Težave s hrano

Vprašanja na tosemjaz.net.
Nevem in nimam idej

Težave s hrano

ObjavaNapisal Nevem in nimam idej » 25 Mar 2020 22:36

Lepo pozdravljeni,
danes pišem in prosim za pomoč pri mojemu odnosu z hrano. Prosim, da vse podatke o teži cenzurirate.


/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Težave s hrano

Uredništvo » 10 Apr 2020 08:38

Odgovor svetovalke
___________________

Lepo pozdravljena, hvala za tvoje vprašanje.

Če najprej povzamem tvoje vprašanje, je kot opisuješ, tvoja teža že od otroštva težava (nekoliko previsoka), vendar te v otroštvu ni obremenjevala. Verjetno je bolj obremenjevala tvoje starše, ki so ti, kot praviš omejevali hrano že takrat. Tebe pa je teža začela obremenjevati v 6. razredu, najbrž v času, ko si že konkretno zakorakala v mladostništvo in tudi vrstniki in drugi ljudje iz okolice ter njihovo mnenje so takrat postali zate vse bolj pomembni. Vrstniki in tudi odrasli ljudje pa žal znajo bit žaljivi, nesramni, obtožujoči. Ker se nisi znala pravilno spopasti s temi občutki sramu, žalosti, jeze, morda tudi krivde, si, kot praviš, še bolj posegala po hrani. Tokrat zato, da bi z njo »nahranila« svoja neprijetna čustva. Nič ni narobe, drugače takrat nisi znala ravnati, ker te očitno nihče žal ni naučil boljših načinov spoprijemanja z neprijetnimi čustvi. Hrana je bila in je še tvoj obrambni mehanizem, način spopadanja s stresom, ki ga uporabiš (zlorabiš), ko se ne počutiš dobro. Enkrat poješ preveč hrane, drugič stradaš in pretirano telovadiš, vedno pa si ujeta v začaran krog odvisnosti s hrano. Preko hrane in uravnavanja teže želiš doseči neko zadovoljstvo s seboj, ampak težava ni v tvoji postavi, ampak v tvojem nezadovoljstvu s seboj, najbrž tudi slabši samopodobi. V tvojem dojemanju same sebe.

Praviš, da si se neko vmesno obdobje prehranjevala »dokaj normalno«, potem pa te je spet nekaj pretreslo in si se ponovno ujela v začaran krog motnje hranjenja. Motnja hranjenja ostaja in tli, včasih je bolje, včasih slabše, sploh ob stresnih situacijah, dokler je zares ne pozdraviš. Da se pozdraviti in živeti spet normalno, svobodno glede prehrane in svoje telesne samopodobe, vendar je potrebno kar nekaj dela na sebi, da to dosežeš. Kot prvo, je potrebno sebe sprejeti takšno kot si, da se imaš rada, z vsemi svojimi kilogrami, da verjameš vase in da pridobiš nazaj svojo samopodobo, da se boš počutila dobro v svoji koži in s svojo osebnostjo. Kot si sama opazila, kilogrami lahko gredo gor in dol, vendar nikakor ne smejo narekovati tvojega odnosa do same sebe. Poleg tega pa je potrebno načrtno in zavestno spreminjati svoje (zdaj že odvisniško) vedenje glede prehrane in telovadbe, primerjanja svoje postave z drugimi, teže, preveč intenzivna telesna aktivnost,... Torej vsega, kar je povezano z zlorabo hrane in ti daje trenuten občutek zadovoljstva, dolgoročno pa občutek krivde, sramu, jeze, žalosti in še česa (npr. tipičen primer je prenajedanje: ko začutiš nek primanjkljaj v sebi, sploh na čustveni ravni, želiš ta primanjkljaj zapolniti z nečim in to je lahko hrana, kar daje trenuten občutek zadovoljstva, kasneje pa pride občutek krivde, sramu). To je tipično odvisniško vedenje in se ga da z določenimi terapevtskimi tehnikami zavestno spreminjati in popolnoma ukiniti.

Svetujem ti, da poiščeš kontinuirano strokovno pomoč, lahko v zdravstvenem domu (kjer te bodo najvrjetneje napotili k psihologu ali v center za krepitev zdravja ali v center za duševno zdravje, odvisno kaj tvoj zdravstveni dom ponuja), lahko pa tudi pri nevladnih organizacijah, ki se ukvarjamo s psihosocialno in terapevtsko pomočjo ob motnjah hranjenja, in sicer v Ljubljani delujeta na tem področju Društvo Svetovalni svet in Muza, v Mariboru pa delujemo na tem področju v Inštitutu Mea vita (v času epidemije preko telefona in Skype).

Upam, da sem ti odgovorila na tvoje vprašanje, če pa želiš izvedeti še več informacij ali je kaj ostalo neodgovorjeno ali pa se ti porodi novo vprašanje, pa se kar ponovno oglasi.

Želim ti lepe praznike in veliko uspeha in motivacije za spreminjanje svojega odnosa do sebe. Predvsem pa- imej se rada!
Maja Gselman, univ. dipl. psihologinja, zakonska in družinska terapevtka