težave

Vprašanja na tosemjaz.net.
težavica678

težave

ObjavaNapisal težavica678 » 07 Maj 2020 11:57

Živjo,
v šoli sem dobra im sem v začetku imela 5, potem pa je vseskupaj padlo na 3 in 4. To je bilo zaradi treningov in tekem. Bila sem preobremenjena, moj dan je izgledal tako: zjutraj ob 6.00 sem vstala šla k pouku ker se mi je mudilo nisem jedla zajtrka, za malico sem v šoli pojedla jabolko. Po pouku sem imela nemščino, ki se je končala 14.25, po tem sem hitro šla na prostovoljstvo, ki se je končalo 16.15. Hitro sem šla domov in se preoblekla da sem ob 16.30 že bila pripravljena za trening. Ko se je trening ob 19.00uri končal sem šla domov pod tuš in spat velikokrat sem težko naredila nalogo, pozabila sem na hrano sploh pa nisem imela časa za učenje. Kmalu za tako napornim urnikom me je začel boleti trebuh, je mogoče da od stresa? Sedaj sem se odločila, da pač nekaj moram dati stran, stran sem dala treninge saj nikoli nisem imela dobrih rezultatov. Sem se odločila prav, čeprav je moj oče vrjetno zdaj razočaran?
Hvala za odgovore
11letnica

Re: težave

ObjavaNapisal 11letnica » 08 Maj 2020 08:07

Uf, tale urnik je pa res natrpan. Poznam podobnega :). Ce ti treningi niso bili v v veselje, rezultati niso bili izjemni, treningov ne pogresas zelo, ti je zdajsni urnik bolj usec... potem je najbrz odlocitev prava. Seveda pa najbolje ves ti
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: težave

Uredništvo » 11 Maj 2020 09:11

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

že iz prebiranja tvojega natrpanega urnika, si lahko predstavljam napetost in stres, ki ga občutiš. Občutek stresa se pojavi, kadar ocenimo, da so pričakovanja okolice ali morda tudi naša notranja pričakovanja tako velika, da jih ne moremo dosegati in da stvari nimamo pod nadzorom. Posledica so občutki tesnobe, zmanjšanje ali povečanje apetita, bolečine v trebuhu, glavoboli ipd.

Takoj na začetku zapisa si izpostavila, da si bila preobremenjena in s teboj se popolnoma strinjam. Izpostavila si tudi, da te veliko boli trebuh, kar kaže na to, da natrpan urnik lahko vpliva tudi na tvoje fizično počutje. Dobro je, da si to ugotovila sama in da si ukrepala na način, da si eno aktivnost dala stran. Sicer ne vem kaj treniraš, ampak sem mnenja, da si sprejela dobro in zrelo odločitev. Na kakšen način si se pa odločala kateri aktivnosti se boš odrekla? Napisala si, da nisi imela dobrih rezultatov in zato se sprašujem, ali ti je pomembno, da si pri vseh aktivnostih uspešna? Imaš tudi kakšno pri kateri zares uživaš in ti rezultati ter uspešnost niso tako pomembni? Dobri rezultati so že prijetni, vendar je najbolj pomembno, da se ti v redu počutiš, da v dnevu najdeš čas zase, za stvari, ki jih rada počneš in ob katerih se sprostiš, da poskrbiš za normalne in zdrave obroke!

Bojiš se, da bo oče razočaran, torej sklepam, da mu še nisi povedala. Vprašanje, ki se mi poraja je, ali so starši tisti, ki si želijo, da imaš veliko aktivnosti? Glede na to, da preobremenjenost vpliva tudi na tvoj šolski uspeh, kar je seveda normalna posledica, je več kot smiselno, da se bolj posvetiš šoli, kot pa ostalim aktivnostim. Poskušaj se pogovoriti z njimi, čeprav je to včasih težko, jim predstaviti svojo stisko in posledice, ki jih zaradi preobremenjenosti občutiš. Staršem je sigurno pomemben tvoj šolski uspeh in predvsem tvoje zdravje, ki pa ob vsem tem zelo trpi. Upam, da boš slišana.

Zanima me, kako pa je potekal sedaj tvoj urnik v teh izrednih razmerah, kjer tvoje aktivnosti v normalnih oblikah niso bile mogoče? Kakšno je bilo tvoje prehranjevanje in počutje? Morda si imela čas in priložnost ugotoviti, katere aktivnosti ti res prinašajo eno notranje zadovoljstvo, katere pa v tebi vzbujajo napetosti in neprijetne občutke. Vabim te k razmisleku o tem, kaj si zares želiš in kaj ti je pomembno.

Želim ti, da ostaneš pogumna še naprej in predvsem, da poskrbiš zase in zmanjšaš svoj hiter tempo in da zadihaš.

Srečno.
Tjaša Hrženjak, mag. zak. in druž. štud.