covid-19

Vprašanja na tosemjaz.net.
To_sem_jaz_uporabnik
Objave: 58
Pridružen: 09 Apr 2019 16:05

covid-19

ObjavaNapisal To_sem_jaz_uporabnik » 25 Apr 2020 18:47

Pozdravljeni,

Ne vem koga vprasati, na internetu so odgovori razlicni. Kako gre s tem virusom, ali je zdravilo blizu ? Gre stanje na boljse ? Mi smo od sole dobili da bomo nekatere ocene dobili online. Zanima me kdaj mislite da se bomo vrnili v solo, ce se bomo sploh vrnili to leto ?
radpomagam
Objave: 23
Pridružen: 11 Mar 2020 23:36

Re: covid-19

ObjavaNapisal radpomagam » 28 Apr 2020 14:18

Pozdravljen/a!

Odgovori so na internetu različni zato, ker nihče ne ve, kako bo epidemija naprej potekala, koliko bo še okuženih...
Vsako območje (država), kjer virus kroži, potrebuje nekaj časa, da okužbe omeji. V nobeni državi ne bo epidemija odpravljena v samo parih tednih od prve okužbe, je pa res, da se okužbe in širjenje virusa močno omeji s ukrepi, ki jih izvaja večina držav (zaprte šole, prenehanje nenujnih dejavnosti, prepovedi zbiranja, samoizolacija, maske na javnih mestih...). Po mojem mnenju gredo stvari vseeno počasi na bolje, a situacije ne smemo prehitevati in podcenjevati virusa. Kitajska stanje obvladuje, vsi novi primeri so uvoženi v državo, tudi Italija in Španija sta že dosegli vrhunec epidemije in se zdaj situacija počasi umirja. Največ obolelih je trenutno v ZDA, kjer imajo tudi veliko smrtnih žrtev, je pa res, da se veliko ljudi tam še vedno ne drži vladnih omejitev.
Mnogi znanstveniki noč in dan razvijajo zdravilo in cepivo proti koronavirusu, a moramo razumeti, da je to dolgotrajen proces. Trenutno že testirajo nekatera druga zdravila, ker so se izkazala za vsaj delno učinkovita proti koronavirusu. Ko zdravilo razvijejo, ga morajo še lep čas testirati in iskati morebitne nezaželene učinke. To lahko traja še neka mesecev, je pa res, da bomo ogromno naredili že z upoštevanjem omejitev in preventivo. Zdi se mi, da se bomo lahko vrnili v normalno življenje že pred pravim cepivom/zdravilom.
Ja, večina pouka trenutno poteka prek spleta, nekatere ocene bodo zagotovo zaključene tako. Zdi se mi, da bomo lahko šli nazaj v šole, saj se situacija izboljšuje. Maturanti naj bi prvi šli v šole zaradi mature, za ostale se pa ne ve točno. Lahko, da bomo šli v šole že sredi maja, konec maja, začetek junija. Dvomim, da letos ne bomo šli več v šole, a seveda moramo spremljati situacijo in postaviti zdravje prebivalstva na prvo mesto.

Upam, da sem ti pomagal in ne izgubi upanja :)

lp, radpomagam
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: covid-19

Uredništvo » 29 Apr 2020 13:44

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljen.

Epidemijo v Sloveniji uspešno obvladujemo, vendar še ni zaključena, kar pomeni, da se bodo do nadaljnega ohranjali določeni ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni COVID-19. Pred začetkom prihodnjega leta ni pričakovati, da bo na voljo cepivo za splošno rabo, saj so potrebne obsežne študije o varnosti in učinkovitosti pripravljenih cepiv.

Glede odprtja šol se strokovnjaki še dogovarjajo, prvi možni datum naj bi bil 11. maj. Pri odločitvi jim bodo pomagali rezultati nacionalne raziskave o razširjenosti COVID-19, trenutno stanje okužb in izkušnje drugih držav. Verjamem, da bomo tudi pri rahljanju ukrepov podobno uspešni kot smo bili do sedaj.

Prijazen pozdrav.
Anja Strmšek, dr.med.