Koliko pojesti

Vprašanja na tosemjaz.net.
NinaaNinaa

Koliko pojesti

ObjavaNapisal NinaaNinaa » 05 Maj 2020 08:06

Pozdravljeni, zanima me koliko kalorij naj clovek pri mojih letih zauzije? Sem malo pretezka in ne maram nobene oblike gibanja, tako da bi rada shujsala samo s hrano.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Koliko pojesti

Uredništvo » 10 Maj 2020 23:20

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

štetje kalorij običajno ne prinese željenih rezultatov, zato se za hujšanje že precej časa ne uporablja. Štetje kalorij je zelo naporno in nezanesljivo. Ljudje imamo različen metabolizem in kar je za nekoga primerno število kalorij, je za drugega preveč ali premalo. Tudi ni vseeno iz kakšne hrane prihajajo kalorije. Prečiščeni ogljikovi hidrati zvišajo izločanje inzulina, ki zaužite kalorije, ne glede na njihovo število, zelo hitro pospravi v zaloge in povzroči ponovno lakoto.

Če hujšaš s hipokalorično dieto, se bo kmalu po končani dieti vrnila vsa izgubljena teža in še nekaj presežka. Zdravo prehranjevanje mora trajati za vedno, da se prekomerna teža ne povrne. Če si malo pretežka, malo zmanjšaj obroke in teža se bo normalizirala. Ali pa določena živila, ki bolj redijo (sladkorji, škrobna živila, maščobe) zamenjaj za živila, ki redijo manj in vsebujejo več vlaknin, beljakovin.

Lep pozdrav,
Lucija Gobov, dr.med.,
specialistka pediatrije