Daddy issues?

Vprašanja na tosemjaz.net.
Dileme8
Objave: 1
Pridružen: 07 Maj 2020 19:07

Daddy issues?

ObjavaNapisal Dileme8 » 07 Maj 2020 22:14

Hejla! Sem srednješolka, stara 16 let. Že več let opažam, da me privlačijo starejši moški. Pa ne 3 leta starejši fantje, ampak moški, ki so od mene starejši vsaj 10 let. Ne morem si pomagat, ampak nekaj na njih me pritegne.. Pišem vam, ker upam, da me ne boste 'napadli', tako kot bi me najbrž 'society'... Češ da je to nagnusno, bolno, nenormalno itd. Zdaj med odraščanjem sem začela stvari povezovati s tem dokaj aktualnim 'daddy issues'... Moram priznat, da je bil moj oči daleč od idealnega moškega. Prisoten je bil do mojega 6 leta in tega mu še zdaj ne morem oprostiti, a kljub temu sem bila vzgojena v ljubeči družini in zato dvomim, da bi težave z očetom vplivale na to, da me privlačijo zrelejši moški. Prosim vas za iskren odgovor in mnenje, ker me vedno bolj skrbi, da ne bom sposobna najti fanta svojih let, če vedno raje pogledam starejše.
Hvala za odgovor...
dilema
LanasLolita

Re: Daddy issues?

ObjavaNapisal LanasLolita » 08 Maj 2020 22:06

Hej! Moram ti povedati da je to vse OK in da se ne rabiš sekirati glede tega ali kaj podobnega. Jaz imam iste težave, že ko sem bila 14 sem vedno raje 'pogledala' kakšnega ki je bil starejši. Všeč so mi celo 35+ moški, kaj čem.
Mogoče bodo to ljudje v tvoji družbi, lahko da tudi družina sprejeli čudno ali kaj podobnega in jim lahko da ne bo všeč. Ampak se bodo le navadili. Ko boš polnoletna s temu ne bo težav.
Fajn bodi!
Tisto

Re: Daddy issues?

ObjavaNapisal Tisto » 09 Maj 2020 06:48

Zdravo,

nisem strokovnjak, ampak menim, da če se karakterno ujameta, razlika v letih ni pomembna. Vprašanje je le, ali boš našla "pravega" moškega ki je 10 et starejši.

Lepo bodi,
Tisto
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Daddy issues?

Uredništvo » 11 Maj 2020 08:04

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena Dileme 8!

Najprej bi se ti rada zahvalila, da si zbrala pogum in nam zaupala svojo težavo. Upam, da te bo moj odgovor kaj pomiril in pomagal.

Brez skrbi, nikakor te ne bom "napadla", obsojala ali karkoli čemu podobnega. Vsak ima pravico do svojih občutkov in da jih izrazi, hkrati pa tudi ne moremo svojim možganom in telesu ukazovati, kaj lahko čuti in česa ne. Težava, ki jo opisuješ, vsekakor ni nagnusna, bolna ali nenormalna. Trenutno si v obdobju, ko se intenzivno razvija tvoja identiteta – torej, da poskušaš na različnih področjih v svojem življenju raziskovati in odgovarjati na vprašanji "kdo sem oz. kaj si želim" in se tako na primer odločaš, kateri poklic bi rada opravljala v svojem življenju. Med drugim začnemo v tem obdobju raziskovati in odkrivati tudi naše želje glede ljubezni – kakšnih razmerij si želimo, koga si želimo za partnerja ipd. Tako si sedaj prišla do točke, ko si začela ugotavljati, da te privlačijo starejši moški, ki se lahko sicer sčasom tudi spremeni. Glede na naš razvoj in evolucijo je precej normalno in pogosto, da si ženske želimo starejših moških in smo v zvezi s starejšimi moškimi. Ženske namreč, evolucijsko gledano, iščemo moškega, ki lahko nam (in našim otrokom) zagotovi varnost in (finančno) stabilnost, kar običajno velja za moške starejše od nas. In če greva sedaj nekoliko vstran od znanstvenih spoznanj – ljubezen je čustvo, ki se zgodi, ko se zgodi in ne moremo sebi ukazati, kdaj oz. koga imeti rad in koga ne. Tako kot se nekateri ob trenutkih zmage smejejo na ves glas, spet drugi jočejo od sreče ali kot nekateri ob določeni hrani doživijo užitek, spet drugim se ista hrana gnusi. V ljubezni ni pravil, da imaš lahko rad na primer moške, ki so od tebe starejši do največ 5 let, starejših pa ne. Kot si pa sama zapisala, je družba oz. okolica, v kateri živimo, tista, ki začne postavljati določene meje, pravila in obsojati stvari. Na žalost je naša družba takšna kot je, ampak moramo se s tem naučiti živeti. Zelo pomembno je, da znaš slediti sebi, svojim občutkom in svojim željam. Včasih bo imelo to za posledico negativen odziv okolice in je težko. Ampak stalno pretvarjanje biti nekdo drug, zaradi "izmišljenih" pravil družbe slej ko prej vodi v nezadovoljstvo z življenjem in različne druge težave v duševnem zdravju. Moramo si dovoliti biti takšni kot smo. Ljudje, ki nas imajo zares radi, nas bodo take tudi sprejeli.

Glede na zapisano v tvojem vprašanju, sklepam, da si o svoji težavi že brskala tudi po internetu. Prav in pohvalno je, da znaš opazovati svoja čustva in misli, o njih razmišljaš, jih raziskuješ. Ob tem bi te rada opozorila, da bodi zelo previdna, kaj bereš na internetu oz. bodi do informacij zelo kritična, saj je na žalost veliko lažnih informacij. Na naše odločitve in želje vpliva veliko stvari, ki smo jih doživeli v življenju, tako so pri tem seveda pomemben dejavnik tudi naši starši in njihova vzgoja, saj z njimi preživimo vsaj velik del otroštva in mladostništva, niso pa edini dejavnik. Žal mi je za tvoje težave z očetom. Če meniš, da te težave s tvojim očetom obremenjujejo in bi se rada o njih pogovorila, ti svetujem, da obiščeš psihologa. V živo bosta se namreč lahko veliko lažje in poglobljeno pogovorila. Če potrebuješ pomoč pri iskanju psihologa, ti z veseljem pomagam. Hkrati pa če pa boš imela še kakšno drugo vprašanje, dilemo, si seveda vedno toplo vabljena tudi v našo svetovalnico, kjer se bomo potrudili po najboljših močeh.

Upam, da sicer ta čas, ki je za vse nas nekaj novega in lahko precej stresnega, dobro preživljaš. Želim ti vse dobro!
Sara Seršen, dipl. psihologinja (un)