slaba koža

Vprašanja na tosemjaz.net.
zelimspremembo

slaba koža

ObjavaNapisal zelimspremembo » 04 Maj 2020 20:44

Pozdravljeni!

Na vas se obračam, ker se soočam s problemom slabe kože. Stara sem 16 let in problem opažam že vsaj 4 leta. Malo za šalo malo za res sem vsega tega že sita. Mojo prvo menstruacijo sem dobila pred malo manj kot dvema letoma in ti problemi so se pojavili že prej - samo za opombo. + imam dokaj mastno kožo

Malo bolj na podrobno: Moj problem so mozolji --> nimam aken. Predvsem jih je veliko po čelu, na senčnicah ter licih, vendar se pojavljajo tudi drugot po obrazu. Vedno pa se kakšen najde tudi na hrbtnem delu ter občasno na vratu in oprsju. Sami mozolji večinoma izgledajo bolj kot samo majhne izbolklinice (teh je res veliko na čelu), kdaj pa so tudi kakšni podkožni oz. večji (teh je na čelu manj in so predvsem na licih in hrbtnem delu.

Vem da mi tukaj verjetno prav veliko ne boste mogli svetovati, zato me bolj zanima kje naj začnem iskati pomoč. V mislih sem imela predvsem dermatologa, prijateljica pa je ponudila tudi opcijo, da bi pomoč iskala pri ginekologu. Ali moram za to najprej poklicati k osebni zdravnici (nevem ali zaradi tega sploh dobiš napotnico) ali bo bolje da bi šla kar privat.

Lep pozdrav ih hvala za pomoč ze v naprej
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: slaba koža

Uredništvo » 10 Maj 2020 23:14

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena!

Ena od možnosti je, da najprej začneš pri kakšni izkušeni kozmetičarki, ki lahko globinsko očisti kožo na obrazu ter telesu in ti svetuje glede nege.
Druga možnost je, da obiščeš osebnega zdravnika, ki ti lahko predpiše kreme, ki lahko precej izboljšajo videz kože, vendar boš ob tem potrebovala tudi dober negovalni režim. Če bi se osebnemu zdravniku zdelo, da stanje tvoje kože zahteva pregled in vodenje s strani dermatologa, te lahko k njemu napoti.
Ginekologi pa redkeje rešujejo izključno probleme s kožo, zato bi to bila zadnja možnost.
Poleg dobre nege oz. terapije pa lahko tudi sama narediš marsikaj za lepšo kožo. Včasih je dovolj že hrana bogata z vitamini in minerali ter zdravimi maščobami pa tudi uživanje tekočin, gibanje na svežem zraku in dober spanec.
Poskusi najprej s stvarmi, ki ne vključujejo zdravil, šele če to ne pomaga, poskusi tudi z zdravilnimi kremami.

Veliko sreče in lep pozdrav!
Sanja Vulović, dr.med., specializantka pediatrije