anoreksija in prenajedanje

Vprašanja na tosemjaz.net.
posebna deklica
Objave: 2
Pridružen: 02 Maj 2020 18:47

anoreksija in prenajedanje

ObjavaNapisal posebna deklica » 02 Maj 2020 19:06

Vse se je začelo okoli avgusta lani, ko so sošolke začele z bolj aktivnim življenjem (tek po kolovozu). Kmalu po tem sem tudi jaz začela športati (naložila sem se aplikacijo Women Workout at Home).

Sedanje stanje je kritično. Občutek imam, da vsako stvar, ki jo pojem, ostane na meni, če je ne pokurim s treningom. Pojem torej ravno toliko kot pokurim, vendar mi pogosto spoleti iz rok in se prenajem oz. se nažiram s hrano. Imam občutek kot da si mi je ves trud podrl, postanem razburjena in sama sebi nič vredna. Če je le možno grem na sobno kolo ali pa opravim vadbo s fitniserko, da si pojedeno hrano oprostim. Športam ponavadi vse na skrivaj pred mojimi starši, sestrami in brati. Oni vejo, da z mano ni vse uredu, vendar me pri tem ne razumejo, kako težko je, če se prenaješ.

Trudila sem se z rednimi obroki, ampak še vedno ne znam in ne zmorem sama uravnavati, koliko in kaj je dobro jesti. Velikokrat se zelo najem za zajtrk, pa potem iz zavedanja, da sem se prenajela, izpustim malico. Če je kaj dobrega za kosilo, kar sama vzamem cel lonec in iz njega pojem kolikor je možno in to ne z žlico, ampak če so na primer makaroni, kar z rokami. Ponavadi je tako, da jaz vem, da sem sita, ampak še kar jem (se nažiram), ker mi je pač dobro, potem pa me boli trebuh in sem cela tečna. Poskusila sem jesti tudi bolj počasi, ampak potem še vseeno grem do lonca in stoje jem ob njem, nepremišljeno...

Sploh v karanteni se je stanje še poslabšalo, tudi psihično, saj smo vsi doma (6 članov). Velikokrat se v družini kregamo, pogosto ravno zaradi hrane in mene. Hitro padem v jok. Ko želim kaj povedati, nimam toliko moči, da bi to lahko povedala v tistem trenutku, saj me prevzamejo solze. Počutim se kot, da me noben ne posluša in da moje mnenje ne vpliva. Tudi učitelj za športno zdaj v karanteni veliko več zahteva - dnevna poročila, tek itd.

Izgubila sem menstruacijo. Imam 47 - 48 kg.

Je v moji moči, da se izvečem iz tega? Lahko na kakšen način sama nadzorujem moje prehranjevanje? Kako naj preprečim prenajedanje?
Naj grem do zdravnika?
Jagoda1
Objave: 51
Pridružen: 14 Avg 2019 14:27

Re: anoreksija in prenajedanje

ObjavaNapisal Jagoda1 » 04 Maj 2020 15:27

Živjo mene pa samo zanima koliko si velika. Tudi sama imam iste težave. Stara sem 14 let, velika sem 167 cm in v dveh dneh shujšala iz 45 kg na 42.5 kg. Jaz jem samo 1 Oz. 2 obroka na dan(kosilo in večerja-večerja je samo pomaranča ali pa jabolko) jaz se ne prenajedam tako kot ti.
posebna deklica
Objave: 2
Pridružen: 02 Maj 2020 18:47

Re: anoreksija in prenajedanje

ObjavaNapisal posebna deklica » 04 Maj 2020 18:33

Velika sem 167,5 cm. Upam, da se ti stanje čim hitreje poboljša :)
Jagoda1
Objave: 51
Pridružen: 14 Avg 2019 14:27

Re: anoreksija in prenajedanje

ObjavaNapisal Jagoda1 » 05 Maj 2020 08:41

Enako
Žalost112019
Objave: 70
Pridružen: 07 Feb 2020 23:30

Re: anoreksija in prenajedanje

ObjavaNapisal Žalost112019 » 06 Maj 2020 15:56

Hej hoj!

Zelo mi je žal za obe.

Jaz sem kmalu zapadla v anoreksijo in bulimijo, sedaj pa se tudi prenejem kdaj, ampak vseeno športam vsak dan, da se rešim občutka ne pokurjenosti kalorij, maščob...
Ampak moja sestra se/se je spopadala z motnjami hranjenja.

Naj ti odgovorim po točkah glede na zastavljena vprašanja.

1. Vsekakor moraš ti imeti željo, zagon, vztrajnost, urnik... da se ti to popravi in uravna, saj brez tvojega sodelovanja ne boš nikoli dosegla cilja. Pa seveda poslušaj nasvete strokovnjakov (to pojasnim še naprej). To je res nujno in to je kar lahko narediš ti.
2. Svojo prehrano nadzoruj z urnikom (kdaj boš jedla), pa seveda, da si daješ raje malo oa večkrat, da ko boš začutila da si sita oz. bo tvoj trebuh pred tem da te začne bolet odnehaš oz. pred sabo še nimaš tako velike količine.
3. Predlagam ti, da stopiš do zdravnika, ki ti bo najverjetneje dal napotnico oz. ti bo poskušal pomagati kot povedel (z napotitvijo, s pomočjo tvojih staršev...). Seveda pa se zaupaj tudi domačim (vsaj enemu).

Upam da sem ti kaj pomagala :)

Srečno, pa piši še kaj
Žalost
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: anoreksija in prenajedanje

Uredništvo » 07 Maj 2020 14:49

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

vidim, da si v stiski, ki se je, razumljivo, v času karantene še poslabšala. In ker se slabo počutiš, ker si nezadovoljna, se še več ukvarjaš s hrano, ki pa je le simptom, le zunanji znak tvojih težav, ki pa so drugje, v nesprejemanju same sebe, nezadovoljstvu s svojim telesom. Zakaj? Pri težavah, ki jih opisuješ in sodijo med motnje hranjenja, je začaran krog vrtenja okrog hrane, njene porabe nekaj, kar osebi s to motnjo zapolnjuje ves dan.

Se da izvleči iz tega? Ko se človek odloči, se vse da, tudi premagati motnje hranjenja in verjamem, da si to želiš, da si (spet) želiš normalnega življenja brez večnega obremenjevanja s količino zaužite hrane in s stalnim športanjem zaradi porabe kalorij.

Zaradi manipuliranja s hrano, omejevanja in prenajedanja, človek sčasoma izgubi občutek za lakoto in sitost (mislim, da veš, kaj želim povedat).

Torej, kaj narediti, kako stvari spremeniti? Tvoj predlog se mi zdi dober, predlagam, da obiščeš svojega osebnega zdravnika in mu predstaviš svojo zgodbo, povej vse, kar si zaupala tudi meni. Z osebnim kontaktom bo lažje, lahko se bosta dogovorila/i za spremljanje tvoje teže, za obisk ginekologa,… Lahko pa pokličeš tudi na Svetovalnico za motnje hranjenja Muza. Njihova številka je 01 425 03 38, uradne imajo v sredo in četrtek od 13h – 14h, mladostnikom so na voljo tudi v sredah med 14. in 15. uro. Brez skrbi, razumeli bodo tvojo stisko in tvojo motnjo, lahko se boš dogovorila za srečanje s svetovalcem…Prilagam ti še zloženko Kako razumeti motnje hranjenja? Preberi, morda ti bo olajšalo odločitev. In verjemi nisi sama, ki se spoprijemaš s to motnjo, mnogo mladih ima take težave….Če te še kaj bega ali imaš kakšno dodatno vprašanje, se mi ponovno oglasi.

Le pogumno, splača se. Svet brez motenj hranjenja je lepši in bolj enostaven. Držim pesti zate.

Pa še link do zloženke: https://www.nijz.si/sl/publikacije/razu ... -hranjenja

Alenka Hafner, dr. med.,
specialistka javnega zdravja