Ljubezen je Sramota

Vprašanja na tosemjaz.net.
zgubljena v ljubezni

Ljubezen je Sramota

ObjavaNapisal zgubljena v ljubezni » 15 Maj 2020 09:12

Zdravo,
v 4. razredu sem se zaljubila v fanta iz 5. razreda. To sem povedala sosolkam in zdaj mi je zelo žal.
Najprej je moja sosolka povedala sosolki od tistega fanta ki mi je bil vsec. Ta je povedala svoji najboljsi prijateljici in sta to izblebetali celemu razredu. Seveda so se mi vsi smejeali. Jaz pa sem to da sem v njega zagovarjala. Nekako so vsi to pozabili in je spet duga sosolka to izblebetala na rokometu na nasi soli.
Koncno sem se tudi tega resila in prislo je poletje. Med pocitnicami nisem mislila na to dokler ni na vrsto prisel poletni tabor in polovica otrok iz nase sole! Njwgova sosolka me je en vecer vprasala kdaj pride moj ''fant'', rekla sem ji da ni moj f ant in da nisem v njega. Potem je nehala. Spet sem na vse skupaj pozabila in pride september vse je bilo normalno dokler ni prisel konec oktobra in smo se z puncami igrale resnica ali izziv. Moja sosolka je dobila izziv da mora v nakljucno omarico vreci listek na katerem pise ''vsec si mi'' in izbrale smo omarico 26. IN uganite kaj to je bila njegova omarica! In tisti dan so pred kosilom so me njegovi sosolci zaceli zbadati da sem v njega. Seveda sem rekla da listek ni od mene kar je tudi bilo res. Ampak mislim da oni na ta listek niso pozabili Doma sem bila zelo zalostna in nisem hotela govoriti o tem. In koncno je vse to bilo mimo. In da ne pozabim na polovici 4. razreda se mi je zdelo da je tudi on v mene se zdaj se mi. Med karanteno sem veckrat razmisljala kaj naj naredim, pa nisem vedela. dokler ni prisel vcerasnji dan ko je od moje prijateljice mama moji mami rekla da sva z tistim fantom zaljubljena. Seveda je tudi moja mami to zanikala saj se ji niti sanja ne kaj vse se je dogajalo. Moja prijateljica je samo v 4. razredu vedela da sem jaz v njega druga pa nic in njena mama je to rekla pred mamo od fanta ki mi je bil vsec. In njegov mlajsi bratec tudi misli da sma zaljubljena. Aja in pred karanteno smo se igralui resnica ali izziv in sem rekla resnica in vprasanje '' v koga si zaljubljena'' najprej nisem imela poguma priznati potem pa sem in taskoj po tem sem vse to zaikala bilo mi je zelo zal kaj sem rekla rekla sem da sem v Shawn Mendesa samo da bi zanikala vse skupaj. In nevem kaj naj zdaj naredim bnaj mu povem ali ne kako naj drugim dopovem da nisem v njega , ker nocem da vedo, veckrat sanjam kako bi mu povedala in da mi on pove da je on tudi v mene. In tisti trenutki se dobesedno zgodijo naprimer resnica in izziv sem sanjala da mu takrat povem ampak tisti trenutek vse zapravim. Nevem kaj naj naredim nisem pa cisto prepricana kaj on cuti do mene. Kako naj ukinem posmehovanje in kako naj mu povem. Pa se hvala radiu za reklamo spletne strani.
11letnica

Re: Ljubezen je Sramota

ObjavaNapisal 11letnica » 15 Maj 2020 12:34

Zivjo “zgubljena v ljubezni”!

Zaljubljenost je en lep obcutek. Metuljcki v trebuhu, veselje ko ga srecas, premisljevanje o njem... Vem, da nas je velikokrat sram, ce kdo izve, da smo zaljubljeni, vendar je to nekaj normalnega, tako kot zalost, veselje, jeza... Ko si zaljubljen, se ti (vsaj meni in najbrz še komu) zdi zivljenje lepse.
Ni bilo lepo od sosolk, da so tvojo skrivnost izblebetale drugim. Koliko let/mesecev je ze od tega, ko si jim povedala? Koliko si zdaj stara? Mogoce jim ne bi bilo vec tako zanimivo zafrkavati, ce bi videli, da se ne sikeras. Za mojo sosolko je cel razred vedel, v koga je zaljubljena, pa je ni NIHCE zafrkaval, ker smo to dojeli ze kot nekaj samoumevnega :)).
Sumis, da je tudi on vate. Se dobro poznata? Ce imas njegovo telefonsko ali ime na kaksnem socialnem omrezju, mu lahko pises in ko si dopisujeta napises nekaj v smislu: Nekaj ti moram povedati. Zaljubljena sem vate.
Lahko ga vprasas, ko se igrate resnico ali izziv, v koga je. Ce pa si res pogumna, lahko ta pomemben pogovor opravis v zivo, vendar ti pri tem ne morem ravno svetovati, ker je najbrz res nerodno.
Na internetu in youtubu je veliko informacij o tem, kako naj bi se fantje vedli, ce jim je punca oz. fant vsec. Ce je pozoren do tebe, se pogovarja s tabo, ti pise, mogoce zafrkava (ne tebe in tvojega znacaja, ampak tako malo “za foro”)... so to znaki.
Srecno in še se javi ;)
Upam, da sem ti pomagala. Lep dan še naprej

11letnica
Zgubljena v ljubezni

Re: Ljubezen je Sramota

ObjavaNapisal Zgubljena v ljubezni » 15 Maj 2020 15:28

Stara sem 11 let in pol dva meseca mlajša od njega. Sošolke so me izdale nekje v začetku 4. razreda. Ja zelo dobro ga poznam je moj prijatelj no neke vrste. Imam telefonsko od njegovega mlajšega bratca ampak se bojim da bi izpadlo čudno če bi ga prosila za telefonsko od njegovega starejšega brata. Najni mami sta zelo dobri prijateljici. No nevem včasih se mi zdi da je v mene včasih pa se mi zdi da ne❤️ Ko smo pismo dale v njegovo omarico je padlo ven zato so ga njegovi sošolci videli. Hvala za odg...🌸🌸🌸🌸❤️❤️❤️❤️
Zgubljena v ljubezni

Re: Ljubezen je Sramota

ObjavaNapisal Zgubljena v ljubezni » 15 Maj 2020 18:25

Živjo “11letnica”

Stara sem enajst let sem 5. razred on pa šesti sicer sva dva meseca razlike. Od tistega ko so me sošolke izdale je minilo približno eno leto in nekaj mesecev ampak se vedno mislim da se jim ne da zaupati. S fantom sva dobra prijatelja no neke vrste. Včasih se mi zdi da sem mu všeč včasih pa ne❤️imam tel. od njegovega mlajšega bratca ampak tudi on sumi da sva skupaj kot večina( žal to ni res) nima Instagrama, nevem če ima snapchat ali tik tok. Hvala za hiter odg.🌸
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ljubezen je Sramota

Uredništvo » 18 Maj 2020 08:51

Odgovor svetovalke
__________________

Draga Zgubljena v ljubezni,

že tvoj vzdevek zelo dobro opiše tvojo situacijo in stisko v kateri si se znašla. Sklepam, da je to prvi fant, ki ti je všeč in res ti ni lahko z vsemi temi čustvi, ki so se naenkrat pojavila. Dobra novica je, da je to, kar se ti dogaja, nekaj čisto normalnega in nekaj, kar se na neki točki zgodi prav vsakemu človeku.

Pa pojdiva zdaj na začetek tvojega pripovedovanja. Všeč ti je določen fant in to si povedala svojim sošolkam, verjetno z namenom, da tega ne bodo izdale naprej. Bravo za tvoj pogum, saj si marsikdo tega ne upa narediti! Sošolke so to, kar si jim zaupala, povedale naprej, kar pa nikakor ni bilo prav in pošteno do tebe. Napisala si, da se od takrat ta informacija širi in da misliš, da si tudi ti všeč temu fantu. Torej vprašanje, ki se zdaj poraja je, na kak način to ugotoviti. Sama si že dobivala nekatere signale z njegove strani, da si lahko pomislila, da si mu všeč. Mogoče je tudi njega, prav tako kot tebe, strah in ne ve kako naj pristopi in ti to pove.

Draga Izgubljena v ljubezni, trenutno imaš dve možnosti, da to ugotoviš. Prva je, da mu poveš kar čutiš in postavila si si že vprašanje kako in na kak način. Če ti je neprijetno ob misli, da bi mu to povedala v živo in se ti zdi, da še nimaš dovolj poguma, mu morda lahko napišeš. Lahko tudi poskušaš najti trenutek, ko bosta sama, da ne boš rabila tega govoriti pred drugimi. Težko ti svetujem kateri način je pravi, ker menim, da moraš pri tem slediti sama sebi, prav tako boš tudi sama znala izbrati najboljši trenutek za to. Druga možnost, ki jo imaš pa je, da čakaš, če se bo ta fant sam opogumil in ti povedal, če/da si mu všeč. Tukaj se lahko pojavi ena težavica, saj ti želiš, da drugi tega ne vedo in poskušaš to prikriti ter zanikati. Morda bo zaradi tega fant težje pristopil do tebe, saj bo mogoče tudi sam pomislil, da ti ni všeč.

Vprašala si, kako naj ustaviš posmehovanje. Najprej se je pomembno zavedati, da se ljudje velikokrat posmehujejo drugim zato, ker so sami nesigurni vase ali ker vidijo, da to drugo osebo hitro vznemiri. Pomislima, kaj se bi v resnici zgodilo, če bi drugim ljudem priznala, da ti je fant všeč? Kaj bi se zgodilo, če bi rekla : "Ja, v njega sem, pa kaj?" Lahko, da bi te še naprej hecali, ampak kakšen razlog bi imeli? Zagotovo tudi sama poznaš koga, ki je zaljubljen ali tudi ti potem pomisliš, da je to narobe ali nekaj grdega? Če ne želiš tega direktno povedati, tudi ne rabiš, saj je to popolnoma tvoja stvar in imaš pravico, da rečeš, da o tem ne želiš govoriti ali pa si enostavno tiho in vse skupaj ignoriraš. Velikokrat se zgodi, da so zbadljivke zanimive samo kadar se oseba vznemiri, potem, ko pa se oseba več ne ukvarja s tem, drugi izgubijo interes za zbadanje. Tudi tvoji vrstniki so zagotovo ali pa še bodo v koga zaljubljeni in to ni samo popolnoma normalna, ampak je tudi lepa stvar. Ponavadi se ljudje bojimo priznati, da nam je nekdo všeč zato, ker se bojimo, da druga oseba ne čuti enako. Se mogoče bolj kot to, da bi drugi vedeli bojiš tega?

Verjamem, da se trenutno počutiš popolnoma izgubljena in verjetno edina, ki to doživlja, ampak zavedaj se, da nisi in da je vse to okej in normalno. Tudi če si zapravila nekaj možnosti, da fantu poveš kaj čutiš, ni nič narobe, saj jih bo zagotovo še veliko.

Ostani tako pogumna še naprej in srečno!
Tjaša Hrženjak, mag. zak. in druž. štud.
11letnica

Re: Ljubezen je Sramota

ObjavaNapisal 11letnica » 20 Maj 2020 14:55

Hej “zgubljena v ljubezni”! Veseli me, da si se ponovno oglasila. Oprosti ker ti zdaj nekaj dni nisem odgovorila, ampak nisem ravno spremljala teme.

Vanj si torej zaljubljena ze prb leto in pol. Uau, to je ze kar lepa doba ;). Glede na to, da sumis, da je vate lahko brez problema reces njegovemu mlajsemu bratcu, ce ti da njegovo telefonsko. Verjami, da bo preeesrecen, ce je tudi on vate in bo imel tvojo telefonsko. Dopisujta si, pojdita skupaj ven... in se imejta lepo. Srcno upam da je zaljubljenost obojestranska. Ce te še kaj zanima le vprasaj in javi kako vama gre :) 💛