adhd/motnja pozornosti

Vprašanja na tosemjaz.net.
uporabnik1425
Objave: 1
Pridružen: 02 Maj 2020 10:36

adhd/motnja pozornosti

ObjavaNapisal uporabnik1425 » 02 Maj 2020 10:54

Pozdravjeni!
Ne vem kam naj se obrnem glede adhd, da bi sploh poiskala kaj informacij, saj večina tem na forumih povezanih z adhd je namenjena staršem z otroki, ostalo so ponavljajoči se članki, prav tako za otroke z adhd, v katerih je predvsem v ospredju je hiperaktivnost, zelo malo o nepozornem tipu. Brala sem veliko tujih člankov in virov, ki so mi zelo v pomoč, predvsem o slabi regulaciji čustev, česar v naših člankih še nisem zasledila.
Spogledujem se z idejo, da bi poiskala profesionalno pomoč, ampak kar ne najdem, če je kakšna klinika ali psiholog med drugim specializiran za to motnjo. Na forumih berem samo kako so nekateri neresni, drugi imajo izkušnje le z otroki in ne odraslimi.
Ima kakšen mladostnik ali odrasli lastne izkušnje ali znance z adhd? Pozna kdo, kam bi se lahko napotila po pomoč za postavitev diagnoze?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: adhd/motnja pozornosti

Uredništvo » 09 Maj 2020 10:56

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena!

Glede na to, da si že polnoletna, je najlažja pot, da pri izbranem osebnem zdravniku prosiš za napotnico za kliničnega psihologa. Potem pa se lahko naročiš v najbližjem zdravstvenem domu, kjer imajo zaposlene psihologe. Največ se jih sedaj obrača na Centre za duševno zdravje odraslih, ki jih imajo v mnogih večjih zdravstvenih domovih.
Kot si že sama ugotovila, res je, največkrat je adhd diagnosticiran že pri otrocih, saj imajo otroci ponavadi več težav z obvladovanjem svojih telesnih reakcij pa tudi čustev. Tekom odraščanja pa motnja dobiva drugo sliko, manj je težav z hiperaktivnostjo, ostajajo pa povečini težave z zbranostjo oziroma pozornostjo.

Lep pozdrav,
Tina Rzeničnik Uršič, mag. psihologije