srednja sola

Vprašanja na tosemjaz.net.
klara54554545

srednja sola

ObjavaNapisal klara54554545 » 04 Maj 2020 11:54

Pozdravljeni,
am ja sem deveti razred in ja mal sem zmedene glede tega kaj si želim v življenju. Svojo prijavnico sem oddala na gimnazijo samo imama dvome, kaj si želim doseči v življenju... v vsakem primeru vem da bi po zaključeni srednji šoli šla naprej na faulteto... že dolgo časa sem si sicer želela postati nekaj kjer lahko pomagam ljudem saj me to zelo osrečuje... zanima me zdravstvo medicina... razmišljala sem o vsem fizioterapevt, klinični psiholog, zdravnik...vem da za fizioterapevta ne rabiš jiti na gimnazijo saj lažje prideš na fakulteto preko srednje zdravstvene šole... V šoli imam večino zaključeno 5, 4 kdaj mogoč kej3... sem učenka, ki ji ne gre vse že takoj v glavo moram se usest za mizo in učit... kar včasih ne rata zato pridejo tudi slabše ocene kdaj.. ja vglavnem nisem zihr kaj si želim če bi šla na medicinsko fakulteto,filozofsko... kjer rabim splošno maturo če bi mi uspelo.. ker vem, da sta obe šoli zelo težki.. prav tako fizioterapevtska fakulteta v primer, da bo gimnazija na katero grem vem da je tam težje itd. in da ima ta fakulteta tako kot že zgoraj naštete druge zelo visoke omejitve... Nevem kaj naj kakonaj si postavim cilj... mislite, da mi lahko uspe? če bo moja pot na gimnaziji kjer se bom mogla zelo potrudit itd.. in naprej na nevem npr med.fakulteti? HVALA za vaš nasvet
radpomagam
Objave: 25
Pridružen: 11 Mar 2020 23:36

Re: srednja sola

ObjavaNapisal radpomagam » 05 Maj 2020 14:10

Pozdravljena, klara54554545!

Prepričan sem, da ti bo uspelo priti na želen faks. Mislim, da je najbolje da greš na gimnazijo, saj ti odpira vrata v vse študije in fakultete. Tudi, če se boš še kdaj premislila in izbrala drugačno pot, ti gimnazija omogoča ogromno izbiro fakultet in poklicev.

Iz lastnih izkušenj ti lahko povem, da je gimnazija težja kot OŠ, kar je tudi logično. A gimnazija vseeno ni tako zelo težka in če imaš dobre učne navade ni problema. Glede na to, da imaš dobre ocene, ti gimnazija ne bi smela predstavljati problema.

Res je da imajo nekatere fakultete omejitve. Pri tem se upošteva predvsem uspeh na splošni maturi, splošni uspeh v 3. in 4. letniku in še nekatere druge stvari, odvisno od fakultete.

Ja, torej kot gimnazijec ti svatujem, da greš na gimnazijo. V štirih letih boš dobila veliko znanja iz vseh področij in gimnazija ti bo odprla vrata v veliko večino fakultet in študijskih programov. Prav tako imaš še čas, da razmisliš, kaj te res veseli in kaj bi v življenju rada počela.

Upam, da sem ti pomagal :)

lp, radpomagam
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: srednja sola

Uredništvo » 12 Maj 2020 09:45

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

kot opisuješ, si prijavo oddala na gimnazijo. Najprej je torej tvoj cilj, da čim bolje zaključiš deveti razred. V obdobju šolanja na gimnaziji boš spoznavala nove predmete in pridobila tudi več informacij glede poklicev. Razmisli, ali mogoče med tvojimi znanci obstaja kdo, ki opravlja katerega izmed poklicev, ki so na tvojem spisku želja. Pomembno je, da se pozanimaš, kaj dejansko dela oseba z določenim poklicem na svojem delovnem mestu.
Veliko koristnih informacij o poklicih najdeš tudi na spletni strani Zavoda republike Slovenije za zaposlovanje:
https://www.ess.gov.si/ncips/opisi-poklicev
-> izbereš začetno črko poklica in poiščeš tiste, ki te zanimajo.

Poleg tega pa razmisli tudi o svojih sposobnostih, s čim se rada ukvarjaš, ... Včasih je koristno tudi, da povprašamo svoje prijatelje, starše, kako nas oni vidijo, v katerem poklicu bi se dobro znašli. Po predelavi vseh informacij, ki jih boš v prihajajočih letih pridobila, pa bo odločitev samo tvoja. Ti boš tista, ki boš v življenju ta poklic opravljala in naj ne bo to izbira na podlagi želje tvojih staršev ali prijateljice, s katero bi želela nadaljevati šolanje tudi na fakulteti.

Želim ti super zaključek osnovne šole in uspešno ter pogumno zakorakaj v srednjo šolo. Če boš imela še kakšno vprašanje, sem ti na voljo.

Lepo te pozdravljam,
Tjaša Rola, mag. psihologije