Bojim se

Vprašanja na tosemjaz.net.
TaraK16

Bojim se

ObjavaNapisal TaraK16 » 25 Apr 2020 10:57

Sem 16 letna punca, ki je zelo vzljubila hojo v casu karantene, hehe. Rada hodim dve, tri urice vsak dan. Vcasih grem s psom in mamo, vcasih sama. Tu je tezava. Zivim na takem obmocju, kjer je veliko migrantov. Enkrat sem srecala 3, kar na lepem na cesti 300 m iz vasi. Se dobro, da sem bila s psom (ker je velik so se ga bali in se niso priblizali za manj kot 5 metrov). Bilo me je zelo strah. No nekaj dni nazaj so prisli policisti, ker so bili tudi migranti ob vasi. Ne vem pa ali so jih dobili ali ne. Nasla sem tudi veliko (verjetno njihovih) stvari, ki jih recimo prejsnji dan ni bilo. Zelo me je strah hodit sedaj. Neprijetno mi je in tudi pes noce in ne more vedno z mano, ker je tudi ze starejsi. To se je dogajalo tudi lani. Celo k nam so prisli na dvorisce in sem poklicala policiste ker sem bila sama doma in sem se bala. Tako da me je zelo strah sedaj kam it. Tu v teh krajih prijateljev nimam, da bi sli skupaj hodit. Mama tudi ne more vedno z mano, ker dela. Kaj naj storim? Naj grem vseeno sama hodit, naj se s cim obvarujem in kako? Saj vem, da vsi niso slabi in mi ne bojo nic naredili, a vseeno se bojim. Nikoli se ne ve na koga naletis. Tudi mama mi vecinoma ne pusti, da sama kolovratim okrog. Kaj naj storim? Zelo nesrecna bom, ce ne grem hodit. Ker mi je zelo prijetno hodit in si spucam glavo in vse, ce grem.
Hvala.
radpomagam
Objave: 23
Pridružen: 11 Mar 2020 23:36

Re: Bojim se

ObjavaNapisal radpomagam » 28 Apr 2020 14:51

Pozdravljena, TaraK16!

Najprej bi ti seveda svetoval, da ne hodi toliko, a glede na to, da ti hoja res veliko pomeni svetujem, da vsaj zmanjšaš čas in količino hoje na dan. Dobro je, da se veliko gibaš, a zdi se mi, da je eno ura hoje na dan dovolj, še posebej, če te je med hojo strah in se počutiš neprijetno, kar je razumljivo. Prav tako ti svetujem, da ne hodi zelo daleč od svojega doma. In vseeno bi bilo bolje, da ne hodiš sama, ampak, da greš z mamo ali s kom drugim ali s psom, odsvetujem ti, da sama hodiš.
Da odgovorim še na vprašanje "naj se s cim obvarujem in kako?". Zelo priročno in pametno je imeti "pepper spray", solzivec po naše. Kupiš ga v kakšni specializirani trgovini (kakšen army shop ima zagotovo to). To je pač majhna flaška, ki jo lahko obesiš na ključe. Moraš vedeti, za nakup moraš biti polnoleten in pokazati dokumente. Ker si ti še 16, prosi mamo (ali koga drugega polnoletnega), da ti kupi in ji razloži situacijo, gotovo bo razumela. Solzivec se moraš tudi naučiti uporabljati, saj ti drugače ne koristi. Ponavadi kot sprej, kot dezodorant recimo, le da je manjši.

Torej, zmanjšaj količino hoje, ne hodi sama, ne hodi v temi, ne hodi daleč od svoje hiše in priskrbi si solzivec.

Upam, da ostaneš varna :)

lp, radpomagam
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Bojim se

Uredništvo » 04 Maj 2020 17:30

Odgovor svetovalke
____________________

Draga mladenka,

tvoje pismo me je zelo razveselilo, hkrati pa tudi razžalostilo. Razveselilo zaradi tega, ker si našla resnično pozitiven izhod, kako se
pomiriti in se napolniti z energijo. Razžalostilo pa zaradi tega, ker človeštvo, kljub temu da proizvede dovolj hrane za vse ljudi, nikakor ne uspe preprečiti lakote in siromaštva. Večina migrantov zapusti svojo deželo prav zaradi tega. V upanju, da bodo našli spodoben vir preživetja za svojo družino, ki je ostala doma in tudi zase. Težko sodim kakšni so migranti, ki jih ti srečuješ. Še težje pa o tem, ali so nevarni ali ne. Morda iščejo zgolj vodo, da si potešijo žejo, ali košček kruha. Ne vem. Skušam razumeti tvoj strah, čeprav dvomim, da je utemeljen. Prav zato ti ne morem svetovati, kaj narediti v tvojem primeru. Morda lahko skrajšaš tvoje sprehode na okolico, ki je varna, kjer so še hiše in namesto, da greš enkrat, boš šla po isti poti večkrat.Obvaruješ se lahko z nasmehom, prijazno besedo in morda vprašanjem, ali jim lahko kako pomagaš, če bi do bližnjega srečanja zares prišlo.

Vsekakor pa vedno nosi s seboj telefon in imej ob sebi tvojega kužka, kolikor seveda zmore. Prilagodi svojo hojo njegovim sposobnostim in seveda starosti. In skušaj večkrat nagovoriti mamo, da gre s teboj. Tudi njej hoja ne bo škodila.

Bojim se, da ti nisem dala nasvetov, ki si jih pričakovala. Toda verjamem, da so ljudje v večini dobri, dobronamerni in žal se zaradi
tistih nekaj posameznikov meče slaba luč na vse. Ampak tako je vsepovsod. Kdor išče dobro, bo dobro našel, in kdor išče slabo, bo slabo našel.

Želim ti, da ne bi imela nikakršnih neprijetnih srečanj. Uživaj še naprej v naravi, v hoji in lepih misli.
mag. Maja Krajnc, univ. dipl. sociologinja in politologinja
TaraK16

Re: Bojim se

ObjavaNapisal TaraK16 » 05 Maj 2020 08:44

Hvala za odgovor. Sem se odlocila, da ne bom sla nikamor sama. Mogoce 1x na teden z mamo, ce bo mogla in s psom, ce ga bom prepricala. Tako da to bo vse. Bom nesrecna, a kaj cem. Raje to, kot da zivim v strahu.
Krištof

Re: Bojim se

ObjavaNapisal Krištof » 05 Maj 2020 16:10

Eden največjih neoliberalcev vseh časov, Edvard Kardelj, je dokumentirano izjavil, da sreče človeku ne more dati država ali politična stranka, pač pa si jo mora ustvariti vsak sam.

Kaj to pomeni v "prevodu"? Če se prav spomnim, migrantska kriza traja že kakih 5 let. Ker mnogim tako pri nas kot širše tovrstna situacija še kako ustreza za kratkoročne politične koristi, ni pričakovati, da bi se kaj kmalu rešila. Zato bo tudi nasvet bolj dolgoročen in popolnoma v liniji s Kardeljem. Takoj, ko bo to mogoče, se vpiši v tečaj borilnih veščin. Še najboljša bo krav maga, ki se za razliko od konkurence ne skriva ze nekimi "filozofijami", pač pa je bila namensko zasnovana prav za samoobrambo in to ravno v situacijah, kot je tvoja. Žal se je ne naučiš čez noč in tudi morebitni napotki na kakšnem Youtubu niti približno niso tako učinkoviti kot pravi tečaj s trenerjem "v živo". Močno ti pa odsvetujem "izobraževanja" iz kakšnih kitajsko - hongkonških kung fu pretepačin ali filmov Stevena Seagala. V glavnem, ko se je boš priučila, si bo vsakdo, ki bi si drznil dvigniti roko nad nedotakljivost tvojega telesa, to zapomnil do konca svojih dni. Slaba stran je pa, da boš s tem "hobijem" morebiti nekoliko manj zanimiva pri fantih :(. Za vmesni čas, dokler se je ne pričiš, pa so ti nekaj napotkov dali že drugi.

A ja, praviš, da si stara že 16. Torej jih boš kmalu dopolnila 18 in dobila volilno pravico. Do takrat pa redno spremljaj politično situacijo in si ustvari svoje mnenje, komu je zares do neke učinkovite rešitve migrantske krize in komu ne. In se spomni na to, ko boš z glasovnico v intimi volilne kabine.