Motnje hranjenja

Vprašanja na tosemjaz.net.
Roozzyy

Motnje hranjenja

ObjavaNapisal Roozzyy » 24 Apr 2020 23:20

Pozdravljeni, potrebovala bi vaso pomoc. Na kratko razlozim za kaj se gre.

Moja mama ima tezave s prenajedanjem, mogoce ze 10 in vec let. Zakaj ne vem, sklepam pa, da gre za custvene tezave in stres v sluzbi. Zdaj je zaradi virusa ostala brez zaposlitve, tako da je se to tezava. Saj razumem, da so tezave, samo ni hrana resitev. Z ocetom sva se odlocila, da bi ji poskusila s pogovorom kaj omeniti glede zdravljenja tega, ker ni normalno in si skodi, pa se zelo visok holesterol ima. Zato sem se spomnila na vas, ce bi me prosim lahko informirali glede tega. Kako je s tem, je psiholog dovolj, mora it k psihiatru, kako poteka zdravljenje, mora it v bolnisnico in zivet in se zdravit tam, mora piti zdravila?? Pac take stvari me zanimajo.

Tezo ima kljub temu, da se prehranjuje zelo obilno (sladko in oh) zelo nizko oz normalno. Verjetno geni. No skratka minimalno 3x na dan je sladko hrano in odklanja normalno hrano. Poje res ogromno in se pritozuje potem da jo boli zelodec, da bo pocila.

No to sem hotela vprasati, ce me usmerite, da se potem pogovorimo doma, da potipamo no kako bi reagirala, pa da bi ji znali kaj svetovati. Saj sem iskala nekaj tudi ze po internetu, a sem raje pisala sem.

Za odgovor vam bom izredno hvalezna.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Motnje hranjenja

Uredništvo » 08 Maj 2020 14:57

Odgovor svetovalke
_____________________

Najprej lepo pozdravljena Roozzyy in hvala za tvoje vprašanje.

Zdi se mi zelo odgovorno in skrbno, da sprašuješ za nasvet, da bi lahko pomagala svoji mami. Verjamem, da te skrbi za mamo in ji želiš pomagat, ampak tudi upam, da te to preveč ne obremenjuje. Pomoč znotraj družinskih članov je sicer zelo pomembna, vendar pri osebah, ki trpijo zaradi motenj hranjenja ponavadi ni dovolj. In tudi bližnji (možje, otroci, starši) sami težko pomagate, ker je dinamika in ozadje te motnje zelo kompleksna.

Kot že sama sklepaš, ima tvoja mama najverjetneje težave s hrano, glede na to, kako se prehranjuje in da konzumira hrano takrat, ko ima težave na področju čustev. Motnje hranjenja so duševne motnje, ki jo oseba razvije zato, da na nek način lahko preživi v svojem svetu čustev. Torej je oblika obrambnega mehanizma, s katerim uravnava svoja čustva, k hrani se zateče, ko je pod stresom, ko je žalostna, jezna,... In ta oblika obrambnega mehanizma je zelo neučinkovita in povzroča veliko škode na telesnem in duševnem stanju in tudi v odnosih (npr. v družini). Ker gre za en tak začaran krog, ponavadi težko najdejo sami pot iz njega, zato predlagam strokovno pomoč.

Strokovna pomoč je lahko psihološka (osebni zdravnik da napotnico za psihologa), lahko je tudi psihiatrična (predvsem če se ugotovi, da bi bilo primerno uvesti kakšna zdravila), zelo priporočam psihoterapevtsko (spreminjanje vedenja v bolj funkcionalno, naučiti se spoprijemanja s stresom na drug način, izboljšati samopodobo, ...). Vse to je lahko ambulantno, če pa bi potrebovala večji nadzor oz. celodnevno pomoč, pa tudi bolnišnično. V Ljubljani na Psihiatrični kliniki deluje prav enota za zdravljenje motenj hranjenja. Zelo pomembno je, da se motnjo hranjenja pozdravi in ne samo odpravi simptome, ker se sicer lahko ponavlja.

Skupinsko in individualno pomoč lahko poišče tudi v okviru socialnovarstvenih programov specializiranih za področje motenj hranjenja, ki jih izvajamo nevladne organizacije; v Ljubljani Društvo Svetovalni svet in Društvo Muza, v Mariboru Inštitut Mea vita. Lahko tudi pobrskaš med vire pomoči na spletni strani foruma To sem jaz, morda sem kaj izpustila.

Predlagam ti, da skupaj z očetom mami predstavita možnosti pomoči, malo pobrskate po spletu glede možnosti, ki sem ti jih napisala, in izberete tisto, ki vam je najbolj blizu in najbolj dostopna. Vse oblike pomoči so v trenutni situaciji sicer nekoliko spremenjene (morda bolj preko telefona ali spleta), vendar predlagam, da čimprej izberete in poiščete pomoč, da se tvoja mama začne aktivno soočati s težavo.

Upam, da sem ti odgovorila na vprašanje, če pa imaš še kakšno vprašanje ali se ti bo pojavilo, ko se boš pogovarjala z mamo ali ko boste iskali pomoč, pa se kar ponovno oglasi.

Želim ti vse dobro in držim pesti, da se tvoja mama odloči za pomoč.
Maja Gselman, univ. dipl. psihologinja, zakonska in družinska terapevtka
Maja Gselman, univ.dipl.psihologinja, zakonska in družinska terapevtka