Imam grd nos

Vprašanja na tosemjaz.net.
Linaaa123

Imam grd nos

ObjavaNapisal Linaaa123 » 24 Mar 2020 21:54

Torej ze dolgo se sekiram ker mam izjemno odvraten nos. Spredaj zgleda dokaj normalno, ampak ce ga pogledas od strani je zvit. Moti me ze od nekdaj ampak nikoli tako zelo kot me zdaj. So obdobja ko me ne moti tako zelo ampak vse kar je treba je ena slaba slika da se mi moj obraz spet zagabi. Doben izmed prijateljev ni nikoli izpostavil mojega nosa kot nekaj slabega, vecinoma mi pravijo da ni tako slabo ali da tega sploh niso opazili... Sem kr popularna in problemov z fanti nimam prevec . Torej ce se vecini zdim "lusna" zakaj se sama sebi se vedno gabim? Odgovor je moj nos. Vzrok vseh problemov je in ne morem ga spremeniti. Stvar ki mi najbol greni zivljenje lezi na sredini mojega obraza. Res super. Rada bi se osredotocila na druge stvari v sivljenju ampak zdaj ko smo v karanteni si ne morem pomagat in se cele dneve gledam v ogledalo in razmislam kaj vse bi spremenila. Z solskim delom zaostajam za par dni kar je se ena dodatna skrb. Vcasih se mi zdi da sem svojega telesa navelicana in da bi imela v zivljenju bolse moznosti kot nekdo drug. Slabe stvari se mi dogajajo brez razloga zelim si zacet znova ker sem ze vse unicla in nima smisla da se se naprej trudim ker mi sreca zgleda ni usojena. Letos grem v srednjo solo in kar me skrbi je da me ker bodo vse punce tam zelo lepe in jaz se bom prikazala z kumaro na obrazu. Mami sem ze omenila plasticno operacijo in mislim da mi jo bo uspelo prepricat. Po eni strani pa se mi zdi da ce dobim lep nos bom pac nasla na sebi drugo stvar ki mi bo kratila spanec.
V bistvu nimam dobenih vprasanj samo nekomu sem morala jokat s tem. Mami ne morem ker se vedno zelo razburi al pa mi daje neke poduke ki se mi zdijo pateticni in mi vzamejo se malo volje ki je imam do cesarkoli. Grozna oseba sem ker ne znam cenit kar imam. Sosolci mi zavidajo ker sem uspesna jaz pa tu jokam ker imam grd nos. Vem da sem ze tecna s tem tarnanjem. Nevem kako me moja mama prenasa. Vcasih mi je hudo ker je ne maram ... ne morem si zamisliti da bi moja hcerka bila tako tecna in grda. Ce nebi bla tako egoisticna se bi odstranila. Ljudje polek mene so vedno nesrecni in jaz sem problem. Bila bi bol pozitivna ce bi bila zadovoljna sama s sabo ampak ne morem biti ker imam zvit nos.
Moj nos mi greni zivljenje tako kot ga jaz grenim vsem ostalim. Te operacije se zelim bolj kot vse na svetu ceprav me je zelo strah. Ampak vredno je. Prijatelji bi me vrjetno obsojali ker sem stara le 14 in bi ze sla na plasticno operacijo ampak ljudje z lepimi nosi nebojo nikoli razumeli kako je ko se z nekom pogovarjas in se ti konstantno zdi da ta gleda v tvoj nos.
Okej zadovoljila sem svojo potrebo po samopomilovanju. Hvala ker ste si vzeli cas in prebrali.
punca ki ma problem

Re: Imam grd nos

ObjavaNapisal punca ki ma problem » 25 Mar 2020 18:20

jaz imam isto težavo
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Imam grd nos

Uredništvo » 27 Mar 2020 12:51

Odgovor svetovalke
____________________

Draga Linaaa123,

hvala za tvoje sporočilo, pa četudi si ga napisala le, da si nekomu »pojamrala«. Vsi imamo kdaj pa kdaj to potrebo. In nikakor nisi zaradi tega tečna. Tvoje sporočilo sem večkrat prebrala, da bi čimbolj razumela situacijo in občutke, ki se ti dogajajo.

Izpostavljaš težavo z nosom, s katerim nisi zadovoljna in si v prihodnosti želiš na plastično operacijo. To je seveda realna možnost. Poznam ljudi, ki so to storili. A svetujem ti, da se pred operacijo, če se boš zanjo odločila, res dobro pozanimaš o vsem in izbereš dobrega plastičnega kirurga. Operacija nosu namreč ni kar tako, pa tudi okrevanje je precej dolgotrajno. Operacija pa tudi ni tako poceni. Tvoja odločitev naj ne bo impulzivna, ampak dobro premišljena in prespana. In seveda s podporo staršev.

V tvojem zapisu pa mi je izstopalo še nekaj drugega. Napisala si, da če se zgodi, da bi izpeljala operacijo nosu in bi bila potem z njim zadovoljna, bi našla neko drugo pomanjkljivost na sebi, ki bi ti kratila spanec. Ob tem sem pomislila, da mogoče pa ni nos tisti glavni problem, ampak je problem odnos, ki ga imaš do sebe. Kaj praviš?

V celotnem sporočilu si sebi namenila zelo malo lepih besed. Nasprotno, napisala si, da se sama sebi gabiš, da si naveličana svojega telesa, da si grozna oseba ker ne znaš ceniti stvari, da si tečna in grda ter da so ljudje poleg tebe nesrečni itd. Zares mi je žal, da tako misliš o sebi in upam, da je bil tvoj zapis posledica trenutne stiske in ne odsev tega, kar v resnici cel čas misliš o sebi. Če pa je tako, ti zares priporočam, da pričneš delati na svoji samopodobi in se potrudiš po svojih najboljših močeh, da si do sebe prijazna, mila, da sama sebe spodbujaš, ne pa daješ v nič. Če potrebuješ pomoč pri tem kako in kje začeti, prosim povej.

Prepričana sem, da si čudovita oseba, ki ima svoje napake in pomanjkljivosti – tako kot vsi. In kot sem že v začetku napisala, vsi rabimo kdaj malo pojamrat čez sebe ali situacije, ki se nam dogajajo. A če sami sebi vsak dan govorimo, da smo slabi, ničvredni, grdi ipd. potem je logična posledica, da se tako tudi počutimo. In ker se slabo počutimo, postanemo brezvoljni in opuščamo dejavnosti, ki so pomembne. Sama si omenila, da že zamujaš s šolskimi obveznostmi. In tako se ustvari začaran krog. Rada bi ti samo sporočila, da je vsa moč v tvojih rokah, da si samo ti tista, ki lahko spremeni, kako se v svojem telesu počutiš in želim ti, da ta dober občutek in zadovoljstvo s sabo prideta iz tebe in ne iz zunanjih stvari, izgleda, ocen, prijateljev.

Prosim, še nam piši, če boš potrebovala pogovor.

Želim ti vse dobro,
Maja Kodele, mag. psihologije
Majika 123

Re: Imam grd nos

ObjavaNapisal Majika 123 » 27 Mar 2020 13:52

Lubica draga zlo mi je hudo zate!tudi sama sem pravkar v hudi depresijji in imam bulimijo ter anoreksijk i se in se...pisi mi na inta ok?ce ga mas jaz sem Majika141111 folowlaj me pa mi napisi karloli zelis.en objem😘🤗