Prepir/nasilje

Vprašanja na tosemjaz.net.
Fija

Prepir/nasilje

ObjavaNapisal Fija » 06 Maj 2020 00:21

Pozdravljeni,
Pred kratkim sem bila deležna v prepuru med mojo najblojso prijateljico in njeno mamo. Izrecenih je bilo kar nekaj grdih besed in tudi udarcev iz strani mame. Zanima me kako bi ji lahko pomagala?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prepir/nasilje

Uredništvo » 08 Maj 2020 15:34

Odgovor svetovalke
____________________

Pozdravljena,

Predlagam, da se s prijateljico o tem pogovoriš, kaj zanjo ravnanje mame pomeni, kako se počuti, kakšno pomoč želi. Pomagaš ji lahko na način, da jo seznaniš z informacijami, kam po pomoč: da se lahko umakne v Krizni center za mlade; da lahko pokliče na telefon Društev SOS, Društva za nenasilno komunikacijo…, kjer bo dobila ustrezno podporo in pomoč, predvsem pa usmeritve, da pokliče CSD v svojem kraju, kjer ji bodo nudili pomoč in podporo.

Ti pa ji lahko nudiš podporo, razumevanje in jo predvsem spodbujaš ter motiviraš, da je pripravljena spregovoriti o dogajanju z odraslo osebo, ki bi ji lahko pomagala. Prav je, da dobiš njeno dovoljenje.

Opisano dogajanje je nasilje, ki je kaznivo dejanje in je prav, da je prijavljeno policiji. Pogovorita se tudi o tem. Vključiti druge odrasle ljudi in ustanove v dogajanja nasilja je pomembno, predvsem zaradi tega, da žrtev in povzročitelj nasilja ne ostajata več sama. Z vključitvijo drugih odraslih in ustanov, je večja verjetnost da se nasilno ravnanje prekine, kar pa je cilj vsega.

Lep pozdrav,
Nataša Omladič Ograjenšek, prof. socialne pedagogike