati. Ne primerjaj se z nerealno telesno podobo, ki ti jo predstavljajo mediji.

Bodi dobro!
Nikola Zhivkovikj, dr. med.
klara54554545

Re: napihnjen želodec

ObjavaNapisal klara54554545 » 20 Maj 2020 23:11

pozdravljeni....
Po jedi me odvisno koliko pojem... če je to samo banana ali drugo sadje ne. Ponavavadi po večjih obrokih npr kosilu itd. Včasih trebuh peče ali pa boli in traja nekaj časa, da to Izgine. Bolečine v žlički pa so včasih tudi preden kaj pojem oz. brez razloga ali pa po samo po večjih obrokih pač ko vdihnem me zaboli ali kluva nevem kako naj to opišem ta bolečina se včasih razboli. Včasih me boli/ pekoč občutek kdaj samo z dnevom izgine, slabo pa mi ni pogosto oz. spomnim se da mi je bilo slabo kdaj brez razloga zjutraj samo to je minilo v parih minutah in se ne pojavlja pogosto... Mislila sem, da je vse to bolečine, pekoč trebuh zaradi menstruacije... samo se je vedno pojavljalo tudi po in med ciklusom...Ali je to normalno...Moram spremenit kar jem? Se zato vse to dogaja? P.S lansko leto me je trebuh zelo bolel v šoli in nisem mogla tut vstat... samo je bilo po menstruaciji kakšen tedn in je zdravnik rekel da so bili vrjetno le menstrualni krči.... ko sem šla še na ultrazvok so rekli da je tudi vse vredu.. tako da vrjetno je bil razlog menstruacija
Hvala za vaš odgovor . S
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: napihnjen želodec

Uredništvo » 21 Maj 2020 14:02

Odgovor svetovalca
__________________

Pozdravljena,

če so bolečine neredne in niso pogoste, potem so bolj verjetno povezane z določeno hrano. Poskusi jesti manjše obroke večkrat na dan, namesto par velikih obrokov in se izogibaj hrani, ki ti povzroča težave. Lahko poskusiš s tabletkami Rupurut. Če začutiš bolečino v želodcu po jedi, lahko vzameš eno (žvečljivo) tableto. Te dobiš brez recepta v lekarni.

Če pa težave vztrajajo poleg teh ukrepov, so bolečine pogostejše in močne, je možno, da je nek organski vzrok v ozadju. Potem najbolje, da greš k osebnemu zdravniku na pregled.

Ob menstruaciji lahko imaš občutek napetega trebuha in, seveda, boleče krče. Če je prehudo, vsekakor lahko vzameš tableto proti bolečinam. Najbolje paracetamol (lekadol; lahko tudi 2 tableti po 500 mg naenkrat, največ trikrat na dan), ker ostala protibolečinska zdravila, kot so ibuprofen, naproksen, ketoprofen ipd., lahko povzročijo bolečine v želodcu.

Bodi dobro!
Nikola Zhivkovikj, dr. med.