Mlado-polnoletnost

Vprašanja na tosemjaz.net.
Mkm

Mlado-polnoletnost

ObjavaNapisal Mkm » 13 Maj 2020 21:36

Zdravo. Zanima me razlika med zvezami in spolnostjo pri mladoletnikih in polnoletnikih, kako je urejeno po zakonu. Za mladoletne osebe so po zakonu otroci in za njih odgovarjajo starši, torej so glede zvez in spolnosti bolj „zaščiteni“ po zakonu kot polnoletniki? Če se mladoletnici starši prepovedujejo dobivati s fantom, po zakonu to pravico imajo, ne? Kaj pa v zvezah mladoletnikov in polnoletnikov? Je razlika po zakonu zveza in spolnost med 17-letnico in 18 letnikom? Kaj pa pri večjih starostnih razlikah 17 letnica 27 letnik npr?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Mlado-polnoletnost

Uredništvo » 22 Maj 2020 13:56

Odgovor svetovalca
__________________

Drago dekle!

Zanima te razlika med zvezami in spolnostjo pri mladoletnikih in polnoletnikih, in sicer, kako to ureja zakon. Odgovor te bo morda malce presenetil. Glede spolnosti in zvez med fanti (moškimi) in dekleti zakon ne postavlja nobene meje pri polnoletnosti, ampak je meja pri dopolnjenih petnajstih letih starosti.

Spolni odnosi z deklicami do 15. leta starosti niso dovoljeni in sicer tako za mladoletne kot za polnoletne fante/moške. Naša zakonodaja opredeljuje takšno početje kot spolno zlorabo otroka do 15. leta starosti, ki je kaznivo dejanje. O tem (spolni napad na osebo, mlajšo od 15 let) govori Kazenski zakonik Republike Slovenije. Bistvo opredelitve tega kaznivega dejanja je v tem, da gre za spolno zlorabo takrat, ko obstaja očitno nesorazmerje med zrelostjo storilca in žrtve. Storilec je bolj zrel od žrtve in bi se moral zavedati skrajne neustreznosti oz. negativnih posledic svojega ravnanja, pri čemer izkorišča nezrelost otroka. Še posebej naj poudarim, da pri tem sploh ni pomembno, ali se otrok s tem početjem strinja ali ne, ali si ga celo sam želi. Odgovoren je storilec, ki se mora zavedati nesprejemljivosti svojega ravnanja.

Poudariti je potrebno še naslednje dejstvo. Da je neko dejanje opredeljeno kot spolni napad oziroma spolna zloraba otroka, ni nujno, da pri takšnem dejanju pride do spolnega odnosa ali do kakšnega drugega spolnega dejanja, ampak je spolni napad oz. spolna zloraba že tudi, če storilec kako drugače prizadene spolno nedotakljivost otroka (npr. nagovarjanje k spolnosti, opolzko namigovanje, govorjenje in nadlegovanje, otipavanje idr.).

Po zakonu torej ni meja za spolnost pri osemnajstih letih, ampak pri dopolnjenih petnajstih letih starosti.

Brane But, univ. dipl. psiholog
Mkm

Re: Mlado-polnoletnost

ObjavaNapisal Mkm » 27 Maj 2020 20:44

Vem, da je v Sloveniji kaznivo dejanje, če ima učitelj spolni odnos z mladoletno osebo tudi če je starejša od 15. Let (starejši mladoetniki) npr., če imam prav? Ne vem, pa ali je prekršek če je oseba polnoletna in ima spolni odnos z učiteljem?

Meja 18. let je meja do katere starši odgovarjajo za otroka in za mladoletne osebe so starši dolžni vedeti kje so, če ne so v prekršku? En psiholog je rekel da mu je ena mama rekla da je njena hčerka 16 let zbežala ponoči k fantu in ona ne ve kje je in dase ji je rekel da do polnoletnosti starši to morajo vedeti če ne so v prekršku.
Do 18. Leta bi starši lahko prepovedovali dobivanje s fantom če je ta precej starejši npr 10 let, po 18. letu tega ne morejo več? Za skupinski seks s polnoletnimi osebami je tudi meja 15?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Mlado-polnoletnost

Uredništvo » 29 Maj 2020 13:32

Odgovor svetovalca
__________________

Drago dekle!

Kazenski zakonik Republike Slovenije med kaznivimi dejanji zoper spolno nedotakljivost posebej opredeljuje kršitev spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Drugi odstavek 174. člena Kazenskega zakonika pravi:
(2) Učitelj, vzgojitelj, skrbnik, posvojitelj, roditelj ali druga oseba, ki z zlorabo svojega položaja spolno občuje ali stori kakšno drugo spolno dejanje z osebo, staro nad petnajst let, ki mu je zaupana v učenje, vzgojo, varstvo in oskrbo, se kaznuje z zaporom od enega do osmih let.

Naj še poudarim, da za opredelitev kaznivega dejanja kršitve spolne nedotakljivosti ni torej nujno, da pri takšnem dejanju pride do spolnega občevanja, ampak tudi do kakšnega drugega spolnega dejanja (npr. opolzko govorjenje, nadlegovanje in nagovarjanje k spolnosti, otipavanje, petting ipd.).

Kot vidiš, dosežena polnoletnost pri tem kaznivem dejanju sploh ni omenjena, ampak gre za vse takšne primere nad 15 let starosti žrtve.

Zanima te še skrb staršev do svojih otrok glede na doseženo polnoletnost in prepovedovanje stikov s (precej) starejšimi partnerji. Seveda so starši odgovorni za svoje otroke, vendar pa ta odgovornost s polnoletnostjo otrok, ko torej otroci s polnoletnostjo pridobijo popolno poslovno sposobnost, v celoti ne preneha. Starši imajo npr. preživninsko obveznost do svojih otrok tudi po njihovi polnoletnosti, če imajo otroci status rednega dijaka ali študenta in to do dopolnjenega 26. leta starosti. Otroci pa s 15. letom starosti že pridobijo delno poslovno sposobnost. Lahko se npr. zaposlijo in sami razpolagajo s svojim zaslužkom.

Pa še na kratko odgovor na tvoja dodatna vprašanja. Mladoletni otroci samovoljno ne morejo oditi od doma, pomembna je tukaj volja staršev.
Vsakršna oblika spolnosti z otrokom do dopolnjenega 15. leta starosti je kaznivo dejanje!

Brane But, univ. dipl. psiholog
Mkm

Re: Mlado-polnoletnost

ObjavaNapisal Mkm » 29 Maj 2020 16:32

Za polnoletnost vem, da pri polnoletnosti se lahko npr. slikaš gola če to želiš, do polnoletnosti še šteje to kot kaznivo dejanje pod otroško pornografijo, ne?
Za nekatere učiteljice v zda vem da so želele počakati do polnoletnosti preden so z učencem imele spolni odnos oz. starejši partner je to hotel.
Kolikšna pa mora biti starostna razlika med osebo pod 15 in osebo nad da se šteje kot nesorazmerje? Tudo pod 15 let se začne petting in podobne, zato me zanima koliko starejši partner mora biti?