Posiljstvo

Vprašanja na tosemjaz.net.
Jazsem
Objave: 3
Pridružen: 08 Okt 2019 19:53

Posiljstvo

ObjavaNapisal Jazsem » 15 Apr 2020 00:17

Prosim če ne objavite

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Posiljstvo

Uredništvo » 15 Apr 2020 13:45

Odgovor svetovalca
__________________

Pozdravljena deklica in ne zameri da najprej izrazim grozo nad tem kaj se ti je zgodilo, ter upanje da se ne dogaja več. Če sem prav razumel, se je z dedijevo smrtjo tudi to končalo?

Da kar odgovorim na tvoje vprašanje; ja, moraš nekomu povedati, kaj se ti je z bratrancem zgodilo, kaj ti je delal. Sicer nisi napisala koliko je bil takrat on star oz. kakšna je razlika v letih med vama, v vsakem primeru si bila ti sedem in nisi vedela za kaj gre ter bala si se. Vse to odtehta tisti tvoj pristanek.

Zato te odločno podpiram v tem, da bratranca naznaniš. Sicer bi bilo najnormalneje, da se izpoveš mami ali babici. A pogosto se zgodi, da je nekaj tako intimnega z najbližjimi najtežje govoriti. Zato spregovori z osebo, glede katere imaš občutek, da bi ji to lahko povedala. Če to ni kdo od tvojih najbližjih, spregovori s kom drugim, ki mu lahko zaupaš. Morda šolski svetovalni delavki, ko boš spet v šoli, ali zdravnici v šolski ambulanti. Seveda pa bi se lahko obrnila tudi na kogarkoli na Centru za socialno delo ali Policijski postaji.

Ponavljam, pravilno razmišljaš (čutiš v sebi) in svoje neprijetne spomine boš lahko uredila le, če bosta dejanje in storilec obsojena (tako ali drugače), ti kot žrtev pa deležna ustrezne podpore oz. pomoči. Zato je treba spregovoriti.

Držim pesti da boš zmogla in ti želim vse dobro,
Heliodor Cvetko, psiholog iz Svetovalnega centra Maribor.