Karijes in zobje

Vprašanja na tosemjaz.net.
dekyy
Objave: 20
Pridružen: 24 Nov 2018 15:09

Karijes in zobje

ObjavaNapisal dekyy » 15 Maj 2020 22:59

Dober dan, star sem 14 in nekaj me zanima.
Pred parimi tedni sem je odlocil da sladkarije zmanjsam maksimalno in, da jih jem samo ce je kaksno slavje ali pa ce nimam kaj drugega, tudi sladke pijace nemorem vec niti zamisliti. To sem pa vse naredil, da bi resil moje zobe. Sicer jaz imam zelo lepe zobe, bele in na pravem mestu, nikoli nisem rabil niti aparata niti nic, tudi v druzini mamo vsi lepe zobe. Ampak, ker sem v preteklosti jedel zelo veliko sladkarij in ne maril toliko za higijeno, se je pojavil karijes. Imam ze 2 sive plombice in eno belo, ampak vidim, da je se dosti crnih pikic, pa tudi zadnji zob na levi strani se bo moral popraviti. Ampak zdaj velikokrat zvecim brezsladkorne zvezilne gumije, cistim z zobno nitko, perem vec kot 4 minute, spiram usta z ustno vodico in sodo bikarbono.

Mislim, da je zdaj skrajni cas da resim moje zobe in, da si spremenim zivljenje.

Moje vprasanje pa je:

Ali jaz lahko vprasam zobozdravnico, da mi popravi vse pikice in vse zobe?
In ali lahko zamenjam sive plombice z belim in, da so zobje kot novi?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Karijes in zobje

Uredništvo » 21 Maj 2020 07:33

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdrav.

Pametno si se odločil. Ogljikovi hidrati, kamor spadajo tudi sladkorji, so eden izmed vzrokov za razvoj zobne gnilobe. Drugi pomemben dejavnik za nastanek zobne gnilobe je pa slaba, nepravilna in nezadostna ustna higiena. Vse to si že sam ugotovil, verjetno te je pa o vzrokih za nastanek okvar na zobeh poučila tvoja zobozdravnica.

Predvidevam pa, da se sladki hrani ne boš mogel v celoti odpovedati, zato bi ti svetovala, da si določiš kakšen dan v tednu, ko z veseljem poješ nekaj sladkega, kar imaš pač najbolj rad. Se pa v celoti odpovej sladkim pijačam, ki vsebujejo veliko sladkorja.

Na splošno bi ti svetovala, da si ustvariš režim prehranjevanja. Med enim in drugim obrokom naj minejo vsaj tri ure.

Sedaj pa higiena. Uporabljaj mehke zobne ščetke, takšne na katerih piše ultra soft. Tudi uporaba zobne nitke je pomembna, svetovala bi pa še medzobne ščetke, s katerimi se da res dobro očistiti medzobne prostore. Svetovala bi še, da si kupiš tablete, verjetno jih že poznaš, ki obarvajo zobne obloge. Kjer ostanejo po čiščenju na sklenini zabarvanja, obloge niso v celoti odstranjene, v tem primeru, je potrebno čiščenje ponoviti, s poudarkom na tistem mestu, kjer je sklenina obarvana.

Glede črnih pikic na zobeh pa, ni nujno, da je to karies. To bo zdravnica ugotovila in tudi primerno ukrepala. Ji pa lahko poveš, da te skrbijo.

Sive plombe ti seveda lahko zamenja z belimi. V stranskem delu čeljusti, od štirice nazaj je to samoplačniška storitev, potrebno jo je doplačati.

Želim da ti uspe, v kar ne dvomim, glede na tvojo resnost.

Pozdrav!
Vilma Cvikl, dr.dent.med.,
specialistka pedontologije
Nek

Re: Karijes in zobje

ObjavaNapisal Nek » 27 Maj 2020 08:21

Bele plombe, koliko stanejo, v celoti so samoplačniške?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Karijes in zobje

Uredništvo » 28 Maj 2020 07:32

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljen.

Pravila Zdravstvene zavarovalnice določajo, da je amalgam standardni material za zalivke na ličnikih in kočnikih, kompozit-bela zalivka je nadstandard in zato je v tem primeru potrebno doplačilo, in sicer doplačati je potrebno razliko med ceno amalgamske in med ceno kompozitne zalivke. Torej, ne v celoti, pač pa le razliko. V vsaki zobozdravstveni ambulanti visi na vidnem mestu cenik, kjer lahko pogledate kolikšno je doplačilo za belo zalivko. Še bolj enostavno pa je, da se o tem pomenite z zobozdravnikom.

Pozdrav!
Vilma Cvikl, dr. dent. med.,
specialistka pedontologije