Nova Evropa

Vprašanja na tosemjaz.net.
Nova Evropa

Nova Evropa

ObjavaNapisal Nova Evropa » 04 Maj 2020 21:01

Pozdravljeni,

z Vami bi rad delil svoje mnenje, mišljenje. Vesel bom, če bom lahko dobil kakšen odgovor, izmed katerih od Vaši strokovnjakov.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nova Evropa

Uredništvo » 11 Maj 2020 09:17

Odgovor svetovalke
__________________

Dragi mladenič,

nisem ti takoj odgovorila, ker sem kar veliko premišljevala o tvojem pismu. Ko sem ga brala, sem bila prepričana, da ga piše mnogo starejši fant. Ne samo zaradi vsebine, ampak tudi zaradi lepega knjižnega jezika, ki ga uporabljaš. V marsičem se strinjam s teboj. Sovražni govor ne sodi v demokratično družbo. Žal se nikomur, ki ga širi ne zgodi nič. Zakaj je tako, ne vem. Vem pa, da se zgolj z zakonodajo tega ne da rešiti. Tisto, kar povezuje družbo v neko celoto, niso zakoni, ampak vrednote, ki jih človek pridobi v družini, šoli, tudi preko medijev. Dokazno je, da so ljudje srečnejši tam, kjer je stopnja ekonomske enakosti med ljudmi višja. Tudi če imajo vsi manj. To ni pomembno. Tisto, kar ljudi boli, je visoka stopnja neenakosti, ne glede na višino družbenega dohodka.
Prav je, da ne želiš biti zgolj opazovalec družbenih dogodkov in da si odločen spreminjati svet, ki drsi vedno globlje v prepad. Toda v tvojem pisanju je zaslediti kar nekaj protislovij: si proti nasilju, toda svoj pogled na svet bi uveljavlja tudi s silo? Kako gre to skupaj? Žal tudi ti v tvojem razmišljanju diskriminiraš vernike. Veš, potreba po duhovni dimenziji je človeku prirojena. Že vse od prazgodovine naprej so ljudje verjeli v nekaj ali nekoga...To ni nič slabega. Vse religije sveta so v svoji izvirni obliki dobre. Izrodijo pa se takrat, ko se začno religiozna čustva izkoriščati v druge namene. Bodisi politične,
ekonomske, ali pa kot sredstvo nadzora nad ljudmi. Veliko hrvaški književnik Miroslav Krleža je dejal: "Na svojem grobu ne želim niti križa niti zvezde. V imenu obeh je bilo storjenih preveč zločinov:"

V svojem življenju, ki niti ni tako kratko, sem spoznala poštene vernike, nepoštene ateiste in seveda obratno. Človeka ne moremo uniformirati, saj je vsak izmed nas enkratno, individualno in svobodno bitje. In kdor to spoštuje, ima možnost spreminjati svet. Ker si zelo razmišljajoč fant, ti ne bo težko prebrati nekaj knjig, ki ti jih toplo priporočam. Dobiš jih v vsaki knjižnici.
Viktor Frankl, Kljub vsemu reči življenju da in Nezavedni bog oz. bog podzavesti
Erich Fromm, Umetnost ljubezni in Anatomija človekove destruktivnosti (razdiralnosti), Imeti ali biti
Karl Marx in Friedrich Engels, Komunistični manifest

Morda bodo trenutno zate prezahtevne, toda že v srednji šoli, jih lahko začneš prebirati.

Dragi Primož. Ne izgubi mladostnega zagona, strpnost pa bo tudi še prišla.

Prav prisrčno te pozdravljam in želim vse dobro.
mag. Maja Krajnc, univ. dipl. sociologinja in politologinja